Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Borok

Syrah - Az elegáns bor, ami tökéletes egy gyros mellé is

Syrah vagy shiraz? Ugyanaz a szőlőfajta, de nem véletlen a kétféle elnevezés. A különböző stílusok és termőterületek közötti eligazodásban elég csak a címkére pillantani.

A syrah – vagy még inkább (ahogy szintén hívják) a shiraz – nevéről egyből a Közel-Kelet ugrik be mindenkinek. Noha tényleg van egy ilyen iráni város, mégsem perzsa származású a szőlőfajta, ez csupán a véletlen műve.

Francia eredetű, két ottani szőlőfajta, a dureza és a mondeuse blanche keresztezéséből nemesítették. Sokáig tartotta magát a keleti, sőt még a délolasz eredet is, de az 1990-es évek végén DNS-teszt igazolta a francia származását. A Rhône völgyében a mai napig az egyik meghatározó szőlőfajta. Két klóntípusát is megkülönböztetik: egy kisebb bogyókból álló, de izgalmasabb színű és tannintartalmú, valamint egy nagyobb szemű típust. Észak-Rhône-ban önállóan palackozzák, illetve előfordul, hogy fehér fajtákkal házasítják, Dél-Rhône-ban pedig a Châteauneuf-du-Pape a legelterjedtebb bortípus, amiben a grenache, a syrah és a mourvèdre mellé számos más kékszőlő-fajta kerül.

A két különböző elnevezés általában a termőterületére vonatkozik. Európában syrah, míg az Újvilágban shirazként emlegetik, és ez kerül rá a palackokra is. Így egyből szembetűnik a polcon, hogy honnan való a bor, és a stílusára is következtethetünk belőle. Persze ez nem törvényi előírás. Európában is előfordul a shiraz megnevezés, ami ebben az esetben utalhat a fajta újvilági borainak stílusára.

Ausztráliában, Dél-Afrikában és Kaliforniában találunk sok telepítést, ami nem véletlen, hiszen a meleg, napos éghajlatot kedveli. Ezeken a helyeken bőven és sokat terem. Későn virágzik és korán érik, amihez szintén meleg területekre van szüksége. Jól áll neki a hordós érlelés, és palackban is hosszú időn át eltartható.

A melegebb éghajlaton fekete bogyós gyümölcsös, fekete ribizlis aromákat hoz, nem ritkán érett, lekváros karakterrel, amihez dohányos, bőrös jelleg is társulhat. Magas alkohol és nagy test párosul hozzá, gyakran édeskés aromákkal. Hűvösebb éghajlaton az éréshez szükséges mikroklímával együtt fűszeres, borsos, virágos, olívás ízjegyek jelennek meg, magasabb savakkal. Elegáns és feszes borok ezek, intenzív aromatikával.

Ételpárosítások terén is érdemes a két éghajlaton készült borok különbözőségeit figyelembe venni. A könnyedebb, hűvös éghajlaton termett syrah-k mellé kifinomultabb ízeket keressünk. A bárány például remek választás, főleg ha mentával és szegfűszeggel készült, de ha egyszerűbb ételt tálalunk, akkor akár egy gyros mellé is jó lehet. Vegetáriánusok padlizsán készítésénél gondoljanak rá, de nyithatják gouda mellé is. A meleg éghajlatról származó shirazok intenzív aromái mellé hasonlóan intenzív fogások kellenek nekünk. Sok friss borssal készített sült hús, barbecue, steak, borjú – mind-mind legyen intenzív, akár kissé édeskés ízesítésű.

Ikon Shiraz 2017

A dél-balatoni pincészet a kevés kivétel egyike, akik itt Európában shiraznak hívják a borukat. A megnevezéssel a stílusra utalnak, hiszen a rádpusztai meleg, löszben gazdag termőterületről származó tétel érett gyümölcseivel, kerekségével, markáns tanninjaival az újvilágiakat idézi. Illatában és ízében sok édesfűszert találunk, fekete bogyósokat, kis vaníliát és dohányosságot.

N.A.G. Föld és Ég Syrah 2018

Németh Attila Gábor agrármérnök és szőlész-borász szakmérnök a Mátrai és a Tokaji borvidékeken is dolgozik. Borait saját maga, egyedül készíti. Így kezdett el borászkodni, és ez így is maradt az elmúlt közel két évtized alatt. Ez a mátrai syrah fiatal tétel, intenzív gyümölcsökkel, borssal és olívával. Elegáns, komplex élményt nyújtó bor.

Petrény Syrah Superior 2013

A Petrény család már az 1600-as évek eleje óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel az Egri borvidéken. A mára már komollyá nőtt birtokon mindenki kiveszi a részét a munkákból. A Superior borcsalád syrah tagját különleges alkalmakra ajánlják. A lekváros gyümölcsök, szeder, szilva mellett vaníliát, pörköléses aromákat érezni. Nagy test, sok, kerek tannin jellemzik a bort, amit érdemes egy vacsora mellé bontani.

CABERNET SAUVIGNON, A BOR, AMI TÖKÉLETES VÁLASZTÁS EGY SZAFTOS HAMBURGERHEZ >>>

FELFALTUK EGERT! EZEKHEZ AZ ÜNNEPI ÉTELEKHEZ A LEGJOBB A BIKAVÉR >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.