A növényi eredetű ételek létfontosságú anyagokat tartalmaznak. Ezeknek a tápanyagoknak meghatározott mennyiségben és minőségben kell gyermeked szervezetében rendelkezésre állnia ahhoz, hogy életfunkciói, valamint testi-szellemi fejlődése zavartalanul működjön.
A szénhidrátok – melyeket főleg a növények tartalmaznak nagy százalékban – szerepe elsősorban az energiaszolgáltatás. Az anyatej szénhidrátja az agysejtek fejlődésében, a bélflóra kialakításában és az immunanyag képződésében vesz részt. A kis csecsemő szénhidrát szükségletét kezdetben az anyatej cukortartalma fedezi, majd a hozzátáplálás során a növényi tápanyagok egészítik ki.
A szénhidrát mellett a zsír a másik legfontosabb kalóriát adó tápanyag. Az anyatejben ez is tökéletes arányban található meg. A hozzátáplálás során azonban biztosítanod kell gyermeked számára az egészséges zsírsavakat is. 6-7 hónapos kortól ezért az anyatej mellett babádnak növényi olajok formájában elégítheted ki zsírszükségletét. A hidegen sajtolt magolajok, mint a napraforgóolaj, repceolaj könnyen emészthető vitamin-, lecitin- és antioxidáns források. Olivaolajat és margarint csecsemőknek még nem célszerű adnod.
Hozzávalók: 2 db közepes krumpli, víz a pároláshoz, 1 kanál napraforgóolaj
Amennyiben gyermeked székrekedésre hajlamos, érdemes a főzelékek bevezetését a burgonyával kezdened. Az amúgy is semleges ízű krumpli remekül keverhető gyümölcsökkel, így babád a már kedvelt ízek társaságában ismerheti meg. A burgonya nagy tápértékű és könnyen emészthető, keményítő, B1- vitamin és C-vitamin forrás. Ezért célszerű később a színes főzelékekhez is adni. A jól megmosott és kockákra vágott krumplit párold puhára, majd turmixozd össze az olajjal, vagy az anyatejjel és a kedvelt gyümölccsel.
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú vegyszermentes sárgarépa, 5 evőkanál víz, 1 kiskanál napraforgóolaj
A sárgarépa kellemes ízű, nagy cukortartalmú zöldség. Az A-vitamin előanyagát, karotint tartalmaz. Mivel a répa a földben nő, alaposan mosd meg folyóvízben, és hámozd meg. 2 cm-es karikákra vágva, lassú tűzön lefedve párold 10 percig. Ha szükséges, evőkanalanként pótold a vizet, nehogy leégjen. Ha megfőtt, még a forró gőzben hagyd tovább puhulni. A főzőlével és az olajjal turmixold mézsűrűségűre.
Hozzávalók: 2-3 brokkolirózsa, 1 közepes krumpli, 1 kiskanál olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold.
Hozzávalók: 10 dkg sütnivaló tök, 5 dkg burgonya, 1 kiskanál olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold.
Hozzávalók: 15 dkg zsenge zöldborsó, 5 dkg burgonya, 1 szál petrezselyem, 1-2 kiskanál olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold, majd petrezselyemmel ízesítsd.
Hozzávalók: 15 dkg spenót, 10 dkg burgonya, fél db érett banán, 1-2 kiskanál olaj, 50 ml anyatej
A spenótot és a burgonyát a szokott módon párold, majd add hozzá az olajat, édesítsd a banánnal, és az anyatejjel együtt turmixold le.
Ennyi színes, egészséges és ínycsiklandozó babafőzelék kipróbálása után talán te is kedvet érzel ahhoz, hogy újra rákapjatok a főzelékekre. Így nem kell duplán főzni, bajlódni a napi menü kitalálásán, elég csak a párolt zöldségeket „felnőttesíteni” fűszerekkel, olivaloajjal, esetleg rántással – és egy jó kis feltéttel már kész is az egészséges főfogás anyukáknak és apukáknak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.