A szőlőfajta sikeréhez azonban nemcsak adottságaival, hanem minden valószínűség szerint jól hangzó nevével is hozzájárul. Bizonyítja ezt, hogy mennyivel kevésbé közkedvelt egy másik illatos fajta, a hasonló tulajdonságokkal bíró cserszegi fűszeres.
A szőlőfajtát Kocsis Pál nemesítette a csabagyöngye és a pozsonyi fehér fajtákból 1930-ban. Bár keringenek nem igazolt legendák különböző névvásárlási ügyletekről, mára az a történet vált elfogadottá, amelyik szerint Kocsis szőlősgazda barátja, Irsai M. József ugyanebben az évben született fiáról, Irsai M. Olivérről nevezte el a szőlőfajtát.
Az Irsai egyik érdekessége, hogy a legtöbb itthon borokhoz használt szőlőfajtától eltérően nemcsak borszőlőnek, hanem csemegeszőlőnek is tartják, így ha a piacon vagy egy gazdánál találkozunk vele, érdemes megkóstolni friss gyümölcs formájában is.
A fajtabor ideális arra, hogy egy nyári délutánon vagy kora estén önmagában kortyoljuk teraszon, kertben, vízparton. Ugyanakkor könnyű neki gasztronómiai társaságot találnunk, könnyedsége és aromavilága miatt a friss salátalevelet tartalmazó nyári fogásokhoz remekül illik, de gondolkozhatunk csirke- vagy pulykasonkából készült szendvicsekben, zöldfűszeres túrókrémekben, friss gomolyasajtban is.
Most pedig következzen három Irsai különböző hazai borvidékekről.
Az ország legismertebb Irsai borát a Kunsági borvidéken dolgozó Frittmann család készíti. Frittmann János borász nemcsak az Alföld kapcsán, de országosan is hisz az illatos szőlőfajtákban. Azt, hogy igaza van, mi sem bizonyítja jobban, hogy a borászat e szőlőfajtából készített bora hazánk egyik legnépszerűbb fesztivál- és buliborává nőtte ki magát. A 2017-es évjáratukban a virágok mellett üde citrusosságot is érzünk.
A szőlőfajta országos elterjedtsége szempontjából a kiemelt borvidékek közé tartozik a Pannonhalmi. A Babarczi Zsuzsanna által készített tartályos érlelésű Irsai egy igazán szép példája a szőlőfajtából készült boroknak. Frissesség, élénkség, játékosság van a borban, mind illatában, mind ízében kifejezően hatnak a virágos, gyümölcsös aromák. Szívesen innánk egy zöldséges-sajtos felfújthoz vagy zöldfűszeres csirkesülthöz.
Végül jöjjön egy csavar! A nemzetközi pezsgővilágra kevésbé jellemző az illatos szőlőfajták jelenléte, van azonban egy kivétel: az asti, ami Piemontból származik. Az olasz muskotályból készített pezsgő stílusának hazai képviselője a Hungária Irsai Olivér Extra Dry, amely intenzív, krémes buborékokkal és gyümölcsös ízekkel köti magához egyre szélesedő rajongótáborát. Ha már itt a nyár, készítsünk hozzá olyan salátát, amelyben friss gyümölcsöket – például barackot – is felhasználunk.
3 OLASZRIZLING, AMI ITATJA MAGÁT HAL ÉS CSIRKE MELLETT - BORAJÁNLÓ >>>
3 HÁRSLEVELŰ CSIRKÉHEZ, BORJÚHOZ, SERTÉSHEZ - BORAJÁNLÓ >>>
3 SZUPER SAUVIGNON BLANC SZÁRNYASOK, HALAK VAGY SPÁRGA MELLÉ - BORAJÁNLÓ >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.