Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A shortbread egy angolszász országokban kedvelt vajas omlós keksz. A skóciai eredetű sütemény több országban is nagy kedvencnek számít, így az Egyesült Királyság mellett Dániában, Svédországban és Írországban is.

A skót történelemben már a 12. században készítettek omlós kekszeket, a legendárium mégis úgy tartja, hogy Mária, a skótok királynője, a 16. században tette népszerűvé az akkortájt köménnyel ízesített, háromszög formára vágott kekszet.

Az alapanyagoknak köszönhetően a shortbread akkortájt nem tartozott a mindennapi élethez, ritka, ünnepi alkalmakkor készítették, így főleg esküvőkön, karácsonykor vagy szilveszterkor került a családok asztalára.

Lekvárral is finom!
Lekvárral is finom!

Shetland szigetén a hagyomány szerint omlós tésztát törtek - és törnek a mai napig - ketté a menyasszony feje felett, mielőtt belépett új otthonába (Bried''s Bonn). A menyasszony édesanyja által sütött keksz kettétörésével áldották meg és tették termékennyé a házasságot.

Manapság a shortbreadet általában tea vagy kávé mellé kínálják. A délutáni tea az angolok számára szent és sérthetetlen dolog, nagyjából 200 éve, mióta Anna Russel, Bedford hercegnője rászoktatta az országot arra, hogy harapjanak valamit a korai ebéd és a késői vacsora között. A dolog annyira jól sikerült, hogy a szokás fennmaradt, és az angolok előszeretettel teáznak, általában a családjuk vagy barátaik körében. A shortbread mellett scone-t (pogácsaszerű tészta), pici gyümölcsös tortácskákat és az elmaradhatatlan uborkás szendvicset is szívesen eszik a teához.

Apró vajas sütik, teához valók
Apró vajas sütik, teához valók

A shortbread tésztája vajból, lisztből, egy csipetnyi sóból és cukorból áll. Anno zablisztből készítették, ma hagyományosan inkább búzalisztből készül, bár vannak változatok, ahol a keményebb textúra érdekében kukoricalisztet használnak, míg az omlós, kicsit morzsálós eredmény elérése érdekében rizsliszttel készítik a süteményt.

Vaníliás-csokis változatban, mutatósan
Vaníliás-csokis változatban, mutatósan

Ízesíteni sokmindennel lehet. Gazdagítható darált mandulával vagy más darált csonthéjassal, reszelt citrushéjjal. De tehetünk bele kakaóport, mákot, fűszerezhetjük is. Egy kis szerecsendió, szegfűszeg, fahéj is jó lehet bele.

A tészta gazdagítható csokichipsszel, ha úgy formázzuk, akkor lekvárt is lehet bele tenni, de aszalt gyümölccsel vagy durvára vágott dióval, mogyoróval is gazdagítható. Vagy akár a kisült példányok megmárthatóak egy kis olvasztott csokoládéban.

A legismertebb és talán legrégebbi shortbreadre specializálódott vállalat a skót Walkers, amit 1898-ban alapított Joseph Walker, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend a ma már világhírűvé vált cég.

A shortbread annyira kedvelt az angolszászoknál és szerte a nagyvilágban, hogy még saját napja is van: január 6-a, a nemzeti omlós tészta nap.

A nálunk leginkább ismert omlós tészta a linzer, igaz ennek a tésztájába legtöbbször tojássárgája is kerül.

Shortbread

Hozzávalók:
17,5 dkg nem túl kemény vaj
7,5 dkg porcukor
17,5 dkg finomliszt
7,5 dkg kukoricaliszt
csipet só

Elkészítlés: Az összegyúrt tésztát 4 felé szedem, hosszú rudakat formázok belőlük, felkarikázom. Ezeket a karikákat sütőpapíros tepsire fektetem, majd 160 fokon egy órát sütöm. Amikor szép aranysárga színűek, akkor késznek ítélem őket.

Mocha Choca Shortbread

Hozzávalók:
19,5 dkg porcukor
6 dkg kakaó
31,5 dkg finomliszt
2,5 dkg kukoricaliszt
csipet só
34 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál instant kávé

Elkészítés: A hozzávalókat a vajjal lágy tésztává gyúrom, legalább fél órát pihentetem a hűtőben. A sütőt 170 fokra langyosítom. A tésztát nyújtom, téglalap alakú kekszeket vágok belőle, majd a sütőpapíros tepsire fektetem.
Addig sütöm, amíg a keksz meg nem keményedik (ergo nem kezd el hajladozni, ha elemelek egyet a tepsiről).

Aprósütemények a Mindmegettén >>>

A legklasszikusabb formákban
A legklasszikusabb formákban



A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.