Ha egy vendéglátóhelyen elégedettek vagyunk a kiszolgálással és az ételek minőségével, akkor a számla értékén felül otthagyott pénzösszeggel fejezhetjük ki pozitív véleményünket. Ezt nevezzük borravalónak. Persze vannak, akik presztízskérdést csinálnak az ügyből, és mindig hagynak egy kis pluszt, míg mások csak azért sem. Lássuk, 2024-ben mit illik, és mit nem.
A számlánkon látható szervizdíj nem ugyanaz, mint a borravaló. Ez a felszolgálás díja, melyet a vendéglátóhely szabadon határozhat meg, de az étlapon fel kell tüntetnie. Ebből az összegből nem csak a felszolgáló részesül, hanem a vendéglátóhely összes dolgozója, így ha a pincért szeretnéd jutalmazni, jobb, ha tudod, hogy ennek csak egy része lesz az övé.
Hogyha tehát a pincérünk kedvességét, figyelmességét szeretnénk honorálni, akkor a szervizdíjon felüli borravalóját érdemes külön rendezni. Ez akkor is érvényes, ha kártyával fizetünk, mert az így adott pluszpénz is a közösbe kerül.
Azért is érdemes nmi készpénzzel is készülni, mert olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem lehet kártyás fizetéssel borravalót adni.
Ha úgy általában az egész hellyel vagyunk megelégedve, akkor a borravalót beadhatjuk a közösbe is. Sok helyen van erre kijelölt tároló, általában a fizetésre kijelölt pénztárnál. Ebbe tehetjük az elégedettségünket kifejező pluszpénzt. Értelemszerűen ilyen esetben is készpénzzel kell készülnünk.
Mivel a borravaló nem kötelező, hanem csak egyfajta köszönet a jó kiszolgálásért vagy a minőségi szolgáltatásért, így a mértéke sincs kőbe vésve. Az íratlan szabály szerint a számla 10-15 százalékával jutalmazzuk a vendéglátóhely dolgozóit, ha elégedettek voltunk. Más európai országokban is nagyjából ekkora összeggel kell számolni, de célszerű utazás előtt tájékozódni a helyi szokásokról – írja a Bors.
Nem csak egy fényűző étteremben érezhetjük úgy, hogy elégedettségünket borravalóval szeretnénk kifejezni. Bár a kisebb vendéglátóhelyeken, például a lángososnál vagy a fagyizóban nem gyakori szokás borravalót adni, ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és a minőséggel, itt is megtehetjük. A legegyszerűbben úgy, hogy felfelé kerekítjük a végösszeget, és nem kérjük a visszajárót.
Az utóbbi években egyre népszerűbb az ételek házhoz rendelése. A rendelésünket kiszállító futárnak is adhatunk borravalót, ha például gyorsan megérkezett, vagy ha a kedvezőtlen időjárási körülményeket szeretnénk így kompenzálni. Sőt, néhány cégnél már a rendelés leadásakor, előre is meghatározatjuk, mennyi pluszpénzt szánunk a futárnak.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.