Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
A közép-európai konyha különlegessége a rengeteg betegséget gyógyító tökmagolaj. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is.

Mi a tökmag?

A tökmag a sütőtök magja, melyet héjastól rágcsának fogyasztunk, de nagyon finom alapanyaga kenyereknek, pogácsáknak is. A nyers tökmagot serpenyőben kicsit megpiríthatjuk, hogy még pikánsabb ízt kapjunk. A tökmagot szórhatjuk krémlevesek tetejére, salátákba, de olaját kipréselve igazi különlegességet kóstolhatunk.

Mire jó a tökmagolaj?

A népi gyógyászatban évezredek óta használják, de a gyógyszeripar is kezdi felfedezni. Gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét, s antioxidánsai segítik a szervezet regenerálódását is. A tökmagolajnak egyetlen hátránya van: ha a ruhánkra cseppen belőle, sajnos lehetetlen kimosni.

A sütőtök minden részét felhasználják

Itthon Zala megyében, az Őrségben készülnek a legfinomabb és legjobb tökmagolajok. A töknek minden részét felhasználják: a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából lehet reszelni kenyérbe, készülhet belőle különleges panír húsokhoz, de állati takarmányozásra vagy a horgászok halcsalinak is használják.

A sűrű tökmagolaj valódi orvosság a testnek, léleknek egyaránt (Shutterstock)
A sűrű tökmagolaj valódi orvosság a testnek, léleknek egyaránt (Shutterstock)

Hogyan készül a tökmagolaj?

A préselési folyamatot - amely során az olajat kinyerik a magból - olajütésnek hívják. Nincs jobb a friss, még meleg tökmagolajnál. A tökmagolaj készítése hosszú és fáradtságos folyamat. Az első lépés a köpesztés, amikor a tökmag héját eltávolítják, bár manapság sok helyen ez kimarad, mert héj nélküli magokat tartalmazó tököket termesztenek. A tökmagokat ledarálják, sóval és vízzel összegyúrják, pörkölik, majd préselik, ez utóbbi folyamat az olajütés.

Hogyan fogyasszuk a tökmagolajat?

Az igazi, ha a természetes tökmagolajat magában fogyasztjuk. Fehér kenyérrel is nagyon finom, de ha csak az egészségünket védenénk vele, naponta fogyasszunk egy kávéskanállal. Adhatjuk sütőtök-krémleveshez az ízek fokozására, vagy dekorációként is mutatós a levesen. Nagyon finom salátákra locsolva, főleg, ha abba egy kis tökmagot is keverünk. A tökmagolajat összekeverhetjük túróval, fokhagymával, mozsárban összetört tökmaggal és zöldfűszerekkel is, így vacsorára, szendvicsbe, uzsonnára, vendégvárónak is újdonsággal rukkolhatunk elő. Nemcsak a vegák imádják a túrós, sárgarépás, tökmagolajos szendvicset.

A sütőtök-krémleves tökmagolajjal meglocsolva még finomabb (Shutterstock)
A sütőtök-krémleves tökmagolajjal meglocsolva még finomabb (Shutterstock)

Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal

Hozzávalók:

  • 30 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
  • 1 db leveskocka
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl narancslé (ez elhagyható)
  • kakukkfű
  • ételízesítő
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • tökmag
  • tökmagolaj

Elkészítés:

  1. A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát.
  2. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt.
  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Még egyszer összeforraljuk, és el is készült a leves.
  4. Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.
A babgánica tökmagolajjal gazdagított babpüré (Shutterstock)
A babgánica tökmagolajjal gazdagított babpüré (Shutterstock)

Babgánica

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 5 dkg hajdinaliszt
  • 1 evőkanál tökmagolaj
  • babérlevél
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki.
  2. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk.
  3. A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá).
  4. A babpürét tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.