A csokoládé és alkoholizmus szavak összetételéből jött létre a csokolizmus kifejezés, melyet a csokoládéfüggőség szinonimájaként használunk. A kutatók már régóta foglalkoznak a témával. Tény, hogy a csokoládé tartalmaz olyan kémiai anyagokat, melyek hatnak az agyra, de ezekből olyan kis mennyiség található benne, hogy minimum 20 kilót kéne elfogyasztanunk egy ültő helyünkben, hogy a hatás mérhető legyen.
A csokoládéfüggőség általában lelki függőség, ragaszkodás az édes ízekhez, a kényeztetéshez, ami a csokoládé varázsából adódik, de lelki problémák feloldásának módjává is válhat. Az édesség iránti olthatatlan vágyat sok esetekben az egészségtelen táplálkozás okozza, gyakran krómhiány áll a háttérben, melyet megfelelő táplálkozással, a teljes kiőrlésű gabonákban, húsban, tejtermékekben megtalálható szerves króm bevitelével megszüntethetünk.
Egyes szakértők szerint már az is alkoholizmus, ha naponta megiszunk egy pohár bort. Aki naponta eszik csokit, ezek szerint biztosan csokolista. Egy-egy kocka jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé még jót is tesz, de akik a mennyiség rabjai, képesek naponta 1-10 tábla csokoládét felfalni, nem törődve azzal, hogy ami 3 másodpercig élmény a szájban, az derekukon vagy egyéb testrészükön hurkák formájában hamar megjelenik.
A különböző gyümölcsökkel, karamellel, marcipánnal ízesített csokoládék szinte minden nagyáruházban kaphatók. Az igazi ínyencek biztosan megkóstolták már a szarvasgombás, ibolyás, rózsaszirmos csokikat is.
A teljes függőség kialakulásához vezető úton fontos mérföldkő lehet a babos, kakukkfüves, tengeri sós csokoládé kóstolása iránti vágy. Ezek kedvelőinek ajánljuk a már itthon is kapható szélsőséges ízkombinációkat: láttunk már szarvashúsos, camambert sajtos és sörös csokit is.
Az csokifüggők órákat utaznak egy-egy igazi különlegességért. Brüsszelben több mint kétezer csokibolt várja a látogatókat, és van 16 csokimúzeum is. A kölni csokimúzeum 3 emeleten várja a látogatókat, a Franciaország északi részén, Strasbourg-tól nem messze lévő óriási csokimúzemban pedig kipróbálhatjuk akár a csokis sört is. Az igazi svájci csokinál kevés finomabb dolog van, de az angolok és az olaszok is nagyon jó csokikat csinálnak. Egyre több igényes csokoládébolt található itthon is, sok helyen nagyon jó minőségű kézműves csokikat készítenek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.