Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Kiderült: magyar alapanyagból indult a szalmonella fertőzés a belga csokoládégyárban

Belga szalmonella-botrány: magyar beszállítótól érkezett a fertőzött alapanyag
A belga Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél június végén megjelent szalmonellafertőzés eredetét a vizsgálatok egy magyar szójalecitin-szállítmányra vezették vissza. A cég belső vizsgálatának eredményét külső vizsgálat is igazolta.

A The Brussels Times hírportál jelentése szerint a belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) szerdán megerősítette, hogy a kelet-flandriai Wieze csokoládégyárában nemrégiben kitört szalmonellafertőzés oka egy magyarországi szójalecitin-szállítmány volt, amelyet a zsír és a víz megkötésére használnak alapanyagként. A cég belső vizsgálatának eredményét külső vizsgálat is igazolta - adta hírül az MTI.

Mint ahogy arról a Mindmegette is beszámolt, a belga The Brussels Times hírportalon a múlt hónap végén jelent meg a hír arról, hogy a belga csokoládégyárban is azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, ami húsvét előtt az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte.

Akkor a belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében a június 25-e után gyártott összes csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.

A fogyasztóknak jelenleg nincs miért aggódniuk (Fotó: Shutterstock)
A fogyasztóknak jelenleg nincs miért aggódniuk (Fotó: Shutterstock)

"Tájékoztattuk a magyar kormányt az ügyről, és most várhatóan vizsgálatot indítanak saját országukban" - mondta Helene Bonte, a FAVV szóvivője a The Brussels Times hírportálnak.

A Barry Callebaut szóvivője, Korneel Warlop kifejtette, hogy ez a vizsgálati eredmény fontos lépés a szennyeződés végső felelősségének meghatározásában, és szerepet játszik majd annak meghatározásában, hogy ki fedezi az incidens pénzügyi következményeit.

Bonte hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-ügynökséghez eddig beérkezett információk alapján a szennyezett szójalecitin-szállítmány a Barry Callebaut gyárára korlátozódik. "Nincs arra utaló jelünk, hogy más cégek is vásároltak volna belőle, vagy felhasználták volna a termékeikben" - mondta.

Hozzátette azt is, hogy továbbra sincs jele annak, hogy a szennyezett termékek bekerültek volna a belga élelmiszer-ellátásba, amit a vállalat a múlt héten meg is erősített. "A fogyasztóknak jelenleg nincs miért aggódniuk" - mondta Bonte.

Ezek is érdekelhetnek:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.