Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Diéták

Mit ehet egy cukorbeteg? - Íme a dietetikus válasza

Az, hogy mit eszünk, az egészségi állapotunkra is nagy hatással van, nem véletlen, hogy léteznek táplálkozással összefüggő megbetegedések, amilyen például a diabétesz, azaz a cukorbetegség is. Fülöp Lili, dietetikus cikkéből kiderül, mire kell figyelnie az étkezés során annak, aki cukorbeteg.

Megfelelő étrenddel megelőzhető, kialakulásának kockázata csökkenthető, ha kialakult, akkor pedig helyes, személyre szabott étrenddel kordában tartható a cukorbetegség. Természetesen a genetika, a környezet is közbeszól, de higgyük el, ha valamit igazán befolyásolni tudunk az egészségünk érdekében az az életmódunk, tehát a táplálkozás és a mozgás helyes beillesztése a mindennapokba.

Mit értünk helyes táplálkozás alatt?

Általános tanácsként elmondható, hogy a napi energiabevitel nem szabad, hogy meghaladja a szükségleteinket, hiszen a hosszú távú kalóriatöbblet elhízáshoz vezet. A nagy fogyás matek cikkemben feltüntetett számolással könnyedén kiszámolható egyénre szabottan a szükséges kalóriabevitel. Ha nem is számoljuk a kalóriákat, egy-egy főétkezésnél törekedjünk arra, hogy ne „pukkadásig” csak 70%-os teltségérzetig együk tele magunkat.

Az energiabevitel természetesen nem minden. A makro- és mikrotápanyagok, tehát a fehérje, zsír, szénhidrát illetve a vitaminok és ásványianyagok aránya legalább ugyanennyire, ha nem jobban hangsúlyos. Cukorbetegség szempontjából a szénhidrátok megfelelő aránya és mennyisége kiemelt fontossággal bír. Az a kijelentés, hogy cukorbetegségben csökkenteni kell a szénhidrátbevitelt önmagában azért nem helytálló, mert mindenki máshonnan indul a diéta elején.

Azoknak, akik valóban magas szénhidráttartalmú étrenden voltak a betegség felfedése előtt, mindenképpen csökkenteniük kell a szénhidrátok mennyiségét, és valószínűleg a minőségükön is változtatniuk kell, de egy megszorító, korlátozó étrend során még az is lehet, hogy kicsit emelni kell a szénhidrátbevitelen, ezért nem javasolom senkinek, hogy segítség nélkül vágjon bele a diéta kialakításába, inkább érdemes dietetikus segítségét igénybe venni.

Ha megvan a megfelelő szénhidrátmennyiség, akkor azt érdemes zöldségekből, teljes értékű gabonafélékből és mértékkel gyümölcsökből fedezni, a cukorbeteg diétában nincs helye a kényelmi, előre csomagolt termékeknek, cukros pékáruknak, édességeknek, nassolnivalóknak.

A fehérjebevitellel normál táplálkozásnál általánosságban nem szokott probléma lenni, azonban arra érdemes odafigyelnünk, hogy a fehérjetartalmú állati eredetű élelmiszereknek, legyen az akár hús, hal, tejtermék vagy tojás zsírtartalma is van, ezért keressük inkább a zsírszegényebb alternatívákat, mint például a húsokból a szárnyasokat vagy a zsírban szegényebb karajt, tejtermékekből a sovány túrót, a natúr joghurtot.

Alkalmazzunk zsírszegény konyhatechnológiai eljárásokat – süssünk sütőben, anyagedényben vagy kevés olajon és váltogassuk a főzéshez használt zsiradékokat is.

A napi energia és tápanyagbevitelt minden esetben érdemes napi több alkalomra, inzulinos kezelés nélkül három-ötszöri, inzulinnal a készítmény típusától függően három-hatszori alkalomra elosztani.

A cukorbeteg diéta során fontos, hogy a napi meghatározott szénhidrát mennyiségét a nap során jól elosztva vigyük be, figyelve azok minőségére is. A glikémiás index – azaz a különböző szénhidráttartalmú alapanyagok vércukoremelő képessége alapján felállított skála lehet a segítségünkre, ahol a cukorhoz viszonyítva 0-100-ig rangsoroljuk az élelmiszereket. Célszerű leginkább az alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítani az étrendünket, amelyek nem emelik meg nagymértékben és hirtelen a vércukorszintünket.

Vigyázzunk! Ha egy ételt szétfőzünk, pürésítünk, pelyhesítünk akkor megemelkedik a glikémiás indexe, ha viszont magas fehérje- vagy rosttartalmú étellel fogyasztjuk együtt, akkor kevésbé fogja megemelni a vércukorszintet.

Fülöp Lili, dietetikus

EPE-DIÉTA: MILYEN ÉTELEKET KERÜLJ, ÉS MILYEN ÉTELEK AJÁNLOTTAK >>>

MIT MUTAT A BMI-INDEX? ÍGY SZÁMOLD KI, HOGY FOGYNOD KELL-E! >>>

HOGYAN TEGYÜK DIÉTÁSSÁ AZ ÉTELEINKET? A DIETETIKUS VÁLASZOL! >>>


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.