A Purdue Egyetem kutatói patkányokon végzett vizsgálataik során felfedezték, hogy glukózzal édesített joghurtot fogyasztó patkányokhoz képest több kalóriát vettek összességében magukhoz, nagyobb mértékben híztak és kevesebbet is tettek meg a fogyás érdekében azok, melyek a joghurtot kalóriamentes szacharóz ízesítéssel fogyasztották.
Dr. Susan Swithers és Dr. Terry Davidson munkatársaikkal megállapították, hogy a jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a mesterséges édesítőszerek szétválasztják az édes ízt a szervezetbe jutó kalóriától, így a szervezet kevésbé lesz képes a bevitel kontrolljára. A kialakuló önszabályozási zavar azonban egyénileg különböző mértékű. A kontroll zavara részben magyarázhatja azt, hogy miért terjed ennyire az elhízás a nyugati országokban, valamint azt is, hogy miért nincs egyértelmű tudományos bizonyíték sem a mesterséges édesítőszerek emberi használata mellett, sem az ellen.
A kutatók a kalóriabevitel, a súlynövekedés, valamint a hízás utáni kompenzáció segítségével vizsgálták, hogy a szacharin hatására megváltozik-e a laboratóriumi állatok táplálékfelvétele. Amikor az állatok magas kalória értékű táplálékot fogyasztanak, a szervezet felkészül annak lebontására, és emiatt megnő a belső testhőmérsékletük. Az édesítőszert fogyasztó állatok esetében azonban jóval kisebb mértékű volt a hőmérsékletváltozás, mely a szervezet reakciójának alacsony szintjét jelzi. Ez pedig közrejátszik a túlzott táplálékfogyasztásban, valamit a kalóriadús ételek nehezebb lebontásában.
„Tudjuk, hogy eredményeink nem épp bizalomgerjesztők és nem örülnek ennek azok az egészségügyi szakemberek sem, akik már régóta javasolják az alacsony vagy éppen kalóriamentes édesítőszerek cukor helyett történő használatát. Bár vizsgálatainkat patkányokon végeztük, az eredmények jó összhangban vannak azzal az egyre növekvő számú tudományos bizonyítékkal, melyek szerint a rendszeres diétás italt fogyasztók körében nagyobb a kockázat az elhízásra, valamint a metabolikus szindrómára” – magyarázták a kutatók.
„Az édes ételek fogyasztása során a szervezet arra készül, hogy nagy kalóriaértékű táplálék kerül a szervezetbe. Amikor azonban édesítőszert fogyasztunk, a szervezet hiába készül fel, az elmaradó magas kalória-bevitel megzavarja a rendszert és ezért fordulhat elő, hogy ennek kompenzálása céljából – hogy meglegyen az ’elvárt’ kalóriamennyiség – több táplálékot fogyasztunk.” – tette hozzá Dr. Swithers.
forrás: Medipress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.