Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Ezt a finomságot számtalan módon elkészíthetjük, annyi lehetőségünk van, hogy akár hetente új köntösbe bújtatva kerülhet asztalunkra az alma.

Az almás pite tésztája számtalan lehet, dolgozhatunk kevert tésztával, piskótával vagy omlós tésztával is, a lényeg, hogy meg legyen a tökéletes arány a tészta és az alma mennyisége között. A jó almás pite csordultig van töltelékkel, annyi almát tartalmaz, amit még épp elbír a tészta.

Mindent az almáról>>>
A morzsás sütiket fagyival a legkönnyebb feldobni
A morzsás sütiket fagyival a legkönnyebb feldobni
Ha nincs sok időd, egy gyors pitére mindig futja

Az almás piték közötti választásban nagy segítség lehet az idő. Pontosabban a kérdés, hogy van-e időnk hosszabban játszani a süteménnyel vagy gyors eredményre vágyunk. Ha kevés az időnk, akkor érdemes a kevert tésztás almás sütemények között válogatni. A sütőporral készített tésztát könnyen és tempósan összeállíthatjuk, majd az almaszeletekkel vagy almadarabokkal meghinthetjük, de az se gond, ha a tepsi aljára ömlesztett pucolt almára kanalazzuk rá a tésztát. Ebből a fajtából a legegyszerűbb és a leggyorsabb a cobbler, ahol a tál aljában heverő cukros-fűszeres gyümölcsre csak néhány kanálnyi tészta kerül és már mehet is a sütőbe.

Lehet, hogy mindig a nagyié a legjobb, de azért mi is nekiállhatunk
Lehet, hogy mindig a nagyié a legjobb, de azért mi is nekiállhatunk
Klasszikus almás pite>>>
Süssünk a gyerekekkel együtt francia tejes pitét

A sűrű palacsintatésztával készített tejes pite, a francia clafoutis is tökéletesen alkalmas almás süteménynek. A vékony szeletekre vágott almával megpakolt pitetálba csak bele kell önteni a sűrű masszát, s bő fél óra alatt már el is készül a sütemény. Mivel ebben a tésztában nincs semmi furfang, nagyobb gyerekekkel is könnyedén elkészíthetjük. Kevés vanília sodó jó áll neki.

Almás-citromos pite>>>
A fahéj, a szegfűszeg és a rétegek közötti morzsa

A ráérősebb almás sütemények közé tartozik az omlós tésztás klasszikus pite, amely megérdemli, hogy rendesen kidolgozott vajas omlós tészta rétegek közé kerüljön a fahéjjal, szegfűszeggel megszórt, mazsolával lazított almaréteg. Mivel az omlós tésztában megvan a hajlam a szalonnásodásra, ha ideje korán túl sok levet vesz fel az almából, ezért az alsó tésztarétegre hintsünk zsemle- vagy kekszmorzsát, esetleg egy kevés darált csonthéjast, mielőtt rátesszük a gyümölcsöt. Ha almás rétest készítünk, akkor az almatöltelék alá ott is minden esetben szórjunk egy réteg morzsát, hogy feligya a nedvességet és ropogós maradjon a tészta.

A legfinomabb a klasszikus, rácsos, almás pite
A legfinomabb a klasszikus, rácsos, almás pite
Almás pite gazdagon>>>
Ha egy egész napod van: klasszikus, rácsos almás pite

Omlós tésztából csodálatos almás pitéket készíthetünk, kis kézügyességgel megrácsozhatjuk a tésztát vagy a felső tésztarétegre apróbb tésztadíszeket is tehetünk. Arra ügylejünk, hogy ezek a tésztadíszek könnyedén megégnek. A pite készítésénél mindig figylejünk rá, hogy legyen hol távozni a felesleges gőznek. Ha nem rácsos tetővel készítjük a süteményünket akkor vagy mutatós lyukakat vágjunk rajtuk vagy egy húsvillával szabályos közönként döfködjük végig.

Az arany középút: fordított tart tatin és crumble
A Tatin nővérek
A Tatin nővérek

Az omlós tésztás almás sütemények között is létezik egészen egyszerű: ilyen a tart tatin, illetve a crumble. A tart tatin esetében egy fémnyelű serpenyőben elkészítjük az almát, majd a tésztát a serpenyőbe simítjuk, összesütjük, s a végén tálra borítjuk. Szaftos, karamelles, ellenállhatatlan fogás. A crumble, a cobbler ikertestvére, ennél a süteménynél is csak annyi a dolgunk, hogy a tepsiben pihenő fűszerezett gyümölcsre kanalazzuk a tésztát és megsütjük.

Az első fordított torta Franciaországban, Párizstól nem messze, a Stéphanie and Caroline Tatin által vezetett szállóban készült el, a 19. század végefelé. A legenda szerint egyik nap, akkora forgalma volt a szállónak, hogy a pitéhez a tűzre készített alma jobban megsült a kelleténél. Hogy a Tatin testvérek mensték a menthetőt, a megkaramellizálódott gyümölcsöket leborították omlós tésztával, és a sütőbe tolták. Legnagyobb meglepetésükre az eredmény szép lett, a vendégek visszajelzései alapján pedig finom is.

Süssünk almával>>>
Egy isteni almatorta>>>
Olvasgatnivaló almás pitével>>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.