Tárkonyos csirkeraguleves
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Babgulyás
Egy tanulmány szerint tudósok azonosítottak egy gént, mely magasabb IQ-t ereményez azoknál a gyermekeknél, akiket szoptatással táplálnak. A tanulmány egy kicsit tompítja a természeti kontra társadalmi hatások vitáját, kimutatva, hogy az intellektuális fejlődést egyaránt befolyásolják a környezeti és genetikai tényezők.

„Néhány kritika érte a korábbi tanulmányokat, melyek a szoptatást és az IQ kapcsolatát vizsgálták, de nem vizsgálták a társadalmi-gazdasági állapotokat, vagy az anya IQ-ját, illetve egyéb tényezőket. Felfedezésünk azonban az utolsó kört jelenti a vita témája körül” – mondta Terrie Moffitt, a tanulmány társszerzője, a londoni King’s College és a Duke Egyetem pszichológiai és agykutatási professzora.

A kutatók több mint háromezer, szoptatással táplált csecsemőt vizsgáltak meg Nagy-Britanniában és Új-Zélandon, és azt találták, hogy átlagosan 6,8 ponttal volt magasabb az IQ-ja azoknak a csecsemőknek, akik rendelkeztek a FADS2 nevezetű gén bizonyos verziójával.

Ez a különbség megmaradt akkor is, amikor a társadalmi-gazdasági státuszok befolyását vizsgálták, vagy olyan faktorokat, mint az anya IQ-ja, a terhes nő életkora. „A vita a természeti kontra társadalmi hatások körül legalább egy évszázada tart már. Mi azonban megállapítottuk, hogy ezek a hatások együtt dolgoznak” – nyilatkozta Moffitt.

Azoknak a gyermekeknek a 90%-a, akik rendelkeznek legalább egy verziójával a génnek, magasabb IQ-val rendelkezők lettek, ha szoptatással voltak táplálva. A maradék 10 % IQ-szintjét nem befolyásolta a szoptatással való táplálás, a Tudományok Nemzeti Akadémiájának tanulmánya szerint.

A gént azért tanulmányozták, mert egy olyan enzimet termel, amely megtalálható az anyatejben, és kapcsolatba hozható a magasabb IQ-szinttel. Az enzim segít átalakítani a telített zsírsavakat többszörösen telítetlen zsírsavakká, és úgy tűnik, hogy a születési utáni első évben felhalmozódik az agyban. Ezt az enzimet, zsírsavat már egy évtizede hozzáadják a csecsemőtáplálékokhoz, de tesztekkel nem tudták igazolni, hogy hatásosan emeli-e az IQ-szintet.

A szerzők azt feltételezik, hogy azért nem volt kimutatható a hatás, mert nem vizsgálták ennek a bizonyos génnek a jelenlétét. Laboratóriumi vizsgálatok, melyeket rágcsálókon és főemlősökön végeztek, bizonyítják, hogy a kiegészítő zsírsavakkal táplált egyedek tanulási, memória és problémamegoldó képességei javultak.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.