Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Borok

Egyre trendibbek a habzóborok

Jöhetnek a frissítő, jeges buborékok, főleg a nyári melegben. A habzóborokból már széles választék áll rendelkezésünkre, és így szinte bárhol és bármikor hozzájuthatunk, hogy feldobjunk vele akár egy sima hétköznapot is.

Jó tudni, hogy a habzóbor (vagy gyöngyözőbor, amiben a legkevesebb a nyomás) más, mint a pezsgő. Előbbi esetében a már kész borhoz egyszerűen szén-dioxidot adnak, így kerülnek bele a buborékok. Mint mikor fröccsöt készítünk, csak itt víz nem kerül a borhoz, csupán a szén-dioxid gáz. Amúgy fröccsalapként is gondolhatunk a habzókra, hiszen már a szóda hozzáadása előtt is vannak benne buborékok!

Technológiájánál fogva ez a borstílus olcsóbb is, mint a pezsgő, így igazán nem lehet kifogás, hogy vásárlásnál egy-két palack kerüljön a kosarunkba. Rendszerint egyszerűen felbontható csavarzárral kerülnek a polcokra, úgyhogy az is könnyedén ki tudja bontani, aki ódzkodik a pezsgősdugó kirobbanó attrakciójától.

A rozék népszerűsége évek óta töretlen, és ahogy a csendes borok eladási számai nőttek, úgy fokozódott a rozé habzóborok iránt a kereslet. Elég rápillantani a champagne-i trendekre, ahol a legnagyobb francia pezsgőházak mind a rozét reklámozzák, és tudjuk, hogy a habzó is követi ezt a divatot. Ez nekünk csak jó, hiszen így még több szőlőfajta bejön a képbe, és még többféle palack közül tudunk válogatni. Akinek a kékfrankos vagy a pinot noir a kedvenc bora, az most nemcsak vörösben vagy rozéban, de buborékokkal megspékelve is kipróbálhatja.

A bor-étel párosításoknál eddig kevés szerep jutott a pezsgő mellett a habzóknak, pedig hasonlóan széles skálán tudnak mozogni. Az éttermekben is kedvezőbb árfekvésű palackok pedig akár egy hétköznapi ebéd vagy brunch mellé is könnyebben kinyílnak. Tengeri fogásokhoz tökéletes, egy nagyon száraz, élénk savú habzó még az olyan „nehezebb” halakhoz is passzol, mint a kardhal vagy az ördöghal, de osztriga mellől is kiütheti a hagyományos pezsgőt. Saláták, olívaolajjal készült tészták, caprese, csirke – ezekkel bátran kipróbálhatjuk, egy édesebb, muskotályból készült habzót pedig gyümölcsök vagy a klasszikus pármai sonka-sárgadinnye páros mellé is tölthetünk.

Bortársaság Saját Kézből 2019

A Bortársaság idén ismét meglepte a nagyközönséget egy SK, azaz saját kézből borral. A sorozat harmadik tagja a Pannonhalmi borvidékről szüretelt királyleányka és tramini házasítása. A gyümölcsös, kedves illatban fehér húsú barackot, szőlőt és körtét érzünk, mellette kis virágossággal. Könnyedség, elegáns buborékok, lágy savak jellemzik, igazi üdítő élmény.

Ruppert Zizzzi 2019

Ha pár szóban jellemezni szeretnénk a Rupert Pincészetet: Villányi borvidék, diósviszlói dűlők, családi pincészet, környezetbarát szőlőművelés, rengeteg kreativitás. Zizzzi elnevezésű gyöngyözőboruk fele pinot noir és fele chardonnay szőlőből készült, és némi maradék cukor teszi igazán szerethetővé a kortyot. Egy mozdulattal felbonthatjuk a jól behűtött palackot, és máris élvezhetjük a szőlő, a körte, a citrom és a vadvirágok aromájának kavalkádját.

Kárásztelek Friza Rosé 2019

Az erdélyi Szilágyság területén 2010-ben alakult pincészet vezető termékei a pezsgők és a habzóborok. Az egy tagban fekvő hűvös, csillámpalás területek kiválóan alkalmasak elegáns és a lassú érési folyamatnak köszönhetően gyümölcsös aromájú buborékosok készítésére. A rozé visszafogott, epres-cseresznyés ízjegyeit még intenzívebbé teszi a benne maradt kis maradék cukor. Akár még egy-két jégkockát is dobhatunk bele!

A NYÁR KEDVENC BORA A ROZÉ >>>

MUSKOTÁLY – AZ ILLATOS BOROK SZERELMESEINEK >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.