Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Érdekességek

Földönkívüli nedű: Borok és szőlőtőkék tértek haza a világűrből egy év után

Szinte napra pontosan egy évet töltött a világűrben 12 palack francia bordeaux-i bor és több száz szőlővessző. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés; mégis miért? Mert egy luxemburgi startup vállalkozás arra volt kíváncsi, hogy az űr miként változtatja meg a bor ülepedését, és hogyan hat az érlelődésére. Az értékes nedű egyébként az elmúlt hetekben tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a SpaceX Dragon szállítókapszulájában.

Úgy tudni, hogy a földönkívüli palackok közül egyet, vagy kettőt februárban, egy Bordeaux-i borkóstolón ki fognak bontani, hogy azokat tekintélyes francia szakértők megízleltessék.

A szőlőtőkék sem utaztak fölöslegesen, ugyanis Nicolas Gaume, a luxemburgi startup cég társalapító-igazgatója azt állítja, hogy a súlytalanságnak köszönhetően sokkal erősebbek és ellenállóbbak lettek a Földre visszatérve.

A kísérlet célja elsősorban az agrártudományi ismeretek gazdagítása volt, ezzel keresve megoldásokat a jövő mezőgazdaságát támogatva az organikus és egészséges élelmiszerek előállításában. Gaume szerint a klímaváltozás miatt a mezőgazdasági terményeknek is sokkal zordabb körülményekhez kell hozzászoknia, ha "életben" akarnak maradni. A szakemberek biztosak abban, hogy a kirakós még hiányzó részletei a világűrben találhatóak.

Amikor az agrártudomány meghúdította a világűrt

  • 1985 - egy francia űrhajós a Discovery fedélzetére vitt magával egy palack bort
  • 2015 - egy japán alkoholgyártó cég küldött whisky-t és más italokat az űrbe mintatesztelés céljából
  • 2018 - a Budweiser árpamagokat küldött a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a jövőben a Marson is sörözhessenek az első telepesek

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.