Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Borok

Beaujolais, a legfrissebb

A kamionok éjfél után indulnak, hogy a világ borkedvelőihez szállítsák ezt a sokak által csupán jó marketingfogásnak titulált bort.

November harmadik csütörtöke a francia borok kedvelőinek fontos dátum. Ekkor jelenik meg a francia újbor a Beaujolais (ejtsd: bozsolé), vagy hivatalos nevén a Beaujolais Nouveau (ejtsd: bozsolé nuvó). Évente körülbelül 50 millió liter Beaujolais-t adnak el. Hihetetlen az a rituálé, ahogy idén november 20-án éjfél után megkezdik a szállítást, és a hétvége a világ jónéhány országában már a francia újbor mámorában telik.

A 2008as
A 2008as

A Beaujolais Nouveau

A francia Beaujolais borvidék bora. Jellemzői: gyümölcsös, friss, egyszerű. Forgalmazását törvény szabályozza. A Beaujolais gamay szőlőből készül, mely ennek a régiónak a specialitása. Fajtától függően néhány hétig vagy hónapig áll el. Mivel csupán 4-21 napig érlelik, kevés benne a tannin, a savak, a fenol. Sokan könnyedségéért, gyümölcsösségéért kedvelik. Mások jellegtelen bornak tartják, a borkritikus Karen MacNeil szerint olyan Beaujolais Nouveau-t inni, mint sületlen süteménytésztát enni.

Beaujolais, a régió

Beaujolais Burgundia és a Rhone völgye között található, mérete körülbelül akkora, mint a szekszárdi borvidéké. E régióban érik a Gamay Noir á Jus Blanc vagy egyszerűen gamay (ejtsd: gámé) szőlő. A gamay szőlőt a 14.században nemesítették, egyszerű művelésű, korai termésű fajta. Fontos szabály, hogy a szőlőt itt csak kézzel szabad szüretelni, és az újbor -, a speciális érlelési technikáknak köszönhetően - 6-8 héttel a szüret után már elkészül. A korai érésű gamay szőlőt az 1700-as évektől kezdték sajátos erjesztéssel érlelni, melynek során a fürtöket egymáson hagyták préselődni. A régió teljes éves termésének mintegy feléből lesz Beaujolais Nouveau.

A Beujolais őrület

 “Le Beaujolais nouveau est arrivé!”
“Le Beaujolais nouveau est arrivé!”

Régen is ezzel ünnepelték a szüret végét, de igazi nagybetűs eseménnyé az 1970-es évek végétől vált a Beaujolais Nouveau. Óriási marketingfogás, és a borászatok cashflowjának sem jön rosszul a szüret utáni gyors bevétel.
A Beaujolais régió sikerei után már más régiók is beindították az újbor marketinget: a spanyolok és az olaszok is egyre jobban kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket.
Érdekes, hogy a legtöbb Beaujolait a japánok isszák, náluk szinte minden nagyvárosban rendeznek fesztivált a francia újbor tiszteletére. A sorban második helyen a németek, harmadikként az amerikaiak állnak.

Mivel fogyasszuk?

A bort hidegen 11 és 16 fok közötti hőmérsékleten fogyasztjuk. Könnyű ételekkel harmonizál, csirkével, sajttal. Természetesen saucisson-t (ejtsd: szossziszon) is lehet enni hozzá, mely a franciák kívül penészes fehér kolbásza. Ennek alfaja a rosette (ejtsd: rozett), mely vastagbélbe töltött saucisson, erőteljesebb ízzel. A francia bisztrók ételkínálatukat ilyenkor a Beaujolais-hoz igazítják és mindenhol azt hirdetik a krétás feliratok: “Le Beaujolais nouveau est arrivé!”

Saucisson, a francia kolbász
Saucisson, a francia kolbász

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.