Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Érdekességek

Szerinted lehet alufóliát használni a mikróban vagy sem? Most meg fogsz lepődni

Az alufólia hasznos és olcsó anyag, ami szinte minden konyhában megtalálható. Hogy lehet-e mikrózni, örök kérdés, és az internet népe soha nem jut egyezségre. A címben feltett kérdésre viszont határozott igen a válasz, egyszerűen csak körültekintőnek kell lennünk.

Bár ismert tény, hogy a mikrohullámú sütőbe nem szabad fémből készült tárgyakat tenni, az alufóliával kapcsolatban mindig is nagy volt a bizonytalanság. Van, aki nem is érti, hiszen rendszeresen fóliatálcán melegíti az ételét, más viszont retteg, mert sikerült így tönkretennie egy mikrót... Az igazság valahol félúton keresendő, mint mindig.

Hogyan működik a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütő – ahogy arra neve is utal – elektromágneses hullámok, vagyis mikrohullámok segítségével melegíti fel az ételt. A hullámok behatolnak az ételekbe, mozgásba hozzák a víz-, a zsír-, és a cukormolekulákat, melynek következtében közöttük jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Ez a hő belülről melegíti fel az ételeket (szemben a gázon való melegítéssel, amikor a hő kívülről, hőáramlással melegíti az ételt).

A legtöbb műanyag, üveg és kerámia elnyeli a mikrohullámokat, a fémekről azonban általában visszaverődnek. Így viselkedik a mikró belső fémfala is: ezek vastagok és laposak ahhoz, hogy visszafordítsák az elektormágneses hullámokat.

Az alufóliával kapcsolatban mindig is nagy volt a bizonytalanság /Fotó: Shutterstock
Az alufóliával kapcsolatban mindig is nagy volt a bizonytalanság /Fotó: Shutterstock

De mi a helyzet az alufóliával?

Az alufólia, csakúgy, mint a fémtárgyak, megváltoztatva a hullámok útját tönkreteheti a mikrót. De ha betartunk bizonyos óvintézkedéseket az alufólia mehet a sütőbe:

  • Ügyeljünk arra, hogy a fólia mindig sima legyen, ne gyűrött!
  • Csak új fóliát használjunk! (A friss fólián ugyanis nem lesznek ráncok.)
  • Melegítéskor legyen legalább 2,5 centis távolság a mikró falai és a fólia között.
  • Ne tegyünk alumínium edényeket, tortaformákat és kenyérsütőformákat a mikróba! Ezek nem biztonságosak, és az étel nem fog átmelegedni: a fém visszaveri a hullámokat, nem hagyja, hogy az étel magába szívja azokat.

Tippek az alufólia mikrohullámú sütőbe helyezéséhez

  • Vita folyik arról, hogy a fólia fényes vagy matt oldala nézzen-e felfelé, hiszen elméletileg a fényesebb oldal több rádióhullámot ver vissza. A valóságban viszont teljesen mindegy, mert a két oldal fényvisszaverő képessége közötti különbség annyira minimális, hogy nem igazán számít, melyik oldal néz felfelé.
  • Ha félkész ételeket szeretnénk készíteni, ellenőrizzük a terméken lévő címkét. Néhány esetben kifejezetten tiltják az étel mikrózását.
  • Ha a mikrohullámú sütőben fém forgótányér vagy fémpolc található, ne használjunk alufóliát!
  • Az ételnek csak az 1/4-ét takarjuk le fóliával, hogy csökkentsük a tűzveszélyt és hogy átmelegedjen az étel. (Mivel az alufólia visszaveri a rádióhullámokat, ha az egészet letakarjuk, nem melegszik fel.)

Ezekből leszűrhető, hogy egy kis darab fólia nem fogja felrobbantani a mikrót, de ha biztosra szeretnék menni, és nem vállalunk felesleges kockázatot, használjunk mikrózható edényt – kivéve, ha a mikrónk használati útmutatója megengedi az alufólia használatát.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.