Mint ismert, a rendezvény célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, a fagylaltkészítő mesterek megismertetése a fogyasztókkal. A versenyre a cukrászdák és fagylaltozók 2024. május 12-ig nevezhetenek, maga a verseny és az eredményhirtedés pedig május 23-én lesz Kecskeméten.
„Az év fagylaltja versenyt a tavalyi évhez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezzük meg, ahol a résztvevő cukrászok a nézők előtt készítik el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit” – áll az ipartestület közleményében.
A szervezők egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumot telepítenek a helyszínen, ahol három professzionális fagyasztógépen folyik majd a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatókra kerül sor, továbbá egy szakmai kiállítás is színesíti a programot.
A hagyományos és mentes kategóriák mellett idén a vendéglátó, Kecskemét Megyei Jogú Város tiszteletére új kategóriát hirdettek sárgabarack fagylaltra. Ebben a kategóriában a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” szeretnék népszerűsíteni.
A sárgabarack kategóriára elsődlegesen gyümölcsfagylaltok nevezését várják, melyeknek a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum 30% sárgabarackot kell tartalmazniuk. A fagyi dekorálására használható fagylalt alapanyagok között javasolják a kecskeméti barackpálinkát is megjeleníteni, de a pálinka használata nem kötelező. A sárgabarackot más alapanyagokkal – például zöldség, gyümölcs, csokoládé – is lehet kombinálni, de a sárgabaracknak kell dominálnia a fagylaltban.
Forrás: sokszinuvidek.24.hu
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.