A tej pártján álló szakemberek és egészségügyi szervezetek a benne található rengeteg vitamin kedvező hatásait hangsúlyozzák.
Az egyik legjobb kalciumforrás
Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint napi kb. fél liter tejet vagy ezzel egyenértékű tejterméket érdemes fogyasztani, ugyanis a tej az egyik legjobb kalciumforrás, segít az egészséges fogak és csontok felépítésében és a csontritkulás elkerülésében, ráadásul egyszerre és optimális arányban található benne fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amik segítik a Kalcium megfelelő felszívódását.
D-vitaminban gazdag
A D- Vitamin nem csak a Kalcium feldolgozásban segít, hanem remek hatással van immunrendszer, valamint a szív- és érrendszer működésére is. Sőt még az elbutulást is segít megelőzni. Kutatások bizonyítják azt is, hogy létfontosságú a fertőzések, autoimmun betegségek, és a rák megelőzésében.
További vitaminok és kedvező hatások
A már felsoroltak mellett nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, foszfort, E-, A-, D-, B1-, B6-, B9- és B12 vitaminokat, amik erősítik az immunrendszert, vérnyomáscsökkentő hatásúak, és segítik a bélflóra egyensúlyban tartását.
Egyre több kutató, a lehetséges káros hatásokra hívja fel a figyelmet a tejben található anyagokat és a kölcsönhatásaikat valamint a túlzott tejfogyasztás következményeit vizsgálva.
Magas a zsírtartalma
A tej a magas zsírtartalma árthat a szív-és érrendszer egészségének. Dr. Campbell és Dr. Caldwell B. Esseltsyn, sebész és a szív- és érrendszeri betegségek kutatójának közreműködésével 2011-ben egy film, majd ennek alapján könyv is készült, amiben rávilágítanak, hogy az állati eredetű táplálékokban (mint a hús és a tejtermékek) túl sok fehérje és zsír található, ezért nagy szerepet játszanak a civilizációs betegségek, többek között az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.
Rákkeltő lehet
Dr. T. Colin Campbell rákkutató húsz évig kutatta az állati eredetű táplálkozás és főleg a tejtermékek fogyasztásának egészségügyi hatásait . Álláspontja szerint a tehéntej egyik fehérjéje, a kazein rákkeltő hatású, a kazomorfinok pedig függőséget okoznak.
Felboríthatja az egyensúlyt
Peter Jentshura és Josef Lohkamper kutatók álláspontja szerint a tej felborítja a sav-bázis egyensúlyt. Mivel a tej és a tejtermékek fogyasztása a bennük található túl sok fehérje és zsír miatt nagy mennyiségű savas anyagcsere-termék képződéséhez vezet, ezek közömbösítéséhez lúgos anyagra van szükség. Az elmélet szerint, ha túl sok tejet vagy tejterméket fogyasztunk a szervezetlúgosítás gyanánt éppen hogy a csontokból fogja kivonni a kalciumot, hogy rendezze a felborult egyensúlyt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.