Semmi sem unalmasabb az egyhangú étkezésnél. Biztos megtörtént már veled is, hogy a párod miatt napok óta csak húst-hússal ettetek. Vagy épp fordítva: ő panaszkodik, hogy csak zöldségeket talál a konyha minden szegletében, főleg a terített asztalon. Pedig van arany középút, ami mindkettőtöknek megfelel - és ráadásul finom is! Próbáld ki ajánlatainkat!
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg cukkini
20 dkg kígyóuborka
1 nagy, piros húsú kaliforniai paprika
1 evőkanál vaj
1 evőkanál vágott kapor
2 dl tejszín
50 dkg szűzpecsenye
3 evőkanál olaj
A körethez:
60 dkg újburgonya
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
Előkészítés: A körethez a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük, és sós vízben 20 percig főzzük. A húshoz a cukkinit, az uborkát megmossuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, és nem túl vékonyra felszeleteljük. A paprikát megmossuk, vékony csíkokra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, 2 percig pirítjuk benne az uborkát és a cukkinit. Sózzuk, és letakarva 5 percen át pároljuk. Rátesszük a kaprot, hozzáadjuk a tejszínt, kevés borsot, és 5-8 perc alatt kíméletesen összefőzzük. A húst megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk és felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, és a kis szeleteket forró olajon, 5-6 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, mellé tesszük a paprikát, és 2 perc alatt összesütjük. Amikor a burgonya megpuhult, leszűrjük, és pihentetjük 5 percig. Az újhagymát finomra vágjuk, az olajon megpirítjuk. A burgonyát villával összetörjük, elkeverjük a hagymával. Sózzuk, borsozzuk, és kicsit összepirítjuk. A húshoz,az uborkás cukkinivel együtt tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 738 kcal
A nagyon sovány, csont nélküli hús a bordák és a gerinc alatti részen található. Grillezni, serpenyőben sütni is lehet, de érdemes bepácolni vagy gyakran locsolgatni, nehogy kiszáradjon. Általában egyben árusítják.
Hozzávalók 4 személyre:
2 tasak gyorsrizs
1 csipet sáfrányos szeklice
1 zöldség leveskocka
2 db sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
1 nagyobb cukkini
10 dkg leveles paraj
15 dkg füstölt tarja
4 evőkanál olaj
4 db tojás
1 teáskanál vaj a forma kikenéséhez
Előkészítés: A két csomag rizst külön-külön megfőzzük, az egyik tasakot a sáfránnyal színesített sós vízben, a másikat a zöldséglevesben. Főzés után sem keverjük össze, lecsepegtetjük, és hűlni hagyjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A cukkinit megmossuk, száraza töröljük, és vékony karikákra vágjuk. A parajt megmossuk, lecsepegtetjük. A tarját egészen apró kockákra vágjuk.
Elkészítés: A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal. Serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, rátesszük a hagymát, a sárgarépát, megsózzuk, borsozzuk, és üvegesre pirítjuk. Másik serpenyőben, a maradék olajjal, kevés sóval, borssal, bazsalikommal ízesítve megpároljuk a cukkinit. A kihűlt rizst zacskónként összekeverjük két-két tojással. Az előkészített tortaformába beleterítjük a zöldséges lében főtt rizst, ráterítjük a cukkinis rizst, megszórjuk a tarjával, majd a sáfrányos rizs következik, erre kanlazzuk a sárgarépát, és végül befedjük a spenóttal, melyet gyengén megsózunk. A sütőben 20-25 perc alatt átsütjük. Tortaformára vágva tálaljuk. Tojásos salátaöntetet kínálhatunk hozzá. Ehhez 4 személyre tálkába teszünk 4 tojássárgáját, 1 teáskanál mustárt, 2 dl olívaolajat, 1 teáskanál borecetet, 2 teáskanál fehérbort. Megsózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük, és jól összekeverjük.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 440 kcal
Mai neve: pórsáfrány. Júliustól augusztus végéig virágzik. Folyamatosan gyűjtik, a szirmokat a fészekből kiszedik, és árnyékos, szellős helyen, vékony rétegbe kiterítve szárítják. A lángvörös, gyenge illatú és kesernyés ízű virág vízben és alkoholban jól oldódó sárga festékanyagot tartalmaz. Felhasználják levesek, főzelékek, mártások, tészták, sütemények, krémek, salátaöntetek színezésére, de színeznek vele sajtokat, vajat, margarint és likőrféléket is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.