Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Az 5-6 hónapos babák már nemcsak anyatejet kaphatnak, hanem a későbbi étrend összetevőivel is ismerkedhetnek; először persze csak a gyümölcsök levével, majd a pürékkel. S szerencsére nyáron nem panaszkodhatunk, a természet elhalmoz minket a hozzátáplálás elkezdéséhez szükséges alapanyagokkal. Melyiket, mikor és hogyan? Segítünk!

Négy hónapos kortól már kínálhatsz a babádnak új ízeket az anyatej mellett. A félévesek általában már igénylik is a szilárdabb táplálékokat, a kicsi szervezet körülbelül ekkor válik alkalmassá a hozzátáplálás elkezdésére. Árulkodó jel a jobb emésztés, ha nem elég neki az anyatej, ha előtörő fogacskáival szívesen rágogat, ül, kezét és száját összehangoltan kezdi mozgatni, és érdeklődik a felnőttek táplálékai iránt.

A hozzátáplálást a legjobb a gyümölcsök préselt, rostos nedvével, püréjével kezdeni, ami magától is édes, de kezdetben anyatejet is adhatunk hozzá, hogy az ismert íz segítsen az elfogadásban.

Mit mikortól?

Fokozatosan kínáld új ízekkel!
Fokozatosan kínáld új ízekkel!

6 hónapos kortól, a hozzátáplálás kezdetétől
alma, őszibarack, banán, meggy, körte

8 hónapos kortól
sárgabarack, narancs, szilva, ringló, szőlő (mag nélkül)

10 hónapos kortól
cseresznye, görögdinnye, sárgadinnye, citrusfélék

egyéves kor után ajánlott
ananász, mangó, grapefruit, (fekete)ribiszke, áfonya, szeder, eper, málna, kiwi, egres, csipkebogyó

Fokozatosan

Nagyanyáink is az almával kezdték, s nem véletlenül: körülbelül hat hónapos korra elfogynak a születéskor „hozott” vastartalékok, az almában pedig sok vas van. (Természetesen hámozva és reszelve.) A levek után a villával összetört pürékre és a főzőlevével összeturmixolt vagy krumplinyomóval összetört zöldségekre kerülhet a sor, majd a kezébe adott krumplit, répát is szívesen rágicsálja kis fogacskáival.

Érzékenyebb gyermekeknél előfordulhat, hogy az almapép görcsöt, puffadást, hasmenést okoz. Ez egy kávéskanál kristálycukor hozzáadásával enyhíthető. Ha a jelenség pár nap múlva megismétlődik, a kicsi valószínűleg nehezebben emészti a gyümölcscukrot, és hasonló panasz várható például körtére.

A legfőbb szabály a fokozatosság: mindig egy új ízzel kínáld a babát, s ha azt már megszokta, akkor add a következőt! A legcélravezetőbb szoptatás után próbálkozni a gyümölccsel, s így rendszert vinni a kicsi életébe: megszokja, hogy szoptatás után (tehát az étkezéshez kötve) következik a „játék”, s mire a szilárd táplálékok bő tárházát megismertetjük vele, végleg elmarad az anyatej.


A puffadásra hajlamos csecsemőknek inkább az áttörést, a passzírozást javasoljuk, mert a turmixoláskor az ételhez túl sok levegő keveredik, ami hasfájást, hascsikarást okozhat.

A babáknak először csak pár kanál

levet

adj, és fokozatosan, napról napra emeld az adagot! Amikor a levet már gond nélkül fogyasztja, jöhet a

pép

, azt is fokozatosan, mennyiségileg és sűrűség szempontjából egyaránt. Pár kanálnyival kezdd! Nemcsak a megszokás, hanem az emésztőrendszer átprogramozása is időbe telik. A sok rost például eleinte hascsikarást és laza székletet okozhat. Persze ez nem vonatkozik minden babára, de a fokozatossággal el lehet kerülni az esetleges tüneteket, kellemetlenségeket.

Az egyenként kipróbált nyári gyümölcsökből ízletes keverékeket is összeállíthatunk.

Rostosak és szőrösek

A korai gyümölcsök (cseresznye, meggy) vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, de rostszerkezetük átmenetileg megterhelheti az emésztőrendszert, hascsikarást is okozhat, ezért az első pár alkalommal vízzel hígítva add, és figyelj a mennyiségre! Aztán fokozatosan sűrűsödhet a gyümölcslé, növekedhet az adag.

A szőrös gyümölcsöket óvatosan vezesd be az étrendbe!
A szőrös gyümölcsöket óvatosan vezesd be az étrendbe!

Nehezebben kezelhető gyümölcs a szőrökkel fedett, apró magvakat tartalmazó eper, málna és szeder. A csecsemőtáplálási útmutatók régebben nem javasolták adásukat. Te is csak egyéves kortól kínáld – ennek higiénés és élettani okai vannak! Nehezen tisztíthatók, emellett csalánkiütést okozhatnak. A tünet a legtöbbször nem valódi allergiás reakció, és az érzékenység pár év múlva magától elmúlik.

Nem lesz válogatós

A fokozatos és változatos ismerkedés a későbbi válogatósság kialakulásának elkerülése miatt is fontos: ne mindig a kedvencét add neki, mert akkor egyszer csak azt veszed észre, hogy pár ételen kívül mást nem fogad el! Ha egyes ízek nem tetszenek neki, egy-két hét várakozás után kínáld újra, s a türelmes próbálkozásnak meglesz az eredménye! Sose legyen kényszer a kóstolás, és a kicsire figyelve fokozatosan válts ki egy-egy szoptatást teljes értékű főzelékekkel!

Nem fog válogatni a kicsi, ha nem csak egyféle ízt ismer
Nem fog válogatni a kicsi, ha nem csak egyféle ízt ismer

A kisbaba nem igényel külön cukrozást: ha natúr ízeiben ismeri meg a gyümölcsöket, zöldségeket, azt fogja természetesen finomnak érezni!

Az ételt ne cumisüvegből add! Már a féléves baba is le tudja szopogatni a pépet az anyukája ujjáról, s ha a tányérba is belenyúl, nem baj, hadd tegye szabadon! A gyümölcspüréket gazdagíthatod gabonakásával, vízben főtt gabonapelyhekkel, tíz hónapos babádnak joghurttal vagy túróval is. S amikor belejön a rágásba, a reszelést felválthatja a kockázás és a szeletelés.

Őszibarackmártás (8 hónapos kortól) A megtisztított, kimagozott barackot vízbe téve kevés mézzel föltesszük főni. Egy kis tejet (vagy anyatejet) rizsliszttel állandó kevergetés mellett krém állagúvá főzünk, majd hozzáöntjük főzőlevével együtt a barackot, végül összeturmixoljuk. Magában is finom, de főtt burgonyával vagy főtt csirkemellel is kínálhatod. Barackpüré túróval (10 hónapos kortól) Igény szerinti mennyiségben kevés túrót törj át, az őszibarackot villával pürésítsd, s a kettőt jól dogozd össze! Finom uzsonna. Gyümölcsrizs (egyéves kortól) A rizst tedd fel főni. (A szükséges főzőfolyadék mennyiségének először a felét vedd, majd amikor a víz már elfőtt, akkor add hozzá a tejet.) Adj hozzá egy csipet sót, egy zacskó vaníliás cukrot, fahéjat, és reszeld bele egy jól megmosott citrom héját. Amikor langyosra hűl, gyümölcsdarabokat tegyél a tetejére!

R. E.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.