Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Egészséges

Mindentudó csodaszer: a tea

Sok fajtája létezik, közös vonásuk azonban az, hogy jótékony hatással vannak az egészségünkre. A legtöbbjük ugyanabból a növényből készül, a köztük lévő különbséget a szedést követő feldolgozási eljárás okozza. A hajtásokat először hervasztják, majd sodorják, ezután különböző módon és ideig fermentálják, azaz erjesztik a leveleket, végül kiszárítják a teát.

Fekete tea
Kétségkívül ez a legelterjedtebb és a legnépszerűbb típus. A benne lévő teanin nevű aminosav úgy segít éber állapotba kerülni, hogy közben a szervezet nyugalmi állapotban marad. A tea teljes fermentálással készül. A hosszas erjesztés miatt a belőle készült italnak magas a koffein- és a csersavtartalma, ezért leginkább reggel, frissítő célzattal érdemes elkortyolgatni belőle 1 csészényit.

Zöld tea
A teacserje zsenge leveleiből, fermentálás nélkül készül. A levelek forrázata enyhén élénkítő hatású, hiszen a benne lévő koffein csak fokozatosan szívódik fel a szervezetben. Kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, kiváló méregtelenítő, és gátolja a testben lejátszódó káros oxidatív folyamatokat. Fogyókúrákhoz is ajánlani szokták, mert segíti a zsír lebontását.

Fehér tea
A legzsengébb, még fehéres színű hajtásokból készül, innen az elnevezése. A színe, íze és aromája gyenge, a hatása viszont annál erősebb. Kitűnő antioxidáns, erősíti az immunrendszert, javítja a koncentrációt, ráadásul vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz. A fehér tea igazi szépítőszer, bőrregeneráló hatása miatt a kozmetikában alapanyagként is felhasználják.

Vörös tea
Valójában a gyümölcsteák közé tartozik, mivel nem a teacserje, hanem egy Dél-Afrikában honos növény leveleit használják fel az elkészítéséhez. Koffeinmentes, ásványi anyagokban gazdag, és kevés cserzőanyagot tartalmaz. Az antioxidáns hatású ital igazán sokoldalú: reggel élénkítő, napközben nedvességpótló, este pedig lazító-nyugtató tulajdonsággal bír.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.