Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Érdekességek

Szeretnél igazán jó helyen enni? Ezek Magyarország legjobb éttermei!

Ismerd meg a Gault&Millau díjazottjait!
November 15-én jelent meg a Gault&Millau Magyarország 2017 étterem- és borkalauz, amely 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, továbbá bemutat 163 borászatot és 244 szállodát.

A legjobbaknak járó díjak idei nyertesei


Az év feltörekvő étterme: Pajta, Őriszentpéter

Forrás: facebook.com/pajta.templomszer, Fotó: Muray Gábor
Forrás: facebook.com/pajta.templomszer, Fotó: Muray Gábor

Messziről is érdemes felkeresned ezt a 21. századi értelemben vett bisztrót, amely egy tájba illeszkedő modern táncházban nőtte ki magát csúcskonyhává. A Pajta missziójának tekinti, hogy a slow mozgalom szellemében beemelje az őrségi ízeket az ínyenc köztudatba. Michelin-csillagos mesterek mellett tapasztalatot szerzett séfjük, Söre Csaba a hagyományokra építkezve alkot újragondolt, tájjellegű fogásokat a helyi beszállítóktól származó alapanyagokból: friss erdei gombából, vadhúsból, hajdinából, tökből. A hetente változó szezonális étlapról újító csavarral elkészített klasszikusokat és fine dining különlegességeket is rendelhetsz.

A magyar gasztronómia reménysége: Garai Ádám, Olimpia

Forrás: gaultmillau.hu
Forrás: gaultmillau.hu

Garai Ádám az Olimpiában indult szakácstanulóként, és most séf ugyanitt. Korábban a MÁK bisztróban csodákat művelt desszertfronton, továbbá ő segítette Széll Tamást a 2013-as Bocuse d’Or versenyen, ahol végül tizedikek lettek. Idén az Olimpia étterem ifjú szakácsaként képviselte Magyarországot a szeptember 30-án Manchesterben tartott Jeunes Chefs Rotisseurs Competition elnevezésű Chaine világbajnokságon.

Alternatív vendéglátás: Beszálló

Forrás: facebook.com/beszallo
Forrás: facebook.com/beszallo

Noha Huszár Krisztián csak a minap nyitotta meg a food bart a Madách téren, a Beszálló máris befutott! A bejárat fölött díszelgő „Eat well, travel often” szlogenjük kifejezi, hogy az összeszokott csapat sokat utazott, és ha megkóstolod az ázsiai élményeikből született ételeket, te is kiszakadhatsz a budapesti hangulatból. Elfogadható árú, visszavágyós ízekkel várnak. A legtöbb étel a szemed előtt készül, és a pultnál ücsörögve figyelheted, ahogy a karakteresen társított egyszerű alapanyagokból összeáll a rendelésed. Az italok terén nívós választékot kínálnak kézműves sörökből.

Vidéki étterem: Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba

Forrás: facebook.com/hargitavendeglo
Forrás: facebook.com/hargitavendeglo

Amint belépsz, érződik a szoros erdélyi kötődés. Melegség és egyszerűség, népies környezet fogad, lehet ez akár a sík Mezőségen vagy fenn a Hargitán… A slow food jegyében egyszerű paraszti ételeket kóstolhatsz, amelyekben a füvek és fűszerek által érezhető a természet, az erdők és mezők közelsége. Adj időt magadnak, és a mai városi rohanásból kiszakadva várd ki türelemmel, hogy Metzger László főszakács vezényletével frissen elkészítsék az ételedet. Mit szólnál egy Küküllő-menti pulykapecsenyéhez zsemlegombóccal, egy csángó pecsenyéhez vagy egy erdélyi fatányéroshoz? A terjedelmes étlapról választhatsz hagyományos magyar fogásokat is.

Az év étterem-tulajdonosa: Rosenstein család

Forrás: facebook.com/rosensteinpest
Forrás: facebook.com/rosensteinpest

A Thrillist által a legikonikusabbnak tartott magyarországi éttermet 20 éve nyitotta meg Rosenstein Tibor, a legendás Kispipa egykori séfje. Miután önállósította magát, egy pecsenyés-egytálételes büfével indult, majd a szomszédos lakások egybenyitásával alakította ki az éttermet. Tőle származik az a szlogen, ami a szakácskönyvükön is szerepel, hogy minden kóser, ami jó.

Itt írtunk a Rosenstein-szakácskönyvről >>>

A családi vállalkozásban ma már főszerepet visz a fia, Rosenstein Róbert. Míg édesapja a magyar és zsidó konyha hagyományos ízeinek mestere, ő kreatívan újragondolja és könnyedebbre hangolja azokat a Rosenstein Farmról származó friss alapanyagokkal. Kóstold meg saját termékeiket és kézműves sörüket is!

Az év étterme: Mádi Udvarház

A Tokaj-Hegyalja szívében található étterem konyháját a borok és a terroir együttesen inspirálják. A Gusteau Kulináris Élményműhely kezdeti állandó borvacsoráit 2011-ben váltotta fel az állandó nyitvatartás, és egyedülálló dűlőtúráik híre bejárta az országot. A most elnyert díjjal a többéves, hosszú munkájukat jutalmazta a Gault-Millau. Étlapjukon nagy szerepet játszanak a helyi alapanyagok. Sok minden megterem a saját konyhakertjükben, van kecskefarmjuk, a környékről szereznek be bárányhúst, tejet, tojást, valamint a Bodrogból és a Tiszából halat, a zempléni erdőkből vadat. Séfjük, Horváth Gábor Lyonban képezte tovább magát. Győződj meg róla, milyen ínycsiklandóan kamatoztatja a tudását a borvidék gasztronómiájának fellendítése érdekében!

Az év borászata: Szentesi Pince, Budaörs (Etyeki borvidék)

Szentesi József pincéje Budaörsön, területeinek nagyobb része a Velencei-tó mellett, Nadap környékén található. A szőlőt a régi budaörsi családi pincében dolgozza fel, hagyományos, kézműves technológiával. Mindent naturális módon kezel, a kénen kívül nem használ semmiféle vegyszert. Nevéhez köthető számos régi magyar szőlőfajta (csókaszőlő, kékbajor, laska, vörös dinka) megmentése, életben tartása és több elfeledett terület újrafelfedezése. Borai egyediek, gazdagok, karakteresek, néha rusztikusak. Figyelme az utóbbi években a tradicionális pezsgőkészítés felé fordult. Ő hozta létre a Kézműves Borok Házát.

Az év konyhafőnöke: Pesti István, Platán Tata

Forrás: gaultmillau.hu
Forrás: gaultmillau.hu

Pesti István a fővárosi Babel étterem séfjeként vált ismertté, ahol egyedi konyhát vitt és többek között a molekuláris gasztronómiával is megismertette a vendégeket. Később a Baldaszti’s Kitchenben és a Grand étteremben dolgozott, majd a Tantihoz hívták, amely 2015-ben Michelin-csillagot kapott. Innen jött a Platánba. Elmondása szerint jó pár éve fixa ideája, hogy a vidék lesz a következő lépés a vendéglátásban. Az a vágya, hogy a hely 25-30 év múlva is étterem legyen, és teljesen a saját kertészetből, illetve farmról származó alapanyagokkal tudjon dolgozni. Kóstold meg, milyen finomságokat alkot festői környezetben, az ország egyik legjobban felszerelt konyháján!

Aranyszalag tanúsítvány: Akasztói sziki ponty

Az Akasztóhoz közeli, csatornákkal övezett, szikes területeken 1989-óta működő halgazdaságban közel 300 hektáron termelik a kiváló minőségű sziki pontyot. E természetes tápanyagokkal takarmányozott étkezési hal kiváló minőségéhez az egyedi talajadottságok, a kitűnő minőségű tápláló víz és az éghajlat, ezen belül a napfényes órák magas száma is hozzájárul. A tradicionális magyar konyhát képviselő Halascsárdában többféle hallét kóstolhatsz belőle, de szerepel az étlapon pontyfilé rántva és roston, pontypaprikás, rácponty, sőt ropogós pontyfarok és rántott pontynyak is. Elvitelre füstölt pontyot kínálnak.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.