Klasszikus stíriai metélt
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell
A kicsik és a nagyok egyaránt odavannak az édes, lédús, zamatos görögdinnyéért, amely nemcsak finom, hanem egészséges is. Ez a rendkívül sokoldalú gyümölcs nagy mennyiségű vizet, valamint számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

A görögdinnye több mint 90 százaléka víz, így a hazánkban is nagyon kedvelt nyári gyümölcs nagyszerű megoldást jelent arra, hogy hidratált maradj a nyári melegben. Sőt, akár az edzésed utáni folyadékpótlásra is kitűnően alkalmas. Rendszeres fogyasztása tisztítja az ereket, segít az emésztésben és a szervezetedben felhalmozott salakanyagok eltávolításában. A dinnye az izzadással elvesztett folyadék mellett az ásványi anyagokat is segít pótolni, ami ebben a hőségben különösen fontos.

A diétába is tökéletesen beilleszthető, hiszen 100 gramm görögdinnye csak 30 kalóriát tartalmaz / Fotó: Shutterstock
A diétába is tökéletesen beilleszthető, hiszen 100 gramm görögdinnye csak 30 kalóriát tartalmaz / Fotó: Shutterstock

Kevés kalória, sok vitamin

A görögdinnyében számos ásványi anyag és vitamin található: ilyen például a kálium, a kalcium, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitaminok. A gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony: 100 gramm görögdinnye mindössze 30 kalóriát tartalmaz.

Likopin az egészségért

A dinnye színét adó likopin nevű karotinoid erős antioxidáns, amelynek fogyasztása szintén előnyös, mivel nagy segítséget jelenthet különféle daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Emellett a dinnyemagja is egészséges, ugyanis B-vitaminban gazdag, valamint vasat, kalciumot és cinket is tartalmaz.

Minél pirosabb és édesebb, annál táplálóbb

„Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjszínű, sötétsárga aljú dinnyék közül választanod. Felvágás és fogyasztás előtt alaposan mosd meg, így a külső felületén esetlegesen megtapadó baktériumokat el tudod távolítani. A görögdinnyét legtöbben felszeletelve, behűtve fogyasztják. A gyümölcs remek alapanyag nyári italokhoz, de levesként, gyümölcsléként, vagy salátában fogyasztva is nagyon finom, és a sonkákhoz is remekül illik. Érdemes tudni, hogy a magszegény dinnyék (ilyen például a Bahama vagy a Morena) gyümölcshúsa sokkal keményebb, ezért kevésbé törik össze a szeletelés során” – hívta fel a figyelmet Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.