Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A nyár szinte hozza magával a könnyű desszerteket. Ott a sok friss gyümölcs, amiből az ember szívesen készít valami könnyed édességet, úgy hogy megőrizze a gyümölcs ízét és lehetőleg egészséges alapanyagokból készüljön.
Natúr vagy gyümölcsös joghurtot is használhatunk alapként
Natúr vagy gyümölcsös joghurtot is használhatunk alapként

A nyári desszertek remek alapanyaga a joghurt. Használhatjuk kevert piskótákhoz, készíthetünk belőle tölteléket, de fagylalthoz és gyümölcssalátához is nagyszerű, remek pohárkrémnek, hogy a sütés nélküli joghurtos tortákat már ne is említsük. Gyerekeknek kiváló fagyi lehet a gyümölccsel összeturmixolt joghurt, amit néhány órára fagyasztóba teszünk.

A piskóták töltése mellett magában is nagyon jó tud lenni egy kis joghurt alapú gyümölcsös krém, amit gyümölcsökkel gazdagon kibélelt kelyhekben szervírozhatunk. A joghurtkrémeket magukat is gazdagíthatjuk gyümölccsel, sőt tálaláskor pirított dióval, mandulaforgáccsal, rumban megáztatott mazsolával esetleg egy kis mentával, citromfűvel is díszíthetjük.

Klasszikus, pohárkrémnél egyszerűbb, de ahhoz nagyon hasonlatos a görögök egyik kedvenc desszertje, a joghurt mézzel és dióval. Ennek a finomságnak egyetlen egy titka van: nagyon jó minőségű alapanyagokból kell készülnie. Sűrű joghurt szükségeltetik hozzá és gazdag, telt aromájú – pl. erdei – méz. Ez a desszert - amellett, hogy végtelenül egyszerű - nagyon egészséges és igen hűsítő.

Mangó lassi, hmmmmm...
Mangó lassi, hmmmmm...

Ha már más nemzetek konyháján kutakodunk joghurt-ügyben, akkor érdemes átemelni a nyári joghurtos desszertkínálatba az indiai konyha egyik alapelemét, a lassit is. A lassi sós vagy édes joghurtital. Édes verzióit általában rózsavízzel vagy gyümölccsel gazdagítják. Legelterjedtebb a mangó lassi, ami felér egy tartalmas nyári desszerttel.

Hasonló és gyakran joghurtos ital a smoothie, ahol a gyümölcs és a joghurt mellett akár zöld tea is lehet a keverékben. Ezt a gyümölcsös turmixot gyakorta édesítik mézzel, és állagra sűrűbb, mint a lassi, köszönhetően a fagyasztott joghurtnak. A smoothie-t sokszor tekintik a fagylalt egészségesebb alternatívájának, de leginkább a shake-re emlékeztet.

A joghurt egyébként salátákhoz is remek. Egy kis mézzel és némi fűszerrel kikeverve - vagy csupán magában - jó öntet lehet egy gyümölcssalátához is. A fűszerezését a körülölelni kívánt gyümölcs határozza meg.

A hideg gyümölcslevesek gazdagításának is remek alternatívája a joghurt. Ha egészségesen kívánjuk elkészíteni, akkor egy kis kukoricakeményítővel dolgozzuk össze a joghurtot, és ezzel habarjuk be a levest.

A joghurthab is hűsítő, könnyű desszert
A joghurthab is hűsítő, könnyű desszert

A kevert süteményeknek is egyik kedvenc alapanyaga a joghurt. Ebben a műfajban például érdemes alapból ízesített példányokkal is próbálkozni, jó karaktert biztosíthat a tésztának egy-egy gyümölcsös joghurt, aminek az ízére persze rá lehet segíteni egy kevés friss gyümölccsel is. A sütés mellett a tésztáinkat tölthetjük is joghurtos krémmel, sőt a gyümölcskocsonyával záródó, igazi nyári torták szinte kiabálnak a joghurtos krém után.

Fanyar és friss egyszerre a joghurttorta
Fanyar és friss egyszerre a joghurttorta
Pillecukros gyümölcsfagylalt

Hozzávalók:
4 dl sűrített tej
1 l gyümölcsös joghurt
35 dkg málna
25 dkg áfonya
2-3 maréknyi pici pillecukor
1 marék mandulaforgács

Elkészítés: Összekeverem a sűrítettet tejet a joghurttal, majd hozzáadom a gyümölcsöket, a mandulaforgácsot és az apró szemű pillecukrot. Az egészet alaposan elkeverem, majd egy üres fagylaltos dobozban a hűtőbe teszem, félóránként átkeverem, amíg rendesen kifagy.

Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók:
2,5 dl joghurt
2 tojás
20 dkg muscovado cukor
1 csomag sütőpor
7 dkg finomliszt
17 dkg rétesliszt
0,9 dl olaj
csipet só
1 doboznyi áfonya vagy málna, esetleg magozott fekete cseresznye, bátrabbak szederrel is próbálkozhatnak, vagy vegyesen is tehetik rá a gyümölcsöt

Elkészítés: A liszteket elkeverem a sütőporral, egy másik tálban összedolgozom a joghurtot a tojással, a cukorral és az olajjal, majd a két tál tartalmából tésztát készítek. Picit sózom, és a kikent/kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt 26-os tortaformámba öntöm. A tetejét gazdagon megszórom gyümölccsel és a gyümölcsöket egy bő evőkanálnyi muscovado cukorral.
185 fokra előmelegített sütőben, nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütöm.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.