Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Borok

Borok a Balaton-felvidékről

Régészeti leletek szerint már a kelták termesztettek szőlőt a Balaton-felvidéken, s a hagyományt továbbvitték a római uralom és a népvándorlás idején, majd a magyarok letelepedése után is. A fehérborszőlő-termő vidéken jellegzetes zamatú, testes nedűket kóstolhatunk!

A Balaton-felvidéken török eredetű magyar törzs telepedett le, ez azért is érdekes, mert ősi, szőlőműveléssel, borászattal kapcsolatos szavaink nagy része török eredetű! A vérszerződés ezen a vidéken boráldással is járt.

Távolban a Balaton
Távolban a Balaton

Kál-Harka honfoglaló vérbíra szállásterülete megőrizte ura nevét. A Káli-medence központú szőlőtermesztő vidékről az első írásos feljegyzések 1650-ből valók, majd a XVIII. században rengeteg pince épült a területen. Királyi birtokok, főúri és kisnemesi szőlők sorakoztak itt évszázadokon keresztül, az Esterházy család dézsmapincéje még ma is áll Szentbékkállán.

Fehérborok hazája

Az itteni borokok gyümölcsösek, jó savösszetételűek, testesek, zamatosak
Az itteni borokok gyümölcsösek, jó savösszetételűek, testesek, zamatosak

A több mint 1500 hektáron elterülő borvidék a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, ezért kizárólag környezetbarát módon termeszthető a szőlő. A borvidék három részre tagolódik. Az első a Káli körzet (Monostorapáti, Hegyesd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye), a második a Balatonederics-lesencei körzet (Balatonederics, Lesenceistvánd, Lesencefalu, Lesencetomaj, Nemesvita, Sáska, Zalahaláp), a harmadik a Cserszeg-Rezi körzet (Balatongyörök, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz-Egregy, Rezi, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Sümeg, Sümegprága, Csabrendek). Az első körzetben nem aprózódtak fel az ültetvények, a másik kettőben kistermelés folyik (kivéve Várvölgyön és Reziben).

Az őslakosság egyre öregszik, a fiatalok sajnos nem maradnak a falvakban, ám mindezek ellenpontozásaként nyugalomra vágyó művészek fedezték fel a vidéket, akik az épületek tájba illő felújítását is magukénak érezték, így a Káli-medencében szépen felújított fogadókba, borospincékbe térhetünk be. A családi pincészetek vendégváró hangulatának köszönhetően virágzik a borturizmus.

Három egyesület működik, amelyik borutakat szervez, területileg is megosztva a borvidéket. Az egyik a Balaton-felvidéki Borút Egyesület, amelyik elsősorban a borvidék északi részén elhelyezkedő településeken viszi végig vendégeit. A Da Bibere Balaton-felvidéki Borút Egyesület állomásai a borvidék délebbi településeinek területén helyezkednek el. A harmadik, a Cserszegi Fűszeres Nemzetközi Borút Egyesület nevében hordozza fő profilját. A borutakon európai színvonalon épültek ki a vendéglátó- és szálláshelyek, vendégváró pincészetek, borozók.


Mediterrán hatások közt

A vidék geológiai és történelmi értékekben rendkívül gazdag. A vulkáni tanúhegyek, a vadregényes, erdős-dombos vidékek, a középkori építészeti emlékek a borkóstolások mellett értékes élményekkel gazdagítják a turistákat.

A Balaton közelsége és a domborzat rendkívül kedvező a szőlőtermesztésnek. A klíma változatos, de a tó kiegyenlítő hatását is élvezi a terület, amelyet a hegyek megvédenek a szelektől, ezért a borvidék jelentős részére mediterrán jellegű mikroklíma jellemző. Az időjárásnak köszönhetően az itt termesztett szőlőkből készült borok tüzesek, gyümölcsösek, jó savösszetételűek, testesek, zamatosak, harmonikusak és karakteresek. A változatos talaj vulkáni és dolomit alapú, meszes kőzetes, bazaltos láva- és tufakőzetes, vályogos.

A vezető szőlőfajták: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Chardonnay, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Zöld veltelini, Zenit, Tramini. A Cserszegi fűszeres (hungarikum) nevében őrzi fő termesztési területét. A kékszőlők közül egyedül a Pinot noirt termesztik tíz hektárnál nagyobb területen, de a Zweigelt, a Cabernet sauvignon és a Kékfrankos is megtalálható a Balaton-felvidéki borvidéken.

A Balaton-felvidéki borokat negyven éven át más borvidékek borainak feljavítására használták. A rendszerváltozás után szerencsére újraindulhatott az önálló bortermelés, főként kisbirtokokon. Az eredetiséget ma már a bortörvény is védi.

Káli-medence - Balatonhenye felől
Káli-medence - Balatonhenye felől


Cserszegi fűszeres

A szőlőfajta fiatal hungarikumnak számít: dr. Bakonyi Károly 1960-ban Cserszegtomajon, az Agrártudományi Egyetem Keszthelyi Osztályának telepén kísérletezve keresztezte az ugyancsak hungarikum Irsai Olivért és a Traminit. A keresztezésnek hála olyan fajta született, amelyik a fűszeres és muskotályos jellegű fajták pozitív tulajdonságait ötvözi: bogyói hússzínűek, a növény a rothadásnak igen jól ellenáll, fagytűrő, és a betegségekkel szemben is igen ellenálló, kellemesen fűszeres savakkal. A Balaton-felvidéki borvidéken kívül az Alföldön és a Mátraalján is elterjedt.

A belőle készült nedű jellegzetesen fűszeres zamatú, illatos, karakteres, száraz vagy félédes fehérbor is lehet, az utóbbi években már fajtatisztán is kapható a szaküzletekben. Külföldön több díjat is nyert, de mivel nevét nem bírják kimondani, szóban egyszerűen Fűszeres Tramini néven terjedt el a híre.

A Cserszegi fűszeres aperitifnek, a félédes desszertbornak is nagyon finom, itatja magát, könnyű. Az ételek közül a szárazat 10-11 fokon füstölt halakhoz, a borjúhoz, a káposztás, krumplis, zöldséges tésztákhoz, sajtokhoz, kocsonyához, székelykáposztához ajánljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.