Klasszikus grízgaluska leves
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tojásos nokedli fejes salátával
Mákos guba
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
Vadas marha
Rakott zöldbab darált hússal
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
A gliceridek vagy neutrális zsírok az emberi szervezet legfontosabb energiát szolgáltató tápanyagai, grammonként kétszer annyi energiát adnak, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék. Az energiatermeléshez fel nem használt zsírokat a szervezet zsírszöveteket képezve igen nagymértékben és hosszú ideig képes raktározni. A táplálékok zsírtartalma nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, jelentős élvezeti értékkel bírnak, valamint az elraktározott zsírok jelentős szerepet játszanak a szervezet hőháztartásában is.

A zsírok közül kiemelkedő jelentősége van a koleszterinnek, mivel ennek segítségével megy végbe a D vitamin, az epesavak, a mellékvesekéreg hormonok, és a nemi hormonok szintézise. A koleszterint a sejtek szintetizálni is tudják, azonban ha a vér koleszterin szintje magas és a sejtek több koleszterint már nem képesek felvenni, a koleszterin felesleg az erekben rakódik le, növelve ezzel a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A vér magas koleszterin és triglicerid szintje szoros összefüggésben van a táplálkozással, különösen fontos a napi zsírfogyasztás, koleszterin fogyasztás a telített és telítetlen zsírsavak aránya. A szükségtelenül nagy mennyiségű és nem megfelelő arányú zsírbevitel a vér koleszterin szintjének növekedésében, a zsírraktárak képződésében mutatkozik meg.



Az ajánlott zsírfogyasztás minimum az energia bevitel 20%-a, ez mérsékelt energia igény esetén 50-60 g naponta.


Az optimális zsírbevitel 30%, ez 1 g zsírt jelent testtömeg kilogrammonként naponta, de maximum 80 g.


A napi koleszterinfogyasztás nem haladhatja meg a 300 milligrammot.



Ezzel szemben jelen táplálkozásunkban mind a mennyiségét, mind az összetételének arányát tekintve kedvezőtlen a zsírbevitel. Napi zsírfogyasztásunk 140 g/fő, ez kétszerese az ideálisnak, ráadásul ennek 80%-a állati eredetű telített zsír.


Koleszterinfogyasztásunk is hasonlóan sok: 550mg/fő/nap. Az elfogyasztott koleszterin 40%-a tojásból, 10%-a sertészsírból, 22%-a sertéshúsból származik. Egy nap alatt fogyasztható koleszterinmennyiséget tartalmaz 20 dkg sertéshús, vagy 2 db tojás.



Az egészséges táplálkozás tehát fogyasztási struktúránk jelentős megváltoztatását igényli, csökkenteni kell a zsír és a koleszterinfogyasztást, az elfogyasztott zsírokon belül pedig növelni kell a telítetlen zsírsavak arányát.




Egy kis számtan következik, melynek láttán bárki elrettenhet, és megkezdheti táplálkozási szokásainak gyökeres átalakítását:



Kívánatos testtömeg = Testmagasság cm-ben - 100 - 10-15% nőknél, 5-10% férfiaknál


Relatív testtömeg = Tényleges testtömeg / Kívánatos testtömeg



0, 9- alatt = alultáplált


0,9-1,1 között = normális


1,1-1,2 között = mérsékelt elhízás


1,2-fölött = erős elhízás


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.