Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Borok

Milyen az ideális borospohár?

Milliók rajonganak érte, fogyasztásának kultúrája évszázadok óta töretlenül virágzik. Az illatos, aromás bor nem pusztán alkoholos szomjoltó, sokkal inkább kutúrtörténeti érték. Hazánkban is egyre népesebb a nemes nedű rajongói tábora, azonban a boretikett alapszabályait mégsem árt tisztázni.

Kedveled a finom borokat, de fogalmad sincs, mire kell ügyelned, ha egy étteremben feléd nyújtják az üveget? Te is lehetsz bortudor! Íme néhány dolog, amit jó, ha tudsz, ha szeretnél kicsit megismerkedni a borok csodálatos világával.

Pihenő

Ideális, ha fogyasztás előtt egy-két hétig pihennek a palackok. Közvetlenül fogyasztás előtt tegyük az üvegeket két órára hűtőbe, majd lassan állítsuk be az ideális hőmérsékletet, ami fehérborok esetében 10, vörösboroknál 16 fok. Az öregebb évjáratokat legalább egy napig tartsuk hűtőben.

Felszolgálás

A bort fogyasztás előtt vizsgáljuk meg, ami azt jelenti, hogy a nyakával lefelé fordított palack tartalmát fény felé fordítva vegyük szemügyre. A fátyolos, zavaros bor nem alkalmas fogyasztásra. Ez a módszer azonban nem alkalmazható az óborok esetében, amikor az üledékről a bort lassan kell leönteni.

BORKALKULÁTOR


Felnyitás

Az üveg nyitásakor a körszalag letépése helyett a kupak tetejét vágjuk le késsel. Ezután töröljük le a palack száját, ami nemcsak higiéniai szempontok miatt fontos, de ezáltal kizárhatjuk az ón-, vagy ólomkupak okozta mérgező hatásokat is. A dugóhúzóval ne fúrjuk át teljesen a dugót, nehogy parafatörmelék kerüljön az italba. Kihúzása után a dugót megszagoljuk, és ha nem érzünk semmiféle zavaró szagot, akkor töröljük le a palack szájának belső oldalát papírszalvétával, s máris tölthetünk.

Ki kap először?

Elsőként a házigazda saját poharába tölt egy keveset, majd az „első számú" vendégnek. Ezután, az óramutató járásával megegyező irányban haladva – mindig jobb oldal felől – tölt az asztalt körbeülőknek.

Az ideális borospohár

Bár ma igen népszerűek a színes üvegből készült poharak, a borszakértők jobban szeretik a színtelen üvegpoharakat, amelyekben értékelni lehet a bor színét.

• A bor illatának, ízének, zamatának értékelésére a legalkalmasabb az úgynevezett tulipánformájú, felső széle felé összeszűkülő kehely. Csak félig, vagy kétharmad részéig töltsük meg, mert így meg tudjuk benne forgatni az italt, amitől előjön az ideális bukéja.

• A vörösbort rendszerint szobahőmérsékleten jó kínálni, úgy, hogy néha a kelyhet körkörösen mozgatjuk, aminek következtében az ízek „kinyílnak”. Emiatt a vörösboros poharak öblösebbek és kicsit nagyobbak, a száruk pedig rövidebb.

• A fehérbort mindig hűtve fogyasszuk. A poharat a száránál fogjuk, nehogy a kezünktől felmelegedjen az ital.

• A bor mellé természetesen vizet is kínálunk. A vizespoharak általában talp nélküliek és henger alakúak.

• Látványosabb a szervírozás, ha a bor míves üvegkancsókban kerül az asztalra.

VÖRÖSBORRAL ÉS TEQUILÁVAL TARTJA FORMÁBAN MAGÁT VICTORIA BECKHAM >>>

7 TÖKÉLETES HARAPNIVALÓ BOROZÁSHOZ >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.