Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Minden porcikája kincset ér: így használd fel a meggyet - 3 szuper recepttel!

default user icon
MME
A meggy szárából gyógytea készülhet, magjából fantasztikus melegítő párna, levelét régen pipadohánynak használták, gyantáját görcsoldóként ismeri a népi gyógyászat, a meggy fája pedig gyönyörű bútoralapanyag. Igazi szupergyümölcs!

Meggytöri

A meggy származási helye Eurázsia, már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, bár nem tudjuk pontosan, mikortól különböztetik meg a cseresznyétől. Honfoglaló eleink bizonyíthatóan ismerték a meggyet, hazánkban - csakúgy mint Európa többi részén -  a 15-17. századra lett népszerű. A Somogymeggyeshez hasonló településnevek és a személynevekben való megjelenés (Medgyesi) is alátámasztja, hogy kedvelt gyümölcs volt már több száz évvel ezelőtt, bár kezdetben inkább a vadmeggy és a cigánymeggy volt közismert.

Meggyes ismeretek

Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, csonthéjas termésű, bordó színű. Leve erősen fest.

A meggy latin neve Prunus cerasus, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így rokona nemcsak a cseresznye, de az almafélék, a barack és a szilva is. Savanyú cseresznyeként is ismerjük.

Érdekes, hogy külföldön kevésbé népszerű, mint hazánkban, ott elsősorban ipari gyümölcs, nyersen alig fogyasztják. Az egy főre eső éves meggyfogyasztás itthon mintegy 5 kg, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Meggytermesztésben Oroszország és Lengyelország vezet, mi a hetedik helyen állunk.

A legfinomabbnak sokan a Pándy meggyet tartják, legismertebb fajtái a Meteor, a Csengődi csokros, a Favorit, a Kántorjános, a Debreceni, az Érdi bőtermő és az Újfehértói fürtös, valamint a Balaton.

Miért jó a meggy?

100 gr meggy energiatartalma kb. 213 kJ/51 kcal. 85 százaléka víz. C-vitamin tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk.

Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B-vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük. Vérszegénység ellen is kiváló.

Meggy a tányérban

Készülhet belőle meggyleves, kompót, befőtt, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal.

A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál.

Isteni a meggyszörp és a meggylekvár is, de készülhet belőle bor, rumos meggy, sőt a meggypálinka a legnemesebb párlatok közé tartozik.

Kókuszos meggyleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy
  • 1 bögre tej
  • 2 dl tejszín
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 db citrom leve
  • pici só
  • fahéj
  • szegfűszeg

Elkészítés: A meggyeket megmossuk és kimagozzuk, ez tart a legtovább.1 liter vizet forralunk, a meggyet beleszórjuk. Mikor újra felforrt, beletesszünk a tej felét, a tejszínt, a cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget, kicsit összerottyantjuk. Hozzáadjuk a kókuszt. A maradék tejben elkeverjük a keményítőt, majd a leveshez adjuk. Citromlével ízesítjük.

Meggyszósz

Hozzávalók:

  • 40 dkg meggy
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 szegfűszeg
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl

Előkészítés: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, megszórjuk a porcukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, hozzáadjuk a citrom levét, egy csipet sót, és lábosban puhára főzzük (kb. 10 perc). A lisztet simára keverjük a tejföllel. A meggyet levesszük a tűzről, és belekeverjük a habarást. A mártást lassú tűzön besűrítjük, összeérleljük (kb. 3 perc). Húslevesben főtt húshoz főtt burgonyával ajánljuk.

Meggyes máktorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 db tojás
  • 10 dkg őrölt mák
  • 16 dkg liszt
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 25 dkg magozott meggy

Elkészítés: A vajat a porcukorral elkeverjük, majd egyenként belekeverjük az 5 tojást. Beletesszük a mákot, a lisztet és a citromhéjat. A massza 2/3-át kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és rászórjuk a kinyomkodott meggyet. Ráöntjük a maradék tésztát. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig sütjük. Ha kész, porcukrot szitálunk a tetejére.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss