Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Egy újabb divathóbort, vagy tényleg a civilizációs betegségek legjobb ellenszere a nyers koszt? Az biztos, hogy egyre több követője akad - és fogyni is lehet tőle. Következzenek hát az érvek és az ellenérvek!

Ami biztos, hiszen rengeteg tudományos kutatás igazolja, hogy az egyre több embert érintő elhízás, szív- és érrendszeri probléma, cukorbetegség kialakulásáért elsősorban az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé. Nyilvánvaló, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott finomított, tartósított, ízfokozókkal és adalékanyagokkal felturbózott ételek nem tesznek jót az emberi szervezetnek. Lássuk, hogy a nyers koszt hívei szerint mi lehet a megoldás kulcsa!

Rengeteg alapanyag fogyasztható nyersen, fantáziával izgalmas fogásokat készíthetünk
Rengeteg alapanyag fogyasztható nyersen, fantáziával izgalmas fogásokat készíthetünk

Miért hasznosak a nyers ételek?

A nyers ételt „élő ételnek” is szokás nevezni. Hogy miért? Mert a nyers ételekben életenergia van, ami a legszemléletesebben úgy bizonyítható, hogy míg a nyers mag elültetve egy idő után kicsírázik, addig a pirított (vagyis hőkezelt) mag a földben elporlad, nem fejlődik belőle új élet. Ezért képesek a nyersen elfogyasztott ételek az emberi testet is energiával feltölteni – állítják e táplálkozási mód hívei.

Mivel ezek az élelmiszerek nem esnek át hőkezelésen, megmarad bennük a sok vitamin és ásványi anyag, továbbá a nyers ételek magas víz- és rosttartalma teltségérzetet kelt, és segíti az emésztés folyamatát. Az ilyen ennivalók nem terhelik le olyan mértékben az emésztőrendszert, mint a hagyományos főzési eljárásokkal készítettek. Fogyasztásuk után nincs kellemetlen teltség- és fáradtságérzet, ugyanakkor nyers alapanyag használatával is táplálkozhatunk úgy, hogy étrendünkben minden fontos ételcsoportot megtalálható legyen. A fehérjebevitel például magas fehérjetartalmú zöldségekkel, olajos magvakkal, gabonacsírákkal, hüvelyesekkel biztosítható.

Főzés nélkül is rengeteg féle levest készíthetünk - bármilyen zöldségből, ami nyersen fogyasztható
Főzés nélkül is rengeteg féle levest készíthetünk - bármilyen zöldségből, ami nyersen fogyasztható

Az is pozitívumként említhető, hogy a zöldségek és gyümölcsök lúgosító hatással rendelkeznek, márpedig a betegségek leggyakrabban az elsavasodott szervezetben alakulnak ki. (A hús, a tojás, a tejtermékek, vagyis az állati eredetű élelmiszerek savassá teszik a test kémhatását.) Sokan számoltak be arról, hogy súlyos betegségekből sikerült felgyógyulniuk úgy, hogy áttértek a nyers kosztra.

Az 5 alapelv

A nyers koszt nem egyenlő azzal, hogy egész nap répalevet kortyolgatunk és káposztalevelet rágcsálunk, a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak széles kínálatából nagyon ízletes és változatos ételek készíthetők, az alábbi szabályok betartásával:

1. Hőkezelés nélkül: Nem szabad főzni, párolni, sütni, fagyasztani az ételeket. Megengedett konyhatechnikai eljárás a darabolás, az aprítás, a reszelés, a turmixolás és az aszalás (maximum 40 fokig).

2. Mindig frissen: Fontos, hogy minél kevesebb idő teljen el a szüretelés és a fogyasztás között, hiszen nemcsak a hőkezelés, de a tárolás során is csökken a növények tápanyagtartalma.

3. Vegyszermentesen: A nyerskoszton élőknek ajánlatos biogazdálkodásból származó alapanyagokat beszerezniük, ezek nem tartalmaznak műtrágya- és növényvédőszer-maradványokat.

4. Adalékanyagok nélkül: Ízfokozókat, színezékeket, állományjavítókat, nitrites sókat sem szabad használni az ételek elkészítése során.

5. Tiltólistán: Szóba sem jöhetnek az állati eredetű alapanyagok (hús, tej, tojás, tejtermék), valamint a gluténtartalmú gabonákból (búzából, rozsból, zabból, árpából) készült ételek, továbbá a finomított liszt és a cukor.

A tej és a krémesítésre szolgáló tejszín magokból - mandulából, szezámmagból, kesudióból - egyszerűen elkészíthető
A tej és a krémesítésre szolgáló tejszín magokból - mandulából, szezámmagból, kesudióból - egyszerűen elkészíthető

Ami a tányérra kerülhet

Első hallásra meglepő lehet, de a palacsintától kezdve a fasírton át a spagettiig minden fogást el lehet készíteni friss zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból: például a tejfölt napraforgómagból, vízből és fűszerekből, a palacsinta tésztáját aszalt gyümölcsökből, a spagettit cukkiniforgácsból, a fasírtot zöldségekből és magokból.

A leggyakoribb alapanyagok:
- Friss zöldségek és gyümölcsök
- Olajos magvak (dió, mandula, tökmag, kesudió, szezámmag, lenmag, napraforgómag, stb.)
- Természetes fűszerek (fahéj, bors, vanília, babérlevél, kömény, bazsalikom, rozmaring, petrezselyem, stb.)
- Aszalt gyümölcsök (datolya, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt áfonya, aszalt meggy)
- Zöld levélhajtások, gyógynövények, gabonafüvek, csírák, algák
- Hidegen sajtolt olajok
- Méz
- Himalája só

Csupa vitamin minden élő étel, turmixolva, fűszerezve nagyon finom és vitalizáló italok és ételek készülhetnek
Csupa vitamin minden élő étel, turmixolva, fűszerezve nagyon finom és vitalizáló italok és ételek készülhetnek

Hogyan készülnek?

Levesek: főzésről természetesen szó sem lehet, a gyümölcsöket és zöldségeket összeturmixolhatjuk, kipréselhetjük a levüket és fűszerekkel ízesíthetjük.

Főételek: zöldségekből és olajos magvakból készülnek, elsősorban rakott és töltött ételek, valamint zöldséges fasírt formájában.
Kiegészítő ételek: müzliszeletek, krékerek (zöldséges, aszalt lapok), zöldségpaszták, ezek köztes étkezésekre vagy vacsorára ajánlottak.

Édességek, aszalványok: gyümölcsökből és olajos magvakból készíthetők.

Innivalók: zöld turmixok (zöld leveles növények vízzel vagy gyümölcsökkel összeturmixolva), gyümölcs- és zöldségturmixok (egy- vagy többféle gyümölcs és zöldség kipréselt leve), magtejek: olajos magvak, például dió vagy mandula felhasználásával készülnek, ezeket lehet fűszerezni vaníliával, fahéjjal, kakaóval.

Mi lehet a hátránya?

Természetesen nemcsak követői, hanem kritikusai is akadnak a nyers étkezésnek. Vannak, akik ezt a táplálkozási módot egyfajta étkezési divatirányzatnak tartják, és úgy vélik, hosszú távon pusztán nyers ételeken élni nem tesz jót a szervezetnek. Szerintük egy-egy tisztítókúra vagy hetente néhány fogás erejéig a nyers koszt indokolt lehet, de hosszú ideig folytatva – a nem elegendő fehérje-, B12-vitamin-, vas- és kalcium-bevitel következtében – hiánybetegségek (például hajhullás, vérszegénység, csontritkulás) alakulhatnak ki, hasonlóan, mint a vegán táplálkozás követőinél. Ráadásul a nyers koszt hívei még a vegánoknál is szigorúbb szabályokat állítanak fel (hiszen nemhogy a hús, a tojás, a tejtermékek fogyasztását mellőzik, de a hőkezelést sem engedik meg). Pedig – véli a táplálkozási szakemberek többsége – a kíméletes főzési eljárásokkal (párolással, gőzöléssel) megőrizhető az ételek tápanyagtartalmának jelentős része, sőt, a hüvelyesek például csak főzéssel tehetők emészthetőkké.

Az avokádó nem csak salátában finom, a krémes zöldség zöldségpástétomok és édességek alapja is lehet
Az avokádó nem csak salátában finom, a krémes zöldség zöldségpástétomok és édességek alapja is lehet

Vagyis miért ne lehetne egészséges a párolt rizs, a főzéssel készült zöldségkrémleves, a sült tök, a főtt kukorica, a sült gesztenye, hiszen ezek nem terhelik meg és nem is savasítják a szervezetet, ugyanakkor nagyon sok értékes rost, vitamin, ásványi anyag van bennük.

A másik megfontolandó tényező: aki ezt a táplálkozási irányzatot szeretné választani, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hacsak nincs egy olyan kertje, ahol folyamatosan teremnek a zöldségek és a gyümölcsök. Másképpen ugyanis igen drága beszerezni az alapanyagokat, főleg úgy, hogy a hosszabb tárolást mellőzve mindennek frissen kell az asztalra kerülnie.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy áttér a nyers kosztra, mindenképpen fokozatosan tegye, mert a főtt ételekhez szokott emésztőrendszernek alkalmazkodnia kell a nyers táplálékokhoz. A puffadás és az emésztési zavar elkerülhető, ha étrendünkben fokozatosan növeljük a nyers ételek arányát. Kezdők választhatnak a nyers fogásokra szakosodott ételszállító cégek kínálatából, de érdemes otthon is kísérletezni az „élő ételekkel”!

A cukkini és a tök is fogyasztható nyersen, vékonyra szeletelve vagy csíkokra vágva a tésztát helyettesítik vele a nyers konyha követői
A cukkini és a tök is fogyasztható nyersen, vékonyra szeletelve vagy csíkokra vágva a tésztát helyettesítik vele a nyers konyha követői

Gyömbéres zöld turmix

Hozzávalók:
1 marék spenót
1 banán
1 fél narancs
1 cm friss gyömbér
2 pohár víz

A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd pohárba töltjük, és frissen elkortyolgatjuk.

Cukkinis-paradicsomos lasagne

Hozzávalók:
2 közepes cukkini
fél fej jégsaláta
20 dkg paradicsom
1 marék friss bazsalikom
1 marék natúr tökmagbél
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
himalájai só

A cukkiniből uborkagyaluval hosszú csíkokat vágunk, a jégsalátát felaprítjuk. Lerakunk néhány cukkiniszeletet egy kisebb tálba, majd rászórjuk a jégsaláta felét. A paradicsomot meghámozzuk, összeturmixoljuk, hozzáadjuk az olajat, a durvára tört tökmagot, zúzott fokhagymával, sóval, bazsalikommal ízesítjük, majd a püréből a cukkinis-salátás rétegre öntünk egy adagot. Ebben a sorrendben addig halmozzuk a rétegeket, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Fontos, hogy az utolsó réteg cukkini legyen.

Mézes zabtej

Hozzávalók: 1 csésze zab, víz, méz, csipetnyi Himalája só

A zabot egy napra vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd összeturmixoljuk annyi tiszta vízzel, amennyire híg italt szeretnénk kapni. Turmixolás után átszűrjük sűrű szövésű textilen, végül hozzáadjuk a sót és ízlés szerint a mézet.

Az egészséges nyerskoszt >>>

A vegán konyha >>>

Az egészséges táplálkozás >>>

Nyers csokitorta >>>

Nyers csokitorta? Igen! Avokádó pépesítve, kakaóval, nyírfacukorral ízesítve, ha alapot is szeretnénk hozzá, a tésztát őrölt mandula és datolya keverékéből készíthetjük
Nyers csokitorta? Igen! Avokádó pépesítve, kakaóval, nyírfacukorral ízesítve, ha alapot is szeretnénk hozzá, a tésztát őrölt mandula és datolya keverékéből készíthetjük

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.