A gabonatermesztő egyiptomiak mézből és gyümölcsökből készítették édességeiket, amelyeket különleges ünnepeken fogyasztottak. Az angol pékek néhány száz évvel ezelőtt a kisült kenyeret megédesítve visszatették a kemencébe, hogy az újra átsüljön: valójában ez volt az első keksz. Innen ered az angol név is: biscuit, azaz „kétszer sült".
Az első magyarországi kekszüzem Győrben alakult 1880-ban, a múlt század fordulóján és az első világháború idején gyártott édességet cvibaknak (katonai kétszersültnek) nevezték. A magyar keksz szó az 1920-as, 30-as években vált a köztudat részévé (az angol cakes, illetve a német keks szavakból ered).
A kekszet Észak-Amerikában cookie-nak (sütikének) vagy crackernek (ropogtatnivalónak) nevezik. Az Egyesült Királyságban a cookie szó csak meghatározott édességekre vonatkozik vagy az amerikai stílusú nagyobb és puhább kekszekre.
Angliában nemzeti hagyománynak számít az ötórai tea keksszel, például a Cornwallból származó édes pogácsát, a sconest is belemártogatják italukba.
Az óceánon túl, Dél-Amerikában a keksz édes mártással a reggeli elmaradhatatlan része, a főfogások mellé kísérőként szokták felszolgálni, de fogyasztják vajjal, mézzel vagy gyümölcssziruppal is.
Míg a kekszgyártás Angliából, addig a nagyipari ostyakészítés Ausztriából terjedt el, a 19. században először Bécsben, később Karlsbadban gyártották.
A müzli pedig svájci eredetű finomság, a „musle" jelentése pépecske. Eredetileg gyümölcsből, dióból és kásafélékből készítették, tej hozzáadásával.
Az arányokat kell betartanod, éppen ezért nem grammban vagy dekagrammban adtuk meg a felhasználandó mennyiségeket.
Hozzávalók:
3 egység liszt, 2 egység vaj, 1 egység cukor, csipetnyi só
Ízesíthető:
kókusszal, olajos magvakkal, csokival, gyümöccsel, lekvárral, kakaóval, vaníliával, citrom- vagy narancshéjjal, fűszerekkel (gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, fehér borssal)
Elkészítése:
1. Az alapanyagokból tésztát gyúrunk.
2. Hideg helyen pihentetjük, kinyújtjuk, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk, vagy kiszaggatjuk.
3. Közepes lángon aranybarnára sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.