A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Érdekességek

Az angol királynő kedvence egyszerre gyógyszer és ital: a gin!

gin
Évekig az egyik legismertebb és legkeresettebb long drink a gin tonik volt. Majd lassan kikopott a népszerű italok köréből. Jelenleg újra az élre tört és egyre szofisztikáltabb formában találkozhatunk a bárokban ezzel a nagy klasszikussal, a gin & tonikkal.
A gin tulajdonképpen ízesített vodka?

Mielőtt sokan felhördülnétek a kérdésen, elismerem ez valóban nem ilyen egyszerű. A gin egy borókaízesítésű ital. Készítése során kiváló minőségű finomszeszhez (gabona alapú – innen jött a vodka felvetés) kizárólag természetes gyógy- és fűszernövényeket adnak. Legnagyobb mennyiségben borókát, de egy-egy különleges gin készítése során akár koriandert, különféle citrus-héjakat, vagy fahéjat és mandulát is tesznek az alapszeszbe. A ginek tárháza kiapadhatatlan. Ez az itallap is élő bizonyítéka annak, hogy egy bárban hányféle gin közül választhatunk.

Ital gyógynövényekből

Létezik olyan gin, amely 31 különböző gyógy- és fűszernövényt tartalmaz, ez a Botanist, vagy az extravagáns patikus üvegbe palackozott Hendrick’s Gin, amely uborka- és rózsaesszenciát is tartalmaz. Említhetjük a különlegességek között az amerikai Aviation-t, amely levendulát, vagy a Bombay Sapphire East gint is, amely citromfüvet és feketeborsot is tartalmaz.

Keverd!

Amíg a tequilát, a rumot, vagy a vodkát - mondjuk zakuskival - shotként is isszuk, addig a gint, főként a London Dry típust, elsősorban kevert italokban érdemes fogyasztani, ugyanis a ginben található gyógynövények és fűszerek a koktélokban kelnek igazán életre és csodásan komplex ízvilágot adnak az elkészített italnak.

Az angol királynő kedvence valóban Angliából származik?

A gint tekinthetjük az angolok nemzeti italának, de nem ők találták fel. Az angolok a gint a 17. században fedezték fel, amikor a 30 éves háborút vívták a hollandokkal. A holland katonák, hogy bátorságot szerezzenek, Genevert ittak és így vonultak a csatába. A gin ősét tehát, a Genevert egy holland orvos Franciscus Sykvius találta fel. Azonban ne vegyük el az angoloktól sem a dicsőséget, mert ők is komoly szerepet játszottak a gin világkörüli hódításában.

A Bárkultúra izgi italélményeiről itt olvashatsz >>>

A 19. századra már Angliában alakult ki a mai gin dry stílusa, ez egy kevésbé aromás desztillált gin, édesítetlen és nem tartalmaz hozzáadott ízanyagokat. (Innen ered a London Dry elnevezés is és nem onnan, hogy esetleg a gin Londonban készült.) A holland típusú gin, a genever egyébként a London Dry fajtánál jóval testesebb és fűszeresebb. Létezik egy harmadik kategória is, a Plymouth gin, amely átmenet a holland és a legkönnyedebb London típus között.

A Gin & Tonikot tényleg használták gyógyszerként?

A trópusi brit gyarmatokon a malária egyetlen ellenszere a kinin volt. A kinint szénsavas vízben oldották fel, és ginnel kompenzáltak az ital keserűségét. Ez a kevert ital volt a mai gin & tonik őse. Mivel a sok klasszikus koktélnak gin az alapszesze, így igen nehéz kiválasztani egyet, amit ajánlunk. Ha otthon szeretnétek egy könnyű gin alapú italt, remek választás a Tom Collins.

Tom Collins összetevők:
4,5 cl (3 rész) Gin
3 cl (2 rész) frissen facsart citromlé
1,5 cl (1 rész) cukorszirup
6 cl (4 rész) szóda

Azonban ha van lehetőségetek egy klassz bárban italt kóstolni, szívből ajánljuk a Ramon Gin Fizz-t, amelyet Henry Ramon 1888-ban készített el először New Orleansban. Az ital érdekessége, hogy a receptet egészen az alkohol tilalomig titkosan őrizték. Milyen jó, hogy most már mindenki számára elérhető!

Ramon Gin Fizz összetevők:
5 cl gin -- London dry gin
2 cl cukorszirup
1 tojásfehérje
1/2 cl citrom és 1/2 cl lime lé
2 cl tej/tejszín (50-50%)
szódavíz
citrompeal

Fedezzétek fel Ti is a kedvenc gineteket! Addig pedig itt olvashattok tovább a Bárkultúráról >>>

Olvass tovább a prosecoról! >>>

Tudtad? Az uborka az új citrom! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.