A legtöbbet említett tény a fajtával kapcsolatban szinte biztosan az, hogy a világ legnépszerűbb kék szőlőjének, a cabernet sauvignonnak a szülője. A franc is sok helyen van jelen a világban, azonban elsősorban a házasításokban bukkan fel, a világ Bordeaux kapcsán ismerte meg. Míg ott a bal parti pincék főként a sauvignont preferálják, addig a jobb parti részen, Pomerol és St. Emilion környékén a merlot- és a cabernet franc-ültetvények dominálnak. Nagy előnye, hogy a sauvignonnál két héttel korábban érik, így hűvösebb klímán vagy nehezebb évjáratokban is nagyobb biztonsággal hoz szép termést. Bora jellemzően kisebb testű, mint a sauvignoné, ugyanakkor savai hasonlóképpen elegánsak, míg tannintartalma alacsonyabb. Ízében málna, vörös szilva, eper és herbális-borsos fűszeresség bukkan fel leggyakrabban.
Bordeaux mellett a Loire mentén foglalkoznak vele kiemelten, itt önállóan is palackozzák. Az itteni borok stílusa könnyedebb, elsősorban a gyümölcsök dominálnak, persze a tannin itt is megvan a borban. Olaszország a világ második legnagyobb franc-termelője, Európában rajtuk kívül Magyarország, azon belül pedig Villány jelentős. Sokak szerint a fajta Villányban találta meg otthonát. Mostanra a borvidék ültetvényeinek 15%-át teszi ki, és pár éve a villányiak megalkották a 100% cabernet franc-ból készített Villányi franc-t, a borvidék vezértermékét. Az biztos, hogy a szubmediterrán klíma és a magas mésztartalmú löszös talaj mind hozzájárulnak ahhoz, hogy elegáns, komplex bor szülessen. Ehhez pedig szükség van a helyi borászok szakértelmére is, akik szerint a fajta remek alany ahhoz, hogy megmutassák saját elképzeléseiket.
Az újvilági borkészítés is felfedezte magának a fajtát, Kaliforniában, Dél-Afrikában, Chilében és Argentínában is egyre komolyabban foglalkoznak vele.
Jó savainak és tanninjainak köszönhetően a cabernet franc borok általában jól érlelhetők. Bár sokszor halljuk, hogy a legtöbb bort érdemes 5 éves koráig elfogyasztani, ezzel bátran meg lehet kockáztatni az érlelést, francia és hazai példák is alátámasztják, hogy a megfelelően tárolt bor szépen fejlődik, és akár 10-15 éves korában is teljes pompájában élvezhetjük majd. Idővel mélyülnek a gyümölcsei, tanninjai még jobban besimulnak, és a fűszeres jegyei, a borsosság nagyobb szerephez jut.
A közepes testű vörösborokkal könnyű dolgunk van, ha ételt választanánk mellé. Ráadásul a franc szép savai miatt még akár a paradicsomos fogásokkal, ecetes alapú mártásokkal is működik. Jó választás lehet akkor is, ha az ételben olyan friss zöldfűszereket használunk, mint a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű vagy a bazsalikom. Egyesek szerint a legjobb választás vegetáriánus fogások mellé: grillezett zöldségekkel, zöldséges lasagnéval ugyanolyan jól működik, mint bruschettával.
Persze húsokhoz is kiválóan passzol, pulyka, kacsa és barbecue sertésoldalas mellett is érvényesül majd a bor.
Míg Sebestyén Csaba Szekszárdon borászkodott, addig testvére, Csilla külföldön dolgozott sommelier-ként, ahol szép lassan megismerte a világ legjobb borait. A két testvér folyamatosan formálta egymás ízlését, ami mostanra tisztult le igazán, és ez a boraikban is tetten érhető. Az ikonikus Porkoláb-dűlő Csilla egyik kedvence, az innen készített cabernet franc tele van szederrel, szilvával, finom fűszerrel. A némileg nagyobb test mellett is jól iható bor, főként játékos savainak köszönhetően.
A Káli-medence peremén, Monoszlón találjuk Liszkay Mihály birtokát. A világvándor tulajdonos Hollandiában és Kanadában élt, mielőtt hazatért volna. Beleszeretett a Káli-medencébe, elvarázsolta a Toszkánát idéző hangulat, a megvásárolt pince mellé pedig a környék szokásaitól eltérően kék szőlőt telepített. A meszes-agyagos talajú Pangyér-dűlőben jó helyen van a franc, ezt a bor is bizonyítja. Piros és erdei gyümölcsökről szól az illat és a korty is, ami mögött finom fűszeres réteg tűnik fel. Lendületes, jól iható bor, savainak köszönhetően jól párosítható ételekkel.
A kisharsányi birtok teraszáról páratlan a panoráma; ha az ember a Villányi borvidéken jár, az egyik kötelező látnivaló a Vylyan terasza. Ha már ott ülünk, akkor érdemes megkóstolni a kiemelten kezelt Villányi franc-t. Illata a fajtának megfelelően gyümölcsközpontú: szedret, szilvát és fekete ribizlit fedezhetünk fel benne az édesfűszerek mellett. A kortyban hangsúlyosan megjelenik a tannin is, mellettük a gyümölcsök, lecsengésében pedig az étcsokoládé. Komolyabb teste miatt marhahúsok mellé is bátran ajánljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.