Mirinda-szelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Körömpörkölt csülökkel
Finomfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Az eredeti Baklava
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadasmártás sertéscombbal
Amerikai almás pite sós karamellel
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék
Gyümölcs

Minden porcikája kincset ér: így használd fel a meggyet - 3 szuper recepttel!

meggy
A meggy szárából gyógytea készülhet, magjából fantasztikus melegítő párna, levelét régen pipadohánynak használták, gyantáját görcsoldóként ismeri a népi gyógyászat, a meggy fája pedig gyönyörű bútoralapanyag. Igazi szupergyümölcs!

Meggytöri

A meggy származási helye Eurázsia, már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, bár nem tudjuk pontosan, mikortól különböztetik meg a cseresznyétől. Honfoglaló eleink bizonyíthatóan ismerték a meggyet, hazánkban - csakúgy mint Európa többi részén - a 15-17. századra lett népszerű. A Somogymeggyeshez hasonló településnevek és a személynevekben való megjelenés (Medgyesi) is alátámasztja, hogy kedvelt gyümölcs volt már több száz évvel ezelőtt, bár kezdetben inkább a vadmeggy és a cigánymeggy volt közismert.

A meggy az egyik legtöbbféleképpen felhasználható gyümölcsünk (Shutterstock)
A meggy az egyik legtöbbféleképpen felhasználható gyümölcsünk (Shutterstock)

Meggyes ismeretek

Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, csonthéjas termésű, bordó színű. Leve erősen fest.

A meggy latin neve Prunus cerasus, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így rokona nemcsak a cseresznye, de az almafélék, a barack és a szilva is. Savanyú cseresznyeként is ismerjük.

Érdekes, hogy külföldön kevésbé népszerű, mint hazánkban, ott elsősorban ipari gyümölcs, nyersen alig fogyasztják. Az egy főre eső éves meggyfogyasztás itthon mintegy 5 kg, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Meggytermesztésben Oroszország és Lengyelország vezet, mi a hetedik helyen állunk.

A legfinomabbnak sokan a Pándy meggyet tartják, legismertebb fajtái a Meteor, a Csengődi csokros, a Favorit, a Kántorjános, a Debreceni, az Érdi bőtermő és az Újfehértói fürtös, valamint a Balaton.

Kiváló alapanyag befőttek, lekvárok készítéséhez (Shutterstock)
Kiváló alapanyag befőttek, lekvárok készítéséhez (Shutterstock)

Miért jó a meggy?

100 gr meggy energiatartalma kb. 213 kJ/51 kcal. 85 százaléka víz. C-vitamin tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk.

Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B-vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük. Vérszegénység ellen is kiváló.

Meggy a tányérban

Készülhet belőle meggyleves, kompót, befőtt, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal.

A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál.

Isteni a meggyszörp és a meggylekvár is, de készülhet belőle bor, rumos meggy, sőt a meggypálinka a legnemesebb párlatok közé tartozik.

A meggyleves a nyár sláger hűsítője. Persze télen is készíthetjük mirelit gyümölcsből (Shutterstock)
A meggyleves a nyár sláger hűsítője. Persze télen is készíthetjük mirelit gyümölcsből (Shutterstock)

Kókuszos meggyleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy
  • 1 bögre tej
  • 2 dl tejszín
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 db citrom leve
  • pici só
  • fahéj
  • szegfűszeg

Elkészítés: A meggyeket megmossuk és kimagozzuk, ez tart a legtovább.1 liter vizet forralunk, a meggyet beleszórjuk. Mikor újra felforrt, beletesszünk a tej felét, a tejszínt, a cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget, kicsit összerottyantjuk. Hozzáadjuk a kókuszt. A maradék tejben elkeverjük a keményítőt, majd a leveshez adjuk. Citromlével ízesítjük.

Meggyszósz

Hozzávalók:

  • 40 dkg meggy
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 szegfűszeg
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl

Előkészítés: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, megszórjuk a porcukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, hozzáadjuk a citrom levét, egy csipet sót, és lábosban puhára főzzük (kb. 10 perc). A lisztet simára keverjük a tejföllel. A meggyet levesszük a tűzről, és belekeverjük a habarást. A mártást lassú tűzön besűrítjük, összeérleljük (kb. 3 perc). Húslevesben főtt húshoz főtt burgonyával ajánljuk.

A meggyes sütemények utánozhatatlanul finomak (Shutterstock)
A meggyes sütemények utánozhatatlanul finomak (Shutterstock)

Meggyes máktorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 db tojás
  • 10 dkg őrölt mák
  • 16 dkg liszt
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 25 dkg magozott meggy

Elkészítés: A vajat a porcukorral elkeverjük, majd egyenként belekeverjük az 5 tojást. Beletesszük a mákot, a lisztet és a citromhéjat. A massza 2/3-át kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és rászórjuk a kinyomkodott meggyet. Ráöntjük a maradék tésztát. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig sütjük. Ha kész, porcukrot szitálunk a tetejére.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.