Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Érdekességek

"Meglepődtem, mikor autogramot kértek tőlem" - exkluzív interjú a Bocuse d’Or második helyezettjével

Amikor a hazai Bocuse d’Or döntőjébe olyan éttermekből érkeznek a versenytársak, mint a Caviar & Bull Budapest, az Alabárdos vagy a Michelin-csillagos Costes és Babel, akkor nem sokan fogadnának nagy pénzben egy vidéki wellness hotel séfjére. Már csak ezért sem túlzás szenzációsnak nevezni Kelemen Roland szereplését.

A 26 éves séf az Opus Global Nyrt.-hez tartozó Hunguest Hotel Aqua-Sol színeiben indult, és lett a legrangosabb szakácsverseny idei második helyezettje. A hajdúszoboszlói ifjú ráadásul nemcsak, hogy felállhatott a dobogóra, de a legjobb halételnek járó díjat és a S. Pellegrino Fenntarthatósági különdíját is elnyerte a budapesti döntőn.

Talán nem túlzás berobbanásnak nevezni ezt a szereplést. Honnan indult Kelemen Roland útja, amely szakmailag most egy nagyon szép állomásához érkezett?

Debrecentől 12 kilométerre, Bocskaikerben laktam, és már a helyi általános iskola tanulójaként is azt tervezgettem, hogy egyszer szakács leszek. Aztán jött a szakiskola, majd az első munkahelyem, az Aqua-Sol, ahol a mai napig dolgozom.

Egy ilyen értékes ezüstéremmel a nyakában meddig fog még szállodában dolgozni?

Ebben a szállodában remélem sokáig, mert szeretném meghálálni azt a rengeteg segítséget, amit a felkészülésben kaptam mind a hotel dolgozóitól, mind Németh László executive séftől. Ők tették lehetővé, hogy ne kelljen szabadságra mennem, azután sem, hogy kiderült, a szabadnapjaimon végzett 12 órás edzések sem elegendők. Megoldották, hogy a felkészülés alatt kicsit hátrébb húzódhassak a napi munkából. Az összes kollégámnak volt része a sikerben, ezért remélem, hogy még több évig képviselhetem a Hungest Hotelt a Bocuse d’Or-on.

A vendégek is hallottak az eredményéről?

Úgy gondoltam, hogy nagy változás nem történt az életemben, másnap ugyanúgy jöttem és álltam be dolgozni, mint a felkészülési időszakot megelőző hétköznapokban. Én lepődtem meg a legjobban, amikor kihívtak egy asztalhoz, mert találkozni akartak velem; amikor autogramot kértek tőlem; amikor valaki közös fényképet szeretett volna velem csinálni. Azóta arra is volt példa, hogy egy visszajáró törzsvendégünk külön kérésére elkészítettem a Bocuse d’Or-on nyertes halételt.

Előnyt vagy hátrányt jelent egy ilyen versenyen, hogy valaki a mindennapokban egy szálloda konyháján dolgozik és nem egy étteremben?

Előnyt is és hátrányt is. Abból a szempontból előnyt, hogy minden nap tudtam kicsit külön is gyakorolni. Ez elképzelhetetlen lett volna, ha nincs ilyen rugalmas személyzetünk a konyhán. Továbbá szállodánk konyháján mindenkinek minden pozíciót el kell tudni végezni, így semmilyen téren nem érhet meglepetés. Abból a szempontból viszont hátrány, hogy egy a la carte étterem séfje hozzászokik ahhoz, hogy egyszerre sok tányért készít el. Nálunk nem jelentős az étlapról rendelés, így napi szinten a tálalást és a versenyhez szükséges tempót nem lehet gyakorolni.

Komoly nevek közt folyt a felkészülés, és biztosan a coach-októl is sokat lehetett tanulni. A megszerzett tapasztalatokból mit épített be a napi munkába?

A konyhai munka rendezettségén és az ételek ízén is érezni, hogy egy komoly verseny van mögöttem. Azóta nagyon tudatosan figyelek arra, hogy a pályabeállításnál minden kézre essen, hogy egy tematikus gasztro estnek és egy hétköznapi vacsorának ugyanolyan felkészülten mehessünk neki. Az első alkalomtól kezdve van bennem egy adrenalin fröccs, amikor belépek a konyhába, de a versenyen megérezhettem ennek a 150%-os változatát. Azóta még jobban érzem magam a munkában, és szerintem ez kihat a kollégákra és a kitálalt ételeinkre is.

Cél volt a fenntarthatósági díj megnyerése, vagy az csak úgy jött verseny közben?

Mivel zöld szálloda vagyunk, az első dolog volt, ami a munkahelyemen belém rögződött, hogy oda kell figyelni az alapanyagok megtervezett felhasználásra, hogy egy félrefaragott zöldség még nem szemét, mert tökéletes az alaplébe vagy mártást frissíteni. Ugyanakkor a szakácsiskolában tanult „first in, first out” elvet én otthon is követem a saját konyhámban: a szakosítva szortírozott ételcsoportokon belül mindig az új áru megy hátra a raktárban vagy a hűtőben és a korábban érkezetteket használom fel. Szóval nem készültem erre a díjra külön, de amikor megláttam, hogy mások hoztak magukkal kifejezetten ezért plusz felszerelést, akkor azért odaszóltam a commis-nak (a versenyzőt segítő kukta – szerk.), hogy amit lehet, azt az eldobható műanyagok közül is mossunk el és használjuk fel újra. Így a verseny végén a mi boxunkban csak papír volt az újrahasznosításra szánt szemetek gyűjtőjében.

Mi a következő lépés?

Természetesen folytatom a munkát a szálloda konyháján. Célom az, hogy tovább fejlesszem az eddigi tudásomat, ezért beszéltem néhány Michelin-csillagos konyhát vezető kollégával, és jelentkeztem hozzájuk stázsolni, hogy a jövő évi Bocuse d’Or-ra még felkészültebben nevezhessek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.