Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A kiegyensúlyozott, antioxidásokban gazdag táplálkozás rendkívül fontos ahhoz, hogy szervezet fel tudjon lépni a káros szabad gyökök ellen. Most elmondjuk, mik ezek, és mely élelmiszerek tartalmaznak ebből elegendő mennyiséget!

Mi az az antioxidáns?

Az antioxidáns olyan, a természetben előforduló vagy mesterségesen előállított molekula, amely segíti a szervezetet az oxidációval szembeni védekezésben, azaz a szöveti oxigén nyomásának alacsonyan tartásában vagy a nemkívánatos oxidáció megakadályozásában.

Mi emelheti az antioxidáns igényünket?

A dohányzás, az alkohol- és gyógyszerfogyasztás, a különböző betegségek, a fokozott sporttevékenység, valamint a droghasználat. Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással, természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez.

Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez
Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez



Ezeket együk!

Magas az antioxidáns tartalma a friss, színes növényi táplálékoknak, egyrészt a klorofill, másrészt a flavonoid tartalmuk miatt.

Az antioxidánsok között megtalálhatók vitaminok, ásványi anyagok és különféle mikroelemek is. Ide soroljuk többek között az E-vitamint (olajos magvak és a belőlük készül olajak, búzacsíra, zöldségek, gyümölcsök, húsfélék), a C-vitamint (zöldségek, gyümölcsök), az elővitaminok közül a karotinokat (például a béta karotin, mely a sárgarépában, a sütőtökben, a sárgadinnyében és a tojássárgájában fordul elő).

Külön kiemelhetjük a paradicsomot a benne lévő likopin miatt, amely nagy hatásfokú antioxidáns, és a feldolgozott paradicsomban is jelen van!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.