Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Egészséges

Gyógyszer készülhet az allergiások rettegett növényéből, a parlagfűből

A parlagfű fogyasztása nem ajánlott, ugyanis mérgező lehet /Fotó: Shutterstock
Nemcsak az iskolások, hanem az allergiások sem várják a nyár végét, ugyanis az augusztus vége és szeptember eleje egyet jelent a parlagfűszezonnal. Ez a gyomnövény rengeteg bosszúságot, és kellemetlen, allergiás tünetet okoz az arra érzékenyeknek.

Miközben rengeteg, a természetben fellelhető növénynek van gyógyító ereje, a parlagfű nem tartozik azok közé, melyeket érdemes lenne gyűjteni. A csalán csíp, ezért sokan félnek tőle, de számtalan jótékony hatása is ismert, így gondolhatnánk azt is, hogy az allergiás tüneteket okozó parlagfű is jó lehet valamire. A parlagfű azonban mérgező is lehet, ezért sem nyersen, sem teaként nem szabad fogyasztani! Mégis, bizonyos vegyületei akár a gyógyászatban is hasznosíthatóak lehetnek.

Magyarok is kutatják a parlagfű gyógyhatását

A Szegedi Tudományegyetemen 2021-ben kezdődött a parlagfű jótékony hatásait vizsgáló kutatómunka, csatlakozva ezzel a nemzetközi vonalhoz. Az eltelt két év során született eredményekről kérdezte az egyetem egyik kutatóját, Dr. Csupor Dezsőt a Ripost.

A parlagfű fogyasztása nem ajánlott, ugyanis mérgező lehet /Fotó: Shutterstock
A parlagfű fogyasztása nem ajánlott, ugyanis mérgező lehet /Fotó: Shutterstock

Dr. Csupor rögtön leszögezte, hogy a parlagfű fogyasztásának nincs pozitív hatása, sőt inkább veszélyei vannak. Az állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a parlagfűnek vese- és agykárosító hatása lehet. Mindezt azért fontos tisztázni a szakember szerint, mert egyre elterjedtebb az a téves nézet, miszerint a parlagfű-allergia megszüntethető a gyomnövény fogyasztásával.

"A gyógyszeripar a parlagfüvet leginkább a parlagfű-allergia kezelésére használja. A növény pollenjéből egy speciális kivonatot készítenek, amelyet aztán tabletta vagy cseppek formájában egy bizonyos mennyiségben, meghatározott időn át adagolnak a betegnek annak érdekében, hogy a tünetei végleg megszűnjenek. Ehhez azonban teljesen át kell hangolni az immunrendszert" – mesélte a lapnak Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője, egyetemi docens.

A parlagfű bizonyos vegyületeit lehet, hogy használja majd a gyógyszeripar /Fotó: Shutterstock
A parlagfű bizonyos vegyületeit lehet, hogy használja majd a gyógyszeripar /Fotó: Shutterstock

A parlagfű hasznos lehet a rákkal szemben vívott küzdelemben

A kutatás során olyan anyagokat találtak a parlagfűben, melyeknek lehet daganatellenes, vagy gyulladáscsökkentő hatása, de a betegeket nem fogja meggyógyítani az, ha parlagfüvet esznek. A növényben kimutatott vegyületeket kémiailag optimalizálni kell, hogy a gyógyászatban használhatóak lehessenek.

"Az a rossz hírem, hogy ezek a daganatellenes vegyületek, amik a növényben valóban benne vannak, nem csak a daganatsejtekre mérgezőek, hanem a szervezet egészséges sejtjeire is veszélyesek. Ezért nem célszerű parlagfüvet fogyasztani szájon át, mert olyan sejtmérgeket tartalmaz, ami rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztva az emberre mérgező lehet. Mi olyan szempontból vizsgáltuk ezt a növényt, hogy vannak-e benne olyan vegyületek, amelyek tiszta formában vagy kémiailag kicsit módosítva felhasználhatók a gyógyászatban, és ilyen vegyületeket találtunk is" – mesélte a Ripostnak a magyar kutató.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.