Az anyaságra a testünket is fel kell készíteni, ezért már a fogantatás tervezett időpontja előtt három-négy hónappal érdemes áttérni a termékenységet fokozó étrendre. A női szervezetnek ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy sejtjei értékes tápanyagokkal töltődjenek fel, és képesek legyenek majd a fejlődő magzat ellátására is.
Első lépésként célszerű kíméletes méregtelenítéssel megtisztítani testünket a felhalmozódott salakanyagoktól, ezek ugyanis akadályozzák a tápanyagok és vitaminok felszívódását, továbbá energetikailag is gyengítik a szervezetet.
A nemkívánatos zsírraktárakat is tekinthetjük méreganyagoknak, éppen ezért a jelentős túlsúllyal küzdők mindenekelőtt vizsgáltassák ki magukat, hiszen az elhízás hátterében számos – a teherbe esést befolyásoló – egészségügyi probléma állhat. Ilyenek például a pajzsmirigy-működési zavarok vagy a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely akár meddőséget is okozhat. De az is gyakori eset, hogy rejtett inzulinrezisztencia gátolja a fogantatást.
Amennyiben a betegségek kizárhatók, ne késlekedjünk, hanem mihamarabb szánjuk rá magunkat az életmódváltásra, hiszen melyik volna alkalmasabb időpont erre, mint a gyermekvállalást megelőző időszak? A felesleges kilók leadása érdekében válasszunk a lassabb ütemű fogyással, ugyanakkor tartós eredménnyel járó diéták közül. Azért is fontos még időben megszabadulni a súlyfeleslegtől, mert a terhességi magas vérnyomás és cukorbetegség nagyobb arányban alakul ki túlsúlyos nőknél, ráadásul az sem mindegy, hogy a terhesség során felszedett kilók milyen „kiindulási testsúlyra” rakódnak rá.
De az érem másik oldaláról se feledkezzünk meg, hiszen az is akadályozhatja a teherbe esést, ha valakinek nagyon alacsony a testzsír-százaléka – ez kóros esetben azzal is járhat, hogy elmarad a menstruáció és a peteérés, így a fogantatás sem jöhet létre.
A babavárás szempontjából akár fogyás, akár hízás a cél, tanácsaink mindenki számára követendők lehetnek.
Lehetőleg minél kevesebb telített zsírsavakat fogyasszunk (kerüljük a készételeket, a tartósított élelmiszereket, az állati zsírokat), ezzel szemben részesítsük előnyben az értékes telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat (tökmag-, kukoricacsíra-, repce-, olívaolaj, stb.), amelyek D-, E- és K-vitaminokban is bővelkednek, ezáltal támogatják a hormonrendszer megfelelő működését és az egészséges petesejtek termelődését. Az E-vitamin-bevitelre azért is tanácsos odafigyelni, mert ez az egyik legfontosabb antioxidáns hatású anyag: hozzájárul a szövetek egészségéhez, és gyorsítja a szervezet regenerálódását is. A növényi olajok mellett E-vitaminban gazdag élelmiszerek az olajos tengeri halak, a napraforgó, a mandula, a búzacsíra.
Szénhidrátok nélkül nem lehet kiegyensúlyozott és egészséges a táplálkozásunk, de nem mindegy, milyet választunk: mellőzzük a fehér lisztet és a sok cukrot tartalmazó ételeket, mert értékes tápanyagot nem, csak felesleges kalóriákat tartalmaznak. Kenyérfélék, pékáruk közül a rostban dús teljes kiőrlésű változatokat együk, mivel ezek hosszú időre ellátják a szervezetet energiával, és állandó értéken tartják a vér inzulinszintjét. Ez többek között azért fontos, mert ezáltal kiegyensúlyozható a petefészkek hormontermelése is.
Mivel a nők egyébként is hajlamosak a vérszegénységre, nem árt, ha a babavárásra készülés időszakában alaposan feltöltjük szervezetünk vasraktárait. Jelentős vastartalommal bír a marhahús, a tojás, a máj (állati eredetű élelmiszerekből testünk könnyebben tudja hasznosítani a vasat), de a növényi étrendet előnyben részesítők is bőségesen feltankolhatnak ebből az ásványi anyagból: a mák, a cékla, a gomba, a zabpehely, a köles, az olajos magvak, a petrezselyem ideális választás erre a célra. Vastartalmú táplálékot célszerű C- és B-vitaminban gazdag ételekkel együtt enni, mert ezek segítik a felszívódását, szemben például a kalciummal, amely gátolja, csakúgy, mint a tea, a kávé, a kóla és a vörösbor – utóbbiak a bennük levő csersav miatt.
A legjobb természetes forrásból pótolni a vasat, de ha mégis a vaskészítmények szedése mellett döntünk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mellékhatásként székrekedés jelentkezhet. Ennek elkerülése érdekében fogyasszunk sok rostban gazdag élelmiszert (zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű termékeket), és figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.
A sikeres fogamzás érdekében a férfiak és a nők szervezete sem nélkülözheti a fehérjét, lévén, hogy – más fontos feladata mellett – az ondótermelés és az egészséges hormonszintézis elengedhetetlen alapköve. A fehérjét nemcsak húsokkal, halakkal, tojással és tejtermékekkel vehetjük magunkhoz, a zöldbab, a szója, a lencse, a csicseriborsó is gazdag fehérjében.
Ma már nyilvánvaló, hiszen kutatások sora bizonyítja, hogy a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében és az egészséges baba fejlődéséhez elengedhetetlen a folsav pótlása. Az azonban kevésbé közismert, hogy a tervezett fogantatás előtt már hónapokkal érdemes elkezdeni a folsav fokozott bevitelét, hiszen növeli a termékenységet és csökkenti a vetélés rizikóját. Együnk tehát minél több folsavban gazdag ételt – például gabonapelyheket, spenótot, fejes salátát, zöldbabot, brokkolit.
A B-vitaminok létfontosságúak a termékenység fokozásához, mert amellett, hogy szabályozzák, serkentik is a nemi hormonok termelődését. Ha a B6-vitamin nem elegendő a szervezetben, csökkenhet a progeszteron termelődése. A zöld leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, a tojássárgája, a halak, valamint a hüvelyesek kiváló forrásai a B6-vitaminnak. A testünkben gyakran nem elégséges B12-vitamin pedig gabonaételek fogyasztásával pótolható.
Hozzávalók:
1 doboz olajos szardíniakonzerv
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés: A szardíniát villával összetörjük, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, a majonézt, a tejfölt és a pirospaprikát. Pirított rozskenyérrel fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
3 közepes cékla
2 kisebb jonatán alma
20 dkg füstölt sajt
3,5 dl tejföl
1 evőkanál mustár
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szárított bazsalikom
só
bors
Elkészítés: A céklát meghámozzuk és megfőzzük, a meghámozott almával együtt nagylyukú reszelőn lereszeljük. A tejfölt a mustárral, az olívaolajjal és a fűszerekkel kikeverjük, hozzáadjuk a szintén nagylyukú reszelőn lereszelt füstölt sajtot, majd az egészet elkeverjük a céklával és az almával.
Hozzávalók:
1 bögre darált mák
fél bögre nádcukor
1 bögre graham liszt
1 bögre tej
1 tojás
2 evőkanál olaj
1 evőkanál hántolt napraforgómag
fél csomag sütőpor
Elkészítés: A tojást a nádcukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót is, és alaposan összedolgozzuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.