Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Körömpörkölt csülökkel
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csupacsokis brownie
Klasszikus grízgaluska leves
Dödölle - az eredeti recept
A kiegyensúlyozott, antioxidásokban gazdag táplálkozás rendkívül fontos ahhoz, hogy szervezet fel tudjon lépni a káros szabad gyökök ellen. Most elmondjuk, mik ezek, és mely élelmiszerek tartalmaznak ebből elegendő mennyiséget!

Mi az az antioxidáns?

Az antioxidáns olyan, a természetben előforduló vagy mesterségesen előállított molekula, amely segíti a szervezetet az oxidációval szembeni védekezésben, azaz a szöveti oxigén nyomásának alacsonyan tartásában vagy a nemkívánatos oxidáció megakadályozásában.

Mi emelheti az antioxidáns igényünket?

A dohányzás, az alkohol- és gyógyszerfogyasztás, a különböző betegségek, a fokozott sporttevékenység, valamint a droghasználat. Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással, természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez.

Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez
Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez



Ezeket együk!

Magas az antioxidáns tartalma a friss, színes növényi táplálékoknak, egyrészt a klorofill, másrészt a flavonoid tartalmuk miatt.

Az antioxidánsok között megtalálhatók vitaminok, ásványi anyagok és különféle mikroelemek is. Ide soroljuk többek között az E-vitamint (olajos magvak és a belőlük készül olajak, búzacsíra, zöldségek, gyümölcsök, húsfélék), a C-vitamint (zöldségek, gyümölcsök), az elővitaminok közül a karotinokat (például a béta karotin, mely a sárgarépában, a sütőtökben, a sárgadinnyében és a tojássárgájában fordul elő).

Külön kiemelhetjük a paradicsomot a benne lévő likopin miatt, amely nagy hatásfokú antioxidáns, és a feldolgozott paradicsomban is jelen van!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.