Ugyan eredete a mai napig nem teljesen tiszta, az azért biztosnak látszik, hogy a Kárpát-medence a hazája, azon belül pedig Magyarországon a legelterjedtebb. A kutatások abban egyeznek meg, hogy a gouais blanc nevű fajta kulcsszerepet játszik a furmint történetében. A fajta első írásos említése 1611-ből származik, és Erdőbénye egyik dűlőjéhez köthető. A filoxéravész előtt több típusát ismerték a furmintnak: számon tartottak belőle fehér, lazafürtű, piros, változó, sőt rongyos, hólyagos és ligetes változatot is.
Akárhogy is volt, ma a fehér furmint az elterjedt, és valószínűleg a legjobban termő és aszúsodó fajtaváltozat maradt fenn.
Nincs különleges talajigénye, a fürtje laza, nagyjából 10-15 dkg tömegű, bogyói vastagabb héjúak, ropogósak. Késői érésűnek számít, ez átlagos években inkább szeptemberi szüretet jelent. Rothadásra érzékeny, viszont sok fajtával ellentétben ez a furmintnál előny, hiszen mivel fogékony a Botrytis cinerea nevű penészgomba általi fertőzésre, kedvező körülmények mellett a fürtök elkezdenek aszúsodni. Az aszús szemekből készül a világ legdrágábban készíthető természetes édes bora, az aszú.
Univerzális fajta, hiszen a borász elképzeléseinek megfelelően több stílusú bort is lehet belőle készíteni. Kóstolhatunk könnyedebb, reduktív változatot belőle, de jó savai és szép szerkezete miatt a hordós erjesztés-érlelés is jól áll neki.
Az utóbbi időben pezsgőalapborként is használják, és ebben sem tehetségtelen, hiszen a világ legnevesebb pezsgőversenyén díjnyertes Kreinbacher Prestige Brut teljes egészében furmintból készült. Késői szüretben botritiszes és töppedt alapanyagú édes borokat is lehet belőle készíteni, az egyediségét a fajta komplex savszerkezete adja, a belőle készült édes borok vibrálóak, hosszan képesek megőrizni gyümölcsös karakterüket.
Semleges ízvilágú fajta, az ilyenek pedig általában arról híresek, hogy jól meg tudják jeleníteni a termőhelyi sajátosságokat. Az biztos, hogy a furmint a legmarkánsabb magyarországi termőhelyeken, Somlón és Tokajban igen jól érzi magát.
Legtöbbször a körtét, az almát és az őszibarackot említik a borát kóstolva, ez érleléssel további rétegekkel gazdagodhat. Remek savszerkezetésnek köszönhetően jól érlelhető bor, a legendás 2000-es évjáratú Királyudvar Úrágya furmint még ma is nagy élményt nyújt.
Általában a szép savú borok jól párosíthatók ételekhez. Mivel a furmintok eltérő stílusban készülnek, ezért nehéz lenne olyan fogást találni, ami mellé nem ajánlhatunk megfelelő furmintot. Vannak olyan merész sommelier-ek, akik még steak mellé is kínálják, persze ebben az esetben nagyobb testű, hordós érlelésű, érleltebb borról van szó. Érdemes az örökérvényű szabályt most is elővenni: legyünk nyitottak, és kísérletezzünk bátran!
Itt az ideje, hogy kibontsunk pár palackot, és ismerkedjünk a furmint arcaival!
A bodrogkisfaludi pince megbízható, jó minőségű borokkal van jelen a piacon, ezt a tételt nagy eséllyel hipermarketek polcain is megtaláljuk. Belépő szinten is felvillantanak valamit a borvidék adottságaiból, míg válogatott boraik már a komolyabb borértők számára is nyújtanak izgalmakat.
Ez a bor reduktív technológiával készült, ezáltal még jobban érvényesül a gyümölcsös karaktere, gazdag körtés-almás ízvilága igazán szerethető. Savai egyensúlyban vannak a testével, utóízében sokáig érezhetjük a gyümölcsöket. Jó belépő a minőségi furmintok világába.
A Balaton-felvidéken szigeti néven ismerték a fajtát a filoxéravész előtt, de a 20. századra szinte teljesen eltűnt. Az elmúlt évtized hozta meg a balatoni borászok telepítőkedvét, ez a bor a Szent György-hegyi pince első forgalomba került bora a fajtából.
Intenzív mézes fűszerességgel nyit az illat, mellette fehér húsú őszibarack. Elegáns savai határozzák meg a kortyot, a gyümölcsök mellett finom édesfűszerek is megjelennek. Remek példa arra, hogy a furmint Tokajon kívül is képes igazán magas minőségre.
Gyakornoknak érkezett a francia Berecz Stéphanie Tokajba, egy szerelemnek köszönhetően telepedett le nálunk, azóta a férjével közösen készítik a boraikat Tarcalon. A pince kapcsán sokan említik az eleganciát, a borász biztos kézzel dolgozik, az egyensúllyal náluk nincs probléma.
Ez a bor hordóban erjedt, majd érlelődött, ami lassan nyíló illatában visszafogottan jelenik csak meg, a körte, az alma és a virágméz hangsúlyosabb. Kerek korty, jó egyensúly, a 2017-es évjárat borai gyakran ilyenek. A kortyban a gyümölcs mellett egy finom ásványos karakter is szóhoz jut, szép savai hosszan a szájban maradnak. Tartalmas, mégsem nehéz bor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.