Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Érdekességek

A sörhas nem a sörtől van! 5 tévhit a sörről, amit érdemes tudnod!

sör, sört isznak, koccintás, haverok, buli, sörözés
A köztudatban számos, a sörrel kapcsolatos tévhit és legenda kering, amelyeket a tudatos, és minőségi sörfogyasztás jegyében szeretnének megváltoztatni a Belvárosi Sörfesztivál szervezői és a FIRST Craft Beer főzde csapata.
1. Minél hidegebb, annál jobb?

A közhiedelem ellenére nem feltétlenül akkor járunk a legjobban, ha a sörünket a lehető leghidegebben fogyasztjuk. Ahogy a jó minőségű boroknál, a sörök esetében is feltüntetik a gyártók az ajánlott fogyasztási hőmérsékletet, hiszen minden sörfajta más-más hőfokon a legfinomabb. A világos, nagyipari lágerek esetében 4 és 7 °C-on ajánlott akárcsak a pezsgőknél. A felső erjesztésű, sötétebb lágereket, újhullámos kézműves söröket 8-11°C-on, a testesebb, magasabb alkoholtartalmú sötét söröket pedig pincehidegen, 12-15 °C-on érdemes fogyasztani.

A világos, nagyipari lágersöröket 4 és 7 °C-on ajánlott fogyasztani, nem jéghidegen!
A világos, nagyipari lágersöröket 4 és 7 °C-on ajánlott fogyasztani, nem jéghidegen!
2. A sörhas nem a sörtől van?

Kevesen tudják, de a sör egyáltalán nem hizlal, sőt. Egy pohár gyümölcslé kalóriatartalma sokkal magasabb, mint egy pohár söré, ezért a sörfogyasztás önmagában még nem vezet az elhízáshoz. A benne lévő alkohol azonban étvágyat gerjeszt, a sör pedig (alacsony kalóriatartalma miatt) nem okoz teltségérzetet, így szívesen eszünk kiadósakat sörözés után, vagy mellett. A sörhas pedig testalkattól, és nem a sörfogyasztási szokásoktól függ, ezért akár azoknál is előfordulhat, akik egyáltalán nem szeretik a „folyékony kenyeret”.

A sör nem hizlal, de a benne lévő alkohol növeli az étvágyat
A sör nem hizlal, de a benne lévő alkohol növeli az étvágyat
3. Egy sör nem sör?

A minőségi sörfogyasztás egyik lényegi eleme a mértékletesség, a prémium söröket kis mennyiségben, lassú kortyokkal lehet a legjobban élvezni. Ráadásul a Belvárosi Sörfesztiválon különböző ízű és erősségű sörök közül választhatunk, néhány sötétebb sör alkoholtartalma akár 7-8 százalék is lehet.

A sörfogyasztás lényege a mértékletesség
A sörfogyasztás lényege a mértékletesség
4. Csapolt, üveges vagy dobozos?

A legtöbb sör sommelier megegyezik abban, hogy sört kóstolni pohárból a legjobb. Nem mindegy azonban, hogy üvegből, dobozból, vagy hordóból kerül bele a főzet, mindhárom lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A hordóból gyakran frissebb, kevésbé, vagy egyáltalán nem pasztörizált sört csapolnak, így az íze, aromája is különlegesebb. Mivel a napfény, és ultraibolya-sugárzása is befolyásolja a sörminőséget, a söröshordó mellett a dobozos sörök is sokkal jobban megőrzik a főzetek frissességét. Idén már az újhullámos sörökből is megjelennek a dobozos verziók, az első ilyen, félliteres dobozba zárt magyar főzet a First Craft Beer nevével kerül a polcokra. Bizonyos belga sörfajták számára viszont kimondottan előnyös, ha több éven át érlelődhet a palackban, míg egy sörös doboz aligha bírja ki az ilyen fajta túlnyomást.

A mai technológiáknak hála ma már teljes értékű sört fogyaszthatunk alkoholmentes variációkból is
A mai technológiáknak hála ma már teljes értékű sört fogyaszthatunk alkoholmentes variációkból is
5. Az alkoholmentes sör nem sör?

Sokan utasítják el az alkoholmentes főzeteket, mert nem tekintik valódi sörnek az alkoholos változatokkal szemben. Ugyanakkor, a sörfőző technológiák fejlődésének hála ma már teljes értékű sört kaphatunk alkoholmentes variációkból is, amelyek ugyan olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos elemeket tartalmaznak, mint a hagyományos alkoholtartalmú főzetek. Ráadásul kis- és nagyüzemi sörfőzdék egyaránt készítenek már alkoholmentes változatokat, hogy a sörkedvelőknek autózás közben se keljen lemondaniuk kedvenc italukról.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.