Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Érdekességek

Földönkívüli nedű: Borok és szőlőtőkék tértek haza a világűrből egy év után

Szinte napra pontosan egy évet töltött a világűrben 12 palack francia bordeaux-i bor és több száz szőlővessző. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés; mégis miért? Mert egy luxemburgi startup vállalkozás arra volt kíváncsi, hogy az űr miként változtatja meg a bor ülepedését, és hogyan hat az érlelődésére. Az értékes nedű egyébként az elmúlt hetekben tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a SpaceX Dragon szállítókapszulájában.

Úgy tudni, hogy a földönkívüli palackok közül egyet, vagy kettőt februárban, egy Bordeaux-i borkóstolón ki fognak bontani, hogy azokat tekintélyes francia szakértők megízleltessék.

A szőlőtőkék sem utaztak fölöslegesen, ugyanis Nicolas Gaume, a luxemburgi startup cég társalapító-igazgatója azt állítja, hogy a súlytalanságnak köszönhetően sokkal erősebbek és ellenállóbbak lettek a Földre visszatérve.

A kísérlet célja elsősorban az agrártudományi ismeretek gazdagítása volt, ezzel keresve megoldásokat a jövő mezőgazdaságát támogatva az organikus és egészséges élelmiszerek előállításában. Gaume szerint a klímaváltozás miatt a mezőgazdasági terményeknek is sokkal zordabb körülményekhez kell hozzászoknia, ha "életben" akarnak maradni. A szakemberek biztosak abban, hogy a kirakós még hiányzó részletei a világűrben találhatóak.

Amikor az agrártudomány meghúdította a világűrt

  • 1985 - egy francia űrhajós a Discovery fedélzetére vitt magával egy palack bort
  • 2015 - egy japán alkoholgyártó cég küldött whisky-t és más italokat az űrbe mintatesztelés céljából
  • 2018 - a Budweiser árpamagokat küldött a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a jövőben a Marson is sörözhessenek az első telepesek

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.