Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Borok

Milyen az ideális borospohár?

Milliók rajonganak érte, fogyasztásának kultúrája évszázadok óta töretlenül virágzik. Az illatos, aromás bor nem pusztán alkoholos szomjoltó, sokkal inkább kutúrtörténeti érték. Hazánkban is egyre népesebb a nemes nedű rajongói tábora, azonban a boretikett alapszabályait mégsem árt tisztázni.

Kedveled a finom borokat, de fogalmad sincs, mire kell ügyelned, ha egy étteremben feléd nyújtják az üveget? Te is lehetsz bortudor! Íme néhány dolog, amit jó, ha tudsz, ha szeretnél kicsit megismerkedni a borok csodálatos világával.

Pihenő

Ideális, ha fogyasztás előtt egy-két hétig pihennek a palackok. Közvetlenül fogyasztás előtt tegyük az üvegeket két órára hűtőbe, majd lassan állítsuk be az ideális hőmérsékletet, ami fehérborok esetében 10, vörösboroknál 16 fok. Az öregebb évjáratokat legalább egy napig tartsuk hűtőben.

Felszolgálás

A bort fogyasztás előtt vizsgáljuk meg, ami azt jelenti, hogy a nyakával lefelé fordított palack tartalmát fény felé fordítva vegyük szemügyre. A fátyolos, zavaros bor nem alkalmas fogyasztásra. Ez a módszer azonban nem alkalmazható az óborok esetében, amikor az üledékről a bort lassan kell leönteni.

BORKALKULÁTOR


Felnyitás

Az üveg nyitásakor a körszalag letépése helyett a kupak tetejét vágjuk le késsel. Ezután töröljük le a palack száját, ami nemcsak higiéniai szempontok miatt fontos, de ezáltal kizárhatjuk az ón-, vagy ólomkupak okozta mérgező hatásokat is. A dugóhúzóval ne fúrjuk át teljesen a dugót, nehogy parafatörmelék kerüljön az italba. Kihúzása után a dugót megszagoljuk, és ha nem érzünk semmiféle zavaró szagot, akkor töröljük le a palack szájának belső oldalát papírszalvétával, s máris tölthetünk.

Ki kap először?

Elsőként a házigazda saját poharába tölt egy keveset, majd az „első számú" vendégnek. Ezután, az óramutató járásával megegyező irányban haladva – mindig jobb oldal felől – tölt az asztalt körbeülőknek.

Az ideális borospohár

Bár ma igen népszerűek a színes üvegből készült poharak, a borszakértők jobban szeretik a színtelen üvegpoharakat, amelyekben értékelni lehet a bor színét.

• A bor illatának, ízének, zamatának értékelésére a legalkalmasabb az úgynevezett tulipánformájú, felső széle felé összeszűkülő kehely. Csak félig, vagy kétharmad részéig töltsük meg, mert így meg tudjuk benne forgatni az italt, amitől előjön az ideális bukéja.

• A vörösbort rendszerint szobahőmérsékleten jó kínálni, úgy, hogy néha a kelyhet körkörösen mozgatjuk, aminek következtében az ízek „kinyílnak”. Emiatt a vörösboros poharak öblösebbek és kicsit nagyobbak, a száruk pedig rövidebb.

• A fehérbort mindig hűtve fogyasszuk. A poharat a száránál fogjuk, nehogy a kezünktől felmelegedjen az ital.

• A bor mellé természetesen vizet is kínálunk. A vizespoharak általában talp nélküliek és henger alakúak.

• Látványosabb a szervírozás, ha a bor míves üvegkancsókban kerül az asztalra.

VÖRÖSBORRAL ÉS TEQUILÁVAL TARTJA FORMÁBAN MAGÁT VICTORIA BECKHAM >>>

7 TÖKÉLETES HARAPNIVALÓ BOROZÁSHOZ >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.