Bár ismert tény, hogy a mikrohullámú sütőbe nem szabad fémből készült tárgyakat tenni, az alufóliával kapcsolatban mindig is nagy volt a bizonytalanság. Van, aki nem is érti, hiszen rendszeresen fóliatálcán melegíti az ételét, más viszont retteg, mert sikerült így tönkretennie egy mikrót... Az igazság valahol félúton keresendő, mint mindig.
A mikrohullámú sütő – ahogy arra neve is utal – elektromágneses hullámok, vagyis mikrohullámok segítségével melegíti fel az ételt. A hullámok behatolnak az ételekbe, mozgásba hozzák a víz-, a zsír-, és a cukormolekulákat, melynek következtében közöttük jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Ez a hő belülről melegíti fel az ételeket (szemben a gázon való melegítéssel, amikor a hő kívülről, hőáramlással melegíti az ételt).
A legtöbb műanyag, üveg és kerámia elnyeli a mikrohullámokat, a fémekről azonban általában visszaverődnek. Így viselkedik a mikró belső fémfala is: ezek vastagok és laposak ahhoz, hogy visszafordítsák az elektormágneses hullámokat.
Az alufólia, csakúgy, mint a fémtárgyak, megváltoztatva a hullámok útját tönkreteheti a mikrót. De ha betartunk bizonyos óvintézkedéseket az alufólia mehet a sütőbe:
Ezekből leszűrhető, hogy egy kis darab fólia nem fogja felrobbantani a mikrót, de ha biztosra szeretnék menni, és nem vállalunk felesleges kockázatot, használjunk mikrózható edényt – kivéve, ha a mikrónk használati útmutatója megengedi az alufólia használatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.