Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egészséges

Régen minden jobb volt? Így segítette a fagyi az orvosok munkáját

Volt idő, amikor a fagylaltot nemcsak élvezetből fogyasztották, hanem orvosi vizsgálatok során kórmeghatározásokhoz és kellemetlen tünetek enyhítésére is használták.

Napjainkban kísérletezés helyett fejlett diagnosztikai eszközök és eljárások segítik a betegek problémáinak feltérképezését, valamint a gyógyítást, mégis érdekes tény, hogy a történelem során élelmiszereket is bevetettek a gyógyítók, hogy azonosíthassák és jobban megérthessék az egészségügyi panaszokat. A fagylaltot például már Hippokratész, görög orvos is testi-lelki gyógyírként javasolta betegeinek. Nézzük, milyen tünetek csillapításra és mely betegségek diagnosztizálására használták a jeges finomságot.

Ma már elsősorban hűsítő csemegeként tekintünk a fagyira / Fotó: Shutterstock
Ma már elsősorban hűsítő csemegeként tekintünk a fagyira / Fotó: Shutterstock

Mandulaműtét

Ismerjük és alkalmazzuk a szakemberek szerint is hatásos módszert, vagyis a mandulaműtét utáni, kizárólag tejmentes fagylalt fogyasztását. A hűsítő hatás ugyanis segíti a felépülést és sebgyógyulást. Ez a metódus a régi időkben is népszerű volt, hiszen a hidegről már akkor is sejtették, hogy enyhíti a fájdalmat és csökkenti a duzzanatot. Ráadásul a fagyi még praktikus eleség is a nyelést megnehezítő beavatkozás után.

Torokgyulladás

Hűssége miatt gyakran alkalmazták a fagylaltot gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként, mert rájöttek, a hideg hatására összehúzódnak az erek, ezzel lelassul a véráramlás. Emellett gyakori volt, hogy az orvosok azért adtak fagylaltot a betegeknek, hogy megfigyelhessék a torok és a mandula reakcióját. Ha viszonylag hamar enyhültek a tünetek, az azt jelezte, hogy gyulladás áll a háttérben.

Emésztési problémák

A fagylalt tej- és cukortartalma sokaknak okoz kellemetlenséget puffadás, hasfájás, görcs, hasmenés formájában, erre pedig már a régmúltban is figyelmet fordítottak, hogy minél több panasz eredetét kideríthessék. Azt is vizsgálták, hogy a hideg hogyan befolyásolja a gyomrot, például mutatkozik-e gyomorérzékenység.

Az emésztési problémákat ma már nem fagyievéssel próbálják kideríteni/ Fotó: Shutterstock
Az emésztési problémákat ma már nem fagyievéssel próbálják kideríteni/ Fotó: Shutterstock

Laktózintolerancia

Szintén a szervezet visszajelzését figyelték a különféle gyógyászok a jelentős tejet tartalmazó desszert elfogyasztása után. Ha puffadást, hasfáját, hasmenést tapasztaltak, az laktózintoleranciát, azaz tejcukor-érzékenységet is jelezhetett, vagyis, hogy a páciens szervezete nem képes lebontani a laktózt. Habár a kórt csak a modern világban írták le, az orvostársadalmat mindig is foglalkoztatták a témával kapcsolatos összefüggések.

Fruktózintolerancia

A cukor is előidézhet panaszokat az emésztési folyamatok során, az édesítőt ezért hajdanán vizsgálati célzattal is használták az orvosok, akik különböző reakciókat figyeltek a pácienseknél az édes étel elfogyasztása után, hogy kiderítsék, valóban a cukorra való érzékenység okozza-e a tüneteket.

Hűtsük le magunkat!

A fagyi nemcsak az édesség iránti vágyainkat elégíti ki, de nyugtat is azáltal, hogy lehűti a testünket, és még jókedvre is derít. Számos agyra irányuló kutatás alátámasztotta már, hogy egy finom fagylalt elfogyasztása olyan hatással van az elmére, mintha relaxációt végeztünk volna, vagy egy számunkra kedves hobbival foglalatoskodtunk volna. Mindez azért van így, mert a tejben található fehérjealkotó aminosavakból, főként a triptofánból az emésztés során olyan kémiai hírvivő anyagok keletkeznek, melyek többek között a hangulatot és az érzelmeket is szabályozzák az idegrendszerben. A legismertebb ilyen a szerotonin, vagyis a köznyelvben ismert egyik boldogsághormon.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

4 TIPP, HOGY MINDIG JÓL VÁLASSZ FAGYLALTOT>>>


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.