Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Érdekességek

A jégkrém választás 5 alapszabálya - tárolástól a csomagolás jelöléséig

Jégkrémek
Mit figyeljünk a jégkrémek csomagolásán? Hány fokon tároljuk otthon, mikor nem szabad megvenni egy terméket és mitől "mentes" egy jégkrém?

Figyeljük a jelöléseket!

A csomagoláson látható jelölésekben láthatjuk például az összetevőket, és a tápanyag-tartalomat is. Ha a papíron az olvasható, hogy a termék valamilyen „ízű”, akkor az azt jelenti, hogy ízesítése aromákkal történt. Így például a „csokoládé ízű” jégkrém csokoládéaromák felhasználásával készül. Ezzel ellentétben a csokoládés jégkrémben nem lehet kakaó vagy csoki ízű aroma, sőt a barna színt erősítő színezék sem, viszont legalább két tömegszázalék kakaót vagy csokoládét tartalmaz. Ha a csomagoláson gyümölcsöt ábrázoló fotót, képet vagy grafikát látunk, akkor máris biztosak lehetünk abban, hogy az adott gyümölcsből van is a jégkrémben, mivel csak ebben az esetben lehet a csomagoláson ilyen elemet elhelyezni.

Sima, vagy light?

"A light feliratot sok tudatos vásárló keresi, azonban érdemes tudni, hogy ez több mindenre is utalhat, például alacsonyabb cukor-, zsír- vagy éppen energiatartalomra. Közös viszont, hogy bármelyikről is szóljon, legalább 30 százalékkal kevesebbet kell tartalmaznia belőle, mint a hasonló termékek” - mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

Ha egy élelmiszert édesítőszerrel készítettek, akkor ezt a megnevezésében is fel kell tüntetni, hiszen egyeseknél ezek fogyasztásának is lehet kedvezőtlen hatása. Különbséget kell tenni a cukormentes és a hozzáadott cukor nélküli jégkrémek között: utóbbiak például olyan gyümölcsjégkrémek, amelyek cukor felhasználása nélkül készültek, azonban a gyümölcscukor eredendően jelen van bennük.

Hogyan tároljuk?

Jégkrémek esetén vásárláskor a két legfontosabb szempont a zárt, sértetlen csomagolás és a -18 °C-os, vagy az alatti tárolási hőmérséklet. A jégkrémet -18 °C-os hűtőlánc megtartásával szabad forgalomba hozni, és célszerű a hazaszállítás során – például hűtőzacskóval, hűtőtáskával – és otthon is ezt a hőmérsékletet biztosítani. Vásárlóként ellenőrizzük a csomagolás sértetlenségét és a kínáló hűtők hőmérsékletét a berendezések hőmérőjének megtekintésével. Ha a jégkrém alakja eldeformálódott , az állaga pedig nem kellően szilárd, esetleg jégkristályokat látunk a csomagoláson, felmerülhet annak gyanúja, hogy egyszer már felolvadt, vagy a kívántnál magasabb hőmérsékleten tartották és újrafagyasztották. Az ilyen jégkrémet ne vegyük meg, és ne fogyasszuk el. Ha otthon olvadna fel a jégkrémünk, semmiképpen se fagyasszuk újra.

Tisztaság!

A jégkrémek adagolásához otthon mindig tiszta eszközt használjunk, megelőzve a jégkrém beszennyezését és a későbbi esetleges megbetegedést.

Mentesek

A jégkrémek többsége tej- vagy tejszínalapú, ezért a laktózérzékenyek vagy a tejfehérje-allergiások számára nem fogyaszthatók. Hasonló a helyzet a cukorbetegek esetén is, akiknek a hozzáadott cukor jelenthet problémát. Szerencsére, az egyre bővülő jégkrém kínálat nekik is kedvez. A csomagolás információt böngészve találhatnak hozzáadott cukor nélkül készült, laktózt és/vagy tejfehérjét nem tartalmazó jégkrémeket, de olyat is, amely megfelel a vegetáriánus, ezen belül is a szigorú vegán táplálkozási elveknek.

15 HÁZI FAGYI, JÉGKRÉM ÉS PARFÉ, AMIVEL ELVISELHETŐBB A KÁNIKULA ! >>>

EPRES JOGHURTFAGYI GÉP NÉLKÜL >>>


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.