Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Borok

Tokaj reneszánsza

Magyar ember számára természetes, hogy a finom vacsora záróakkordjaként, a desszert mellé egy jó tokajit nyitunk ki. De neves borfajtánkat minden földrészen szeretik, hiszen az aranyszínű, mézédes nedű világhíres az egész világon. Most kiállítás emlékezik meg a remek tokaji borokról, amelyek manapság a reneszánszukat élik.

Reneszász bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza címmel kiállítás nyílik május 30-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (Városliget). A közel fél évig látható tárlat mellett színes programokkal is várják a látogatókat.

A május 30-án nyíló kiállítás alkalmával minden érdeklődő bepillanthat a reneszánsz bor világába, megismerkedhet az aszú készítésének történetével, közben pedig megismerheti a Tokaj-hegyaljai pincészetek jelenét és jövőjét is. A tárlatot Tátrai Zsolt borász, fotóművész alkotásai színesítik – a fotókiállítás a Tokaj-hegyaljai borkészítés életéből mutat be jellemző kockákat.

Az aszúkat először 1571-ben említik a korabeli írások, de a szaktudomány már a XVI. század elejétől-közepétől feltételezi készítésüket. A század végén a mára méltán híres magyar borfajtát Szikszai Fabricius Balázs – a Sárospataki Református Kollégium nagyhírű tanára – említi latin-magyar szótárában.

A feltételezések szerint Mátyás király kedvence, az aranyló színű szerémi fehérbor is már szamorodni típusú nemes ital lehetett. Az aszúbor, majd a tokaji eszencia hamar a királyi udvarok nagyhírű és kedvelt desszertitalaivá vált. (A koraújkor édes ízekben igen szegény volt a répacukor hiánya miatt. Az emberek többnyire mézzel, nádcukorral, fojtott musttal és gyümölcsökkel csillapították ekkoriban az édes íz iránti igényüket.)

A tokaji bor igazi hírnevét végül ezek a természetesen édes, aranyló színű desszertitalok adták meg, melyeket az idők folyamán számos aforizma és dal örökített meg. A tokaji aszúszemekből nyert szamorodni bor, a tokaji aszúbor, és az aszúszemek saját súlyától kicsöpögő eszencia ma is igazi hungarikum, a magyar örökség része.

Ismerkedj meg a reneszánsz borával, és kóstolj a tokajiból Te is!

A kiállítás és a programok helye: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyad vára, Városliget) A kiállítás megnyílt: 2008. május 30-án


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.