Bort kóstolni, borozni önmagában is jó dolog, ám ha a nedűt finom falatokkal – borkorcsolyával – segítjük lecsúszni, még kellemesebb lesz az élmény. A borhoz könnyű kísérőt választani, a lényeg mindössze annyi, hogy a borkorcsolya ne nyomja el a bor ízét.
Tuti jó megoldás! Kemény, diós ízvilágú sajt? A legjobb testes fehérborokhoz. Kecskesajt? Tökéletes a friss fehérekhez, mint például a Sauvignon Blanc. Segíti a választást, ha azonos területről választasz bort és sajtot: azok nagy eséllyel kellemes párost alkotnak.
Egy tál sült garnéla remek választás, ha egy meleg estén Proseccót kortyolsz, de szinte minden fehérborhoz illik.
Ez sem túl bonyolult rágcsa és sokan meglepődnek, milyen jól illik borozáshoz. Nem csak a sima, sós változat, de a vajas, sőt akár az édes bevonattal ellátott kukoricaszemeket is jó eszegetni borozás közben.
Nehéz elképzelni, és lehet, hogy az utolsó dolog lenne, amit borozás közben kínálnál, de nyugodt lehetsz: működik! Különösen a testes vörösborokhoz illik a magas kakaótartalmú étcsoki, de a fehér és/vagy ízesített csokival sem lőhetsz mellé.
A legjobb választás, ha vörösbort bontasz. Két dologra kell csupán figyelni: az egyik, hogy csak minőségi pármai vagy serrano sonkát válassz, és lehetőleg hazai termelőtől származó szalámikat, kolbászokat. A másik szempont: ne legyen túl fűszeres a hús, hiszen az erős fűszerek elnyomják a bor ízét.
Az édesebb borokhoz nagyon jól illik a sós rágcsa, bátran kísérletezz.
A pizzán lévő paradicsom és fokhagyma kissé fémessé teheti a bor ízét. Ha pizzázni szeretnél, a feltéttől függően válassz az olasz vörösborok közül, amelyek magas savtartalmukról ismertek. Ezek biztosan csillapítják a szomjúságot, és ellenállnak a fokhagymának.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.