Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A kiegyensúlyozott, antioxidásokban gazdag táplálkozás rendkívül fontos ahhoz, hogy szervezet fel tudjon lépni a káros szabad gyökök ellen. Most elmondjuk, mik ezek, és mely élelmiszerek tartalmaznak ebből elegendő mennyiséget!

Mi az az antioxidáns?

Az antioxidáns olyan, a természetben előforduló vagy mesterségesen előállított molekula, amely segíti a szervezetet az oxidációval szembeni védekezésben, azaz a szöveti oxigén nyomásának alacsonyan tartásában vagy a nemkívánatos oxidáció megakadályozásában.

Mi emelheti az antioxidáns igényünket?

A dohányzás, az alkohol- és gyógyszerfogyasztás, a különböző betegségek, a fokozott sporttevékenység, valamint a droghasználat. Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással, természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez.

Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez
Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez



Ezeket együk!

Magas az antioxidáns tartalma a friss, színes növényi táplálékoknak, egyrészt a klorofill, másrészt a flavonoid tartalmuk miatt.

Az antioxidánsok között megtalálhatók vitaminok, ásványi anyagok és különféle mikroelemek is. Ide soroljuk többek között az E-vitamint (olajos magvak és a belőlük készül olajak, búzacsíra, zöldségek, gyümölcsök, húsfélék), a C-vitamint (zöldségek, gyümölcsök), az elővitaminok közül a karotinokat (például a béta karotin, mely a sárgarépában, a sütőtökben, a sárgadinnyében és a tojássárgájában fordul elő).

Külön kiemelhetjük a paradicsomot a benne lévő likopin miatt, amely nagy hatásfokú antioxidáns, és a feldolgozott paradicsomban is jelen van!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.