Miközben rengeteg, a természetben fellelhető növénynek van gyógyító ereje, a parlagfű nem tartozik azok közé, melyeket érdemes lenne gyűjteni. A csalán csíp, ezért sokan félnek tőle, de számtalan jótékony hatása is ismert, így gondolhatnánk azt is, hogy az allergiás tüneteket okozó parlagfű is jó lehet valamire. A parlagfű azonban mérgező is lehet, ezért sem nyersen, sem teaként nem szabad fogyasztani! Mégis, bizonyos vegyületei akár a gyógyászatban is hasznosíthatóak lehetnek.
A Szegedi Tudományegyetemen 2021-ben kezdődött a parlagfű jótékony hatásait vizsgáló kutatómunka, csatlakozva ezzel a nemzetközi vonalhoz. Az eltelt két év során született eredményekről kérdezte az egyetem egyik kutatóját, Dr. Csupor Dezsőt a Ripost.
Dr. Csupor rögtön leszögezte, hogy a parlagfű fogyasztásának nincs pozitív hatása, sőt inkább veszélyei vannak. Az állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a parlagfűnek vese- és agykárosító hatása lehet. Mindezt azért fontos tisztázni a szakember szerint, mert egyre elterjedtebb az a téves nézet, miszerint a parlagfű-allergia megszüntethető a gyomnövény fogyasztásával.
"A gyógyszeripar a parlagfüvet leginkább a parlagfű-allergia kezelésére használja. A növény pollenjéből egy speciális kivonatot készítenek, amelyet aztán tabletta vagy cseppek formájában egy bizonyos mennyiségben, meghatározott időn át adagolnak a betegnek annak érdekében, hogy a tünetei végleg megszűnjenek. Ehhez azonban teljesen át kell hangolni az immunrendszert" – mesélte a lapnak Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője, egyetemi docens.
A kutatás során olyan anyagokat találtak a parlagfűben, melyeknek lehet daganatellenes, vagy gyulladáscsökkentő hatása, de a betegeket nem fogja meggyógyítani az, ha parlagfüvet esznek. A növényben kimutatott vegyületeket kémiailag optimalizálni kell, hogy a gyógyászatban használhatóak lehessenek.
"Az a rossz hírem, hogy ezek a daganatellenes vegyületek, amik a növényben valóban benne vannak, nem csak a daganatsejtekre mérgezőek, hanem a szervezet egészséges sejtjeire is veszélyesek. Ezért nem célszerű parlagfüvet fogyasztani szájon át, mert olyan sejtmérgeket tartalmaz, ami rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztva az emberre mérgező lehet. Mi olyan szempontból vizsgáltuk ezt a növényt, hogy vannak-e benne olyan vegyületek, amelyek tiszta formában vagy kémiailag kicsit módosítva felhasználhatók a gyógyászatban, és ilyen vegyületeket találtunk is" – mesélte a Ripostnak a magyar kutató.
Borítókép: Shutterstock
KERÜLD EL EZEKET AZ ÉTELEKET, HA ALLERGIÁS VAGY A PARLAGFŰRE >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.