Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Borok

A csoda mindig a régióban születik meg

Az egykori tévés-rádiós szerkesztőnek, Rókusfalvy Pálnak a második ezredforduló újabb szenvedélyt hozott: a borászkodást. Megtanulta borkészítés és borivás művészetét. Vallja: a bort nem meginni, hanem megismerni, megérteni kell.

- Mi számodra a jó bor?
- A jó bor relatív. Mindenki maga dönti el, milyen jegyeket tart számára meghatározónak. Fontos, hogy ne legyen hibája a bornak (illat, íz), illetve harmonikus legyen.

- Mi változott borozási szokásaidon azóta, hogy nem csak borozol, hanem borászkodsz is?
- Minél több bort fogyaszt az ember (így én is), fontos, hogy hagyjon rá időt. A bort nem meginni kell, hanem megismerni, megérteni, a bornak hangulata van. Amióta borászkodom, sokkal jobban átérzem a borban lévő munkát, folyamatot, így egészen más érzés fogyasztani a bort.

- Milyen rendszerességgel iszol bort, s mennyit?
- Relatíve sok bort iszom, hiszen rendszeresen fogyasztok szerencsére nagyon finom borokat. Mennyiségileg egyszerre nem iszom sok bort, fontos a minőség. Esténként általában elfogyasztok egy-egy pohárral.

- Szerinted mekkora az a boradag, ami rendszerességgel fogyasztható, de még nem számít alkoholizmusnak?
- Amióta borászkodom, azóta egészen mást gondolok az alkoholizmusról. Szeretném hangsúlyozni, hogy az elmúlt 7 évben - amióta ezt tartom egyik fő tevékenységemnek - egyszer sem voltam részeg, azaz rendszeres borfogyasztás mellett sem beszélhetünk alkoholizmusról. A mérték mindig az ember tudata: amíg képesek vagyunk kontrollálni magunkat, nincs baj.


Borsztorik


- Mit teszel, ha például egy kiemelt rendezvényen csapnivaló borral kínálnak?
- A borkínálat meghatározó szempont, sokat elárul akár egy rendezvény színvonaláról is. A bor kultúrát, kultúráltságot jelent. Sajnos még most is sok szomorú, lehangoló tapasztalatom van ezen a téren. Egy rendezvény fontos, meghatározó része a gasztronómia, a gasztronómia egyik nagyon fontos eleme a bor. Ha gyenge a borkínálat, akkor rosszul érzem magam a rendezvényen. Sokat nyer, aki erre odafigyel!

- Emlékezetes borsztori?
- Sokszor megesik, hogy étteremben megismernek és egyből borlapot nyomnak a kezembe. Ilyenkor mindig a pincér (esetleg sommelier) tanácsát kérem. Megdöbbenve szembesülök, mikor 3-4 éves rozé borokat kínálnak. Tudjuk, a rozé legfontosabb erénye a frissesség, gyümölcsösség, ezért csak a legfrissebb évjáratból illik tartani. Sajnos ez még a legjobb éttermekben sem mindig egyértelmű. Más: egy jónevű budapesti helyen a kedvemben akartak járni, ezért a saját boromat szolgálták fel (pohárban), amit sajnos hosszú ízlelgetés után sem ismertem fel. Van ilyen, a bor is fejlődik, változik a palackban, az ember is különböző hangulatokban kóstol. Majdnem elsüllyedtem…


Magyar és külföldi borok


- Milyen magyar borra esküszöl? Hát külföldire?
- Magyarországon nincs olyan borvidék, ahol nem ittam volna gyönyörű borokat, a világban még nehezebb a választás. Talán pont ezért választottam ezt a csodálatos világot, mert nem lesz elég időm az ország/világ legjobb borait végig kóstolni. Ha mégis választanom kell: mostanában a somlói borokért vagyok oda (Kreinbacher, Fekete, Laposa), illetve a nagy külhoni szerelmem Toszkána.

- Milyen magyar borokat ajánlanál alsó, közép és felső kategóriában?
- Alsó kategóriában nem mondanék konkrét pincészetet, de korrekt, egyszerű, tiszta borok igenis vannak! Szerintem középkategóriás borból van a legtöbb Magyarországon, itt is a fajta ízek, illatok a legfontosabbak, és persze az ár-érték arányt is érdemes szem előtt tartani. Ami a felső kategóriát illeti, a piac jól szelektál, hamar kiderül, hogy a drága palackban jó bor van-e. Jó magam a kis, családi pincészetek kézművességében hiszek, de egyre jobban csodálom azokat a (magyar szemmel) nagy gazdaságokat, ahol szintén kiváló minőségek születnek. Szerencsére minden borvidék kitermeli a maga legszebb borait. Ma már nem lehet drágán eladni a silány minőséget.

- Az uniós csatlakozással megjelentek a nagynevű és olcsó márkás borok. Veszélyezteti-e szerinted ez a versenyhelyzet a magyar borkultúrát? Téged, azaz a te piacodat?
- Az én piacomat semmi nem veszélyezteti, hobby borászatomban a játék lényege a szőlő, a bor megismerése, a kiváló minőség elérése. Évi 6-10 ezer palack bor ma nem piaci mennyiség. Ez pont arra elég, hogy a bor iránt érdeklődőket kicsaljam Etyekre, és megmutassam nekik, hogy mi az a csoda, amibe beleszerettem. De a magyar bort nemcsak az uniós csatlakozás, hanem a globalizáció általában veszélyezteti. Ezt a borászok csak kiváló minőséggel tudják kivédeni, ellensúlyozni. Mivel a hazai bor része az ország kultúrájának, az országimázsnak, ezért a mindenkori kormánynak is van felelőssége a magyar bor, borkultúra védelmében! Hiszek a magyar borkultúrában, a regionalitás erejében. Bár az újvilági borok esetében több ezer(!) hektáros birtokokról beszélünk, ami nálunk elképzelhetetlen, mégis azt gondolom, hogy a csoda, az mindig a régióban születik meg, az értéket soha nem a tucattermelés testesíti meg, hanem az egyediség. Ezt próbálom a saját tevékenységemmel is nap mint nap elérni, bebizonyítani.

- Szerinted, hogyan lehetséges ilyen olcsón kínálni a márkás borokat? Lehet itt valami a *fű alatt*? Vagy túl drágák a magyar borok?
- Nincs a fentiekben semmi meglepő. A bor megszületése természeti és gazdasági feltételeken múlik. A világnak számos olyan része van, ahol paradicsomi feltételek vannak a szőlőtermeléshez, ráadásul kitűnő gazdasági környezetben, jó technológiával csodákat lehet véghez vinni. A magyar borok nem drágák, a magyar borászok szerényebb gazdasági feltételek között kitűnő borokat készítenek. A gazdaság egyéb területeihez képest ezen a piacon sokkal kisebb nyereséggel dolgoznak. Aki ma Magyarországon bort készít, az nem gazdasági nyereségvágyból teszi, sokkal inkább elhivatottságból, megszállottságból, szakmai alázatból.

1964. szeptember 13-án született Budapesten. Tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, illetve az Egri Tanárképző Főiskolán végezte. 1989-ig általános iskolai tanár. Diákként, 1983-ban jazz kategóriában "Ki mit tud" versenyt nyert Stúdium Dixileand zenekarával. 1991-ben alapította a Roxer Reklám nevű cégét, televíziós műsorvezetőként a Traffic Jam MTV-műsorban, rádiósként a Danubius Rádióban mutatkozott be. Fontosabb tévés produkciói: T-Ma, Befutó, Hovatovább!, illetve Akik nélkül unalmasabb lenne a világ. Jelenleg saját produkciós cégét vezeti, szenvedélyes borász. 2000-es olaszrizlingje ezüstérmet nyert. 2001-től működik saját pincészete, valamint az Etyek Vendéglő tulajdonosa, az Etyek Pincefesztivál és az Etyek Kezes-lábos kulturális-gazstronómiai fesztivál lelkes szervezője.

Szőke László

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.