A nyári desszertek remek alapanyaga a joghurt. Használhatjuk kevert piskótákhoz, készíthetünk belőle tölteléket, de fagylalthoz és gyümölcssalátához is nagyszerű, remek pohárkrémnek, hogy a sütés nélküli joghurtos tortákat már ne is említsük. Gyerekeknek kiváló fagyi lehet a gyümölccsel összeturmixolt joghurt, amit néhány órára fagyasztóba teszünk.
A piskóták töltése mellett magában is nagyon jó tud lenni egy kis joghurt alapú gyümölcsös krém, amit gyümölcsökkel gazdagon kibélelt kelyhekben szervírozhatunk. A joghurtkrémeket magukat is gazdagíthatjuk gyümölccsel, sőt tálaláskor pirított dióval, mandulaforgáccsal, rumban megáztatott mazsolával esetleg egy kis mentával, citromfűvel is díszíthetjük.
Klasszikus, pohárkrémnél egyszerűbb, de ahhoz nagyon hasonlatos a görögök egyik kedvenc desszertje, a joghurt mézzel és dióval. Ennek a finomságnak egyetlen egy titka van: nagyon jó minőségű alapanyagokból kell készülnie. Sűrű joghurt szükségeltetik hozzá és gazdag, telt aromájú – pl. erdei – méz. Ez a desszert - amellett, hogy végtelenül egyszerű - nagyon egészséges és igen hűsítő.
Ha már más nemzetek konyháján kutakodunk joghurt-ügyben, akkor érdemes átemelni a nyári joghurtos desszertkínálatba az indiai konyha egyik alapelemét, a lassit is. A lassi sós vagy édes joghurtital. Édes verzióit általában rózsavízzel vagy gyümölccsel gazdagítják. Legelterjedtebb a mangó lassi, ami felér egy tartalmas nyári desszerttel.
Hasonló és gyakran joghurtos ital a smoothie, ahol a gyümölcs és a joghurt mellett akár zöld tea is lehet a keverékben. Ezt a gyümölcsös turmixot gyakorta édesítik mézzel, és állagra sűrűbb, mint a lassi, köszönhetően a fagyasztott joghurtnak. A smoothie-t sokszor tekintik a fagylalt egészségesebb alternatívájának, de leginkább a shake-re emlékeztet.
A joghurt egyébként salátákhoz is remek. Egy kis mézzel és némi fűszerrel kikeverve - vagy csupán magában - jó öntet lehet egy gyümölcssalátához is. A fűszerezését a körülölelni kívánt gyümölcs határozza meg.
A hideg gyümölcslevesek gazdagításának is remek alternatívája a joghurt. Ha egészségesen kívánjuk elkészíteni, akkor egy kis kukoricakeményítővel dolgozzuk össze a joghurtot, és ezzel habarjuk be a levest.
A kevert süteményeknek is egyik kedvenc alapanyaga a joghurt. Ebben a műfajban például érdemes alapból ízesített példányokkal is próbálkozni, jó karaktert biztosíthat a tésztának egy-egy gyümölcsös joghurt, aminek az ízére persze rá lehet segíteni egy kevés friss gyümölccsel is. A sütés mellett a tésztáinkat tölthetjük is joghurtos krémmel, sőt a gyümölcskocsonyával záródó, igazi nyári torták szinte kiabálnak a joghurtos krém után.
Hozzávalók:
4 dl sűrített tej
1 l gyümölcsös joghurt
35 dkg málna
25 dkg áfonya
2-3 maréknyi pici pillecukor
1 marék mandulaforgács
Elkészítés: Összekeverem a sűrítettet tejet a joghurttal, majd hozzáadom a gyümölcsöket, a mandulaforgácsot és az apró szemű pillecukrot. Az egészet alaposan elkeverem, majd egy üres fagylaltos dobozban a hűtőbe teszem, félóránként átkeverem, amíg rendesen kifagy.
Hozzávalók:
2,5 dl joghurt
2 tojás
20 dkg muscovado cukor
1 csomag sütőpor
7 dkg finomliszt
17 dkg rétesliszt
0,9 dl olaj
csipet só
1 doboznyi áfonya vagy málna, esetleg magozott fekete cseresznye, bátrabbak szederrel is próbálkozhatnak, vagy vegyesen is tehetik rá a gyümölcsöt
Elkészítés: A liszteket elkeverem a sütőporral, egy másik tálban összedolgozom a joghurtot a tojással, a cukorral és az olajjal, majd a két tál tartalmából tésztát készítek. Picit sózom, és a kikent/kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt 26-os tortaformámba öntöm. A tetejét gazdagon megszórom gyümölccsel és a gyümölcsöket egy bő evőkanálnyi muscovado cukorral.
185 fokra előmelegített sütőben, nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütöm.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.