Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egy évtizedekig tartó kutatás eredményéből kiderült, hogy létezik egy alapvető élelmiszer, aminek köszönhetően sokkal egészségesebbek az emberek, és átlagosan akár 100 évig vagy annál is tovább élnek.

Dan Buettner író és vállalkozó már évtizedek óta tudósít világszerte az úgynevezett „kék zónákról”. Ezeken a területeken olyan egyedülálló közösségek fordulnak elő, ahol egészséges és hosszú életet élnek az emberek, így nem ritka a 100, vagy az ettől magasabb életkor. Buettner vizsgálatából azt is leszűrte, hogy ezekn a közösségek étkezésének fontos részét képezik a hüvelyesek, közülük is a bab a legnépszerűbb a lencse és a csicseriborsó mellett - írja a CNN.

Miért a bab?

Köztudott, hogy a bab egy igen laktató és tápláló hüvelyes, ráadásul a Földnek is jót tesz a növényi étrend alapjaként felhasználva. Megtalálható benne a réz, a vas, a magnézium, a kálium, a folsav, a cink vagy a lizin, amely egy esszenciális aminosav, valamint rengeteg fehérje és rost. Így kevesebb kalória mellett több tápanyagot vihetünk be vele a szervezetbe, mintha azt állati fehérjével tennénk.

A garbanzot a minestrone egyik fő hozzávalójaként tartanak számon /Fotó: Shutterstock
A garbanzot a minestrone egyik fő hozzávalójaként tartanak számon /Fotó: Shutterstock

A lap szerint a százévesek első csoportját Szardínián vizsgálták, ahol a garbanzo (csicseriborsó) és a fava (sárgaborsó) a legkedveltebb hüvelyes. Érdekesség, hogy a csicseriborsó néven is ismert garbanzot a minestrone egyik fő hozzávalójaként tartják számon, amiből az ott lakók naponta átlagosan legalább kétszer esznek. Az ehhez tartozó receptet a szardíniai Perdasdefogu városában élő Melis család három testvérének és hat nővérének egyike átadta Buettnernek, akiknek együttes életkora 851 év volt és nem mellesleg a világ leghosszabb életű családjaként tartják számon. Ők életük szinte minden napján ugyanazt a minestronét ették kovászos kenyérrel egy pohár vörösborral kísérve.

Kék zónákat fedeztek fel a görögországi Ikarián, a japán Okinawán, a Costa Rica-i Nicoyán, a kaliforniai Loma Lindában és az olaszországi Szardínia szigetén, Olaszország partjainál. Nekik környezetük, életmódjuk és növényi alapú étrendjük is közös, ami a tudósok szerint fontos feltétele a hosszú életnek.

 

KÖNNYŰ NYÁRI CSICSERIBORSÓ-SALÁTA

Hozzávalók:
 

  • 30 dkg csicseriborsó (főtt)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek római kömény (őrölt)
  • 1 tk fűszerpaprika (édes)
  • 1 tk só
  • 1 tk bors (őrölt, szecsuáni)
  • 1/3 db kígyóuborka
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 db kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
  • 1/2 db csilipaprika (vagy egy csipet csilipor)
  • 1/2 db lilahagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem

 

Elkészítés:
 

  1. A főtt csicseriborsót egy tálba öntjük. Hozzákeverjük az olívaolajat, a citromlevet, a fehérborecetet, a római köményt, a fűszerpaprikát, végül a sót és a borsot. Jól összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott uborkát, paradicsomot, paprikákat és lilahagymát. Végül friss petrezselyemmel megszórjuk, és az egészet összekeverjük.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.