Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Karácsony

Hány fokon kell pirítani a diót? Vagy kell egyáltalán? Itt a szakértő válasza!

pörkölt dió
Shutterstock
A diófélék rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, arról nem is beszélve, mennyire ízletes csemegék. A népszerű csonthéjas a karácsonyi sütik egyik fő alapanyaga is, és ha a diót megpirítjuk, még különlegesebb ízt ad a desszertnek. De hány fokon kell pirítani, hogy ne vesszenek el a tápanyagok? Itt a válasz!

A táplálkozási szakértők szerint napi egy maréknyi dió (kb. 25 g) elfogyasztása rendkívül jó hatással van az egészségre, mivel a dió E-vitaminban, B-vitaminokban, ásványi anyagokban, telítetlen zsírsavakban és rostokban is bővelkedik. A kimagasló tápértéke mellett a dió íze is csábító, különösen akkor, ha kissé megpirítjuk, aminek köszönhetően különlegesen finom ropogtatnivaló lehet belőle. Azonban a benne található vitaminok és a telítetlen zsírsavak hőre érzékeny tápanyagok, ezért nem mindegy, hány fokon pirítjuk meg a diót. 

pirított dió
A pirított dió ízletes, aromás csemege, ami a süteményeket is különlegesebbé teszi 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért jobb a pirított dió? 

A diófélék megpörkölve gazdagabb, aromásabb és intenzívebb ízt kapnak, mint nyersen fogyasztva. Ez annak köszönhető, hogy a magas hőmérsékleten történő hevítéskor a dióban lévő aminosavak új vegyületeket alkotnak, ezek felelősek a barnás színért és a különleges, pörkölt aromáért. 

A dió pörkölésének másik nagy előnye, hogy növeli az eltarthatóság idejét, továbbá elpusztítja az esetlegesen előforduló kórokozókat – írja egy német kutatásra hivatkozva a Rizikometer

Mi az ideális hőmérséklet? 

A magas hőmérséklet hatására káros anyagok keletkezhetnek. A pörkölés során lipidperoxidok jönnek létre, amik az avas ízt okozzák, de ekkor képződnek az akrilamid vegyületek is, amelyek nagy mennyiségben rákkeltők. Fontos, hogy ezek magas hőmérsékleten, hosszú ideig tartó pirítás hatására keletkeznek, tehát a pirított dió önmagában nem káros, ha a megfelelő módon pörköljük meg. Az ideális hőmérséklet ehhez 140–160 fok, és arra is figyelnünk kell, hogy a diódarabok csak piruljanak, és ne égjenek meg. Ahhoz, hogy egyenletes érje őket a hő, időnként keverjük meg, forgassuk át a szemeket, és érdemes előmelegíteni a sütőt. 

A kíméletes hőkezelés nemcsak a káros vegyületek kialakulását előzi meg, de a dióban lévő tápanyagok megőrzéséhez is hozzájárul. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál több vitamint őriz meg a dió. A pörkölt dió emellett még különlegesebb ízvilágot ad a süteményeknek.  

Recept
Rafinált
Búrkifli
75 perc
10 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Diótorta főzött krémmel
100 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Almás-diós kevert süti csokimázzal
50 perc
6 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.