Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Érdekességek

Borravaló 2024: változtak-e a szokások az évek során?

A borravalóadás örök kérdés a vendéglátásban. Az elmúlt években ez a szektor is jelentősen átalakult, de vajon változott-e a jattolás íratlan szabálya? Íme, a válasz!

Ha egy vendéglátóhelyen elégedettek vagyunk a kiszolgálással és az ételek minőségével, akkor a számla értékén felül otthagyott pénzösszeggel fejezhetjük ki pozitív véleményünket. Ezt nevezzük borravalónak. Persze vannak, akik presztízskérdést csinálnak az ügyből, és mindig hagynak egy kis pluszt, míg mások csak azért sem. Lássuk, 2024-ben mit illik, és mit nem.

Ha szeretnénk borravalót adni a pincérnek, akkor jó, ha van nálunk készpénz, így közvetlenül neki adhatjuk oda /Fotó: Shutterstock
Ha szeretnénk borravalót adni a pincérnek, akkor jó, ha van nálunk készpénz, így közvetlenül neki adhatjuk oda /Fotó: Shutterstock

Kezdjük az alapoknál

A számlánkon látható szervizdíj nem ugyanaz, mint a borravaló. Ez a felszolgálás díja, melyet a vendéglátóhely szabadon határozhat meg, de az étlapon fel kell tüntetnie. Ebből az összegből nem csak a felszolgáló részesül, hanem a vendéglátóhely összes dolgozója, így ha a pincért szeretnéd jutalmazni, jobb, ha tudod, hogy ennek csak egy része lesz az övé.

Ha a felszolgálás mindent visz

Hogyha tehát a pincérünk kedvességét, figyelmességét szeretnénk honorálni, akkor a szervizdíjon felüli borravalóját érdemes külön rendezni. Ez akkor is érvényes, ha kártyával fizetünk, mert az így adott pluszpénz is a közösbe kerül.
Azért is érdemes nmi készpénzzel is készülni, mert olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem lehet kártyás fizetéssel borravalót adni.

Adhatunk a közösbe is

Ha úgy általában az egész hellyel vagyunk megelégedve, akkor a borravalót beadhatjuk a közösbe is. Sok helyen van erre kijelölt tároló, általában a fizetésre kijelölt pénztárnál. Ebbe tehetjük az elégedettségünket kifejező pluszpénzt. Értelemszerűen ilyen esetben is készpénzzel kell készülnünk.

Ha az egész vendéglátóhellyel meg vagyunk elégedve, akkor a kasszánál kihelyezett borravalós tárolóba tehetjük a pluszpénzt /Fotó: Shutterstock
Ha az egész vendéglátóhellyel meg vagyunk elégedve, akkor a kasszánál kihelyezett borravalós tárolóba tehetjük a pluszpénzt /Fotó: Shutterstock

Mennyi borravalót adjunk?

Mivel a borravaló nem kötelező, hanem csak egyfajta köszönet a jó kiszolgálásért vagy a minőségi szolgáltatásért, így a mértéke sincs kőbe vésve. Az íratlan szabály szerint a számla 10-15 százalékával jutalmazzuk a vendéglátóhely dolgozóit, ha elégedettek voltunk. Más európai országokban is nagyjából ekkora összeggel kell számolni, de célszerű utazás előtt tájékozódni a helyi szokásokról – írja a Bors.

Alternatív esetek

Nem csak egy fényűző étteremben érezhetjük úgy, hogy elégedettségünket borravalóval szeretnénk kifejezni. Bár a kisebb vendéglátóhelyeken, például a lángososnál vagy a fagyizóban nem gyakori szokás borravalót adni, ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és a minőséggel, itt is megtehetjük. A legegyszerűbben úgy, hogy felfelé kerekítjük a végösszeget, és nem kérjük a visszajárót.

Az utóbbi években egyre népszerűbb az ételek házhoz rendelése. A rendelésünket kiszállító futárnak is adhatunk borravalót, ha például gyorsan megérkezett, vagy ha a kedvezőtlen időjárási körülményeket szeretnénk így kompenzálni. Sőt, néhány cégnél már a rendelés leadásakor, előre is meghatározatjuk, mennyi pluszpénzt szánunk a futárnak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.