A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Diéták

Laktat de nem hízlal: így építsd be a rizst a diétádba!

5 variáció a rizsfőzésre
Gyakran rossz szemmel nézünk e gabonára, mert a hizlaló szénhidrátok közé tartozik, pedig ennek a könnyen emészthető, gluténmentes élelmiszernek rengeteg előnye is van. Ezért nem érdemes kihagyni a fogyókúrából – feltéve, hogy a megfelelő fajtát választjuk, és ügyelünk a mennyiségére is.

Egy nemrég 136 ország összefogásával készített nemzetközi tanulmány szerint, ha több rizst eszünk, az segít kordában tartani a testsúlyunkat. Az idén tavasszal Glasgow-ban rendezett elhízás elleni európai kongresszuson bemutatott eredmények rávilágítottak arra, hogy azokban az országokban, ahol sok rizst esznek, lényegesen kevesebb a túlsúlyos ember. A kutatás vezetője, Tomoko Imai professzor szerint a kutatásban egyértelműen kimutatták ezen élelmiszer alakbarát hatását.

5 VARIÁCIÓ A RIZSFŐZÉSRE >>>


„A rizsnek, a teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan, kicsi a zsírtartalma, és viszonylag alacsonyan tartja étkezés után a vércukorszintet, így állítva meg az inzulin kiválasztódását. Kaptunk azonban olyan jelentéseket is, amelyek arról számoltak be, hogy aki sok rizst eszik, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki anyagcserezavar és cukorbetegség. Ám ez ne vegye el a kedvet a rizsfogyasztástól, mert aki figyel a mennyiségre, annál bizony segít megakadályozni az elhízást.”

1 csésze barna rizs például 4 személyre elegendő, így ha naponta beillesztesz a diétádba egy-egy adagot, máris sokat tett a pluszkilók ellen.

Milyen előnyei vannak?

Remek energiaforrás. Mivel bőségesen tartalmaz szénhidrátot, ezért a test üzemanyagaként is tekinthetünk rá, nem beszélve arról, hogy az agyműködést szintén serkenti. A szénhidrát pedig elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, illetve energiaellátásához. Óvja továbbá a koleszterinszintet, mert nem tartalmaz káros zsírokat, koleszterint és nátriumot, így ez a gabona egyértelműen a kiegyensúlyozott diéta része kell, hogy legyen. Hidd el, igazi kincs minden olyan élelmiszer, amely tápanyagokkal tölti fel tested anélkül, hogy az egészségedre negatív hatást gyakorolna!

MILYEN FAJTÁT VÁLASSZUNK? HOGYAN FŐZZÜK MEG? MINDENT A RIZSRŐL! >>>
Milyen fajtái vannak?

Fehér
Nagyon magas proteintartalma miatt a húsok mellett az egyik legkiválóbb fehérjeforrás. Ezenkívül segíti a méregtelenítést, mert eltávolítja a szervezetből a káros zsírokat.

Barna
Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz, továbbá magas a rost-, illetve a kalcium-, cink- és folsavtartalma. Remek méregtelenítő, tisztítja a beleket, és hatékonyan segít az emésztési problémákon.

Vörös
800 éve fogyasztják és használják a különböző betegségek kezelésre. Fehér társához hasonlóan képes csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét. Különleges színét a Monascus purpureus élesztőgombának köszönheti. Egyik alkotóeleme, a monakolin-K gyakorlatilag az egyik legnagyobb forgalmú koleszterincsökkentő sztatin gyógyszer természetes növényi változata.

Jázmin
Ez az enyhén jázminillatú, hosszú szemű, fehér gabona a legmagasabb glikémiás indexszel rendelkezik. Bár szintén bővelkedik A- és B-vitaminban, és antioxidánsokat is tartalmaz, vércukor-ingadozást kiváltó hatása miatt fogyasztása nem mindenkinek ajánlott. Az ázsiai ételekhez kiváló, de süteményeket és rizottót nem ajánlott belőle készíteni.

Basmati
Társai közül ennek van a legalacsonyabb glikémiás indexe. Ezért a szénhidráttartalma a többi fajtához viszonyítva lassabban szívódik fel a véráramba, így ez tekinthető a legdiétásabb változatnak. Fontos B-vitaminokat, például tiamint és a niacint tartalmaz. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normál működésének fenntartásában, míg rosttartalma révén csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet.

Vad
Ez a magas B-vitamin-, riboflavin- és niacintartalmú fajta teljes értékű fehérjeforrás, mivel az összes aminosav megtalálható benne. Élelmi rost, fehérje- és kalóriatartalma a barna változatéhoz hasonló. Íze igen intenzív, ezért egy másik fajtával elkeverve ajánlott fogyasztani.

FOGYJ RIZZSEL EGÉSZSÉGESEN: 5 TIPP A BETARTHATÓ RIZS-DIÉTÁHOZ! >>>
Még több diétatippet és életmódtanácsot találsz a fanny magazin legújabb számában, keresd az újságárusoknál! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.