Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Az elmúlt évek sztárja a nagy múlttal rendelkező, mégis felfedezni való cider lassan meghódítja a magyar pubokat, éttermeket és konyhákat is. A friss, üdítő ital igazi szezonja a nyár, de ősszel, sőt télen is nagyon jól tud esni egy pohárnyi almabor.

Az erjesztett almából nyert alkoholos nedűt már nagy valószínűséggel az egyiptomiak is készítették, de annyi bizonyos, hogy a héber, görög és római kultúrkörben ismert és kedvelt italnak számított.

Frissítő alkoholos almaital, valahol a sör és a bor között
Frissítő alkoholos almaital, valahol a sör és a bor között

Hódító Vilmos idején energiát és egészséget adott a harcos hódítóknak. A normannok az ital elkészítését a baszkoktól tanulták, akik nagy valószínűséggel már a VI. században készítettek almabort. A spanyol földön zajló, szinte nagyipari almabortermeléssel kapcsolatos feltételezéseket erősíti a spanyol almaültetvényeket szabályozó 1189-ben kiadott rendelet is. A baszk cider - általában édeskés és pezsgős ciderek között egy savanyúbb és csendesebb fajta - a Saganoa a mai napig ismert.

A Saganoa készítési módját kitanult normannok inváziójának köszönhetően az almából készített alkoholos ital nagy ismertségre tett szert Anglia-szerte. Az angol klimatikus viszonyok és a Golf-áramlat kedvezett az almafáknak, így azok bőségesen teremtek.

Angliában és Európában a cider készítésének legfőbb tudói az apátságok voltak. A kolostorok saját földekkel rendelkeztek, és a legtöbbnek egyedi, fűszerekkel gazdagított receptje is volt a jó bor elkészítéséhez. Az almabor elterjedésének a normannokon kívül akadt még egy oka, a prés feltalálása. A XII. századtól ennek az eszköznek a segítségével még nagyobb mennyiséget tudtak még hamarabb előállítani, így a bor széles körben ismertté vált. Franciaországon, Anglián és Nyugat-Európán kívül Észak-Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendett az almabor.

A se bornak, se sörnek nem tekinthető könnyű italt adóként is elfogadták. Egy 1204-es feljegyzés szerint Runham birtok a királynak az adót almabor és az annak előállításához szükséges alma formájában fizette meg.

1,2 és 8,5 százalék között mozoghat a cider alkoholtartalma
1,2 és 8,5 százalék között mozoghat a cider alkoholtartalma

VIII. Henrik is szerette az almabort, ám annak előállítása a különféle háborúk és járványok miatt az ő uralkodásának idejére háttérbe szorult. Nem csak kéz nem akadt, aki művelje a fákat, hanem a faállomány is elöregedett. Épp ezért Henrik Robert Harris gyümölcsárust küldte Franciaországba, aki új almafajtákat hozott, majd Kent környékén kialakította Anglia gyümölcsöskertjét.

Kent környékén már a rómaiak idejében készítettek almabort. Korábban gyakori volt az a nézet, hogy a rómaiak a hódításaik során a hőn szeretett almabor készítésének mikéntjét átadták az új provinciákon élőknek, de Anglia esetében ez bizonyosan nem így történt. Amikor a rómaiak partra szálltak, akkor a kenti emberek már rég boldogan itták a frissítő almaborukat.

Kezdi visszanyerni népszerűségét az almabor
Kezdi visszanyerni népszerűségét az almabor

Innentől kezdve mind a termelés, mind a fogyasztás töretlenül nőtt, egészen a XX. századig. Sőt a 1887-ben kiadott Truck törvényig a mezőgazdaságban dolgozók bérének egy részét is almaborban fizették ki.

Az amerikai kontinensre az almafák - és velük együtt a bor - szintén az angolok jóvoltából került. A dél-kelet angliai telepesek az Újvilágban is hamar ültetvényeket telepítettek, és megindult az almabor készítése.

Egészen az alkoholtilalomig, azaz a húszas évekig az almabor igen előkelő helyen szerepelt az Amerika kedvenc italait felsorakoztató listán. John Adams, a XVIII. századi Amerika egyik alelnöke állítólag minden reggelét egy pohár almaborral kezdte. Ezzel tartotta karban az emésztését.

A misszionárius Johnny Appleseednek is igen sokat köszönhetnek az amerikai almafák és a cider-fogyasztók. Az ő lelkesedése, hozzáértése és nagylelkűsége jóvoltából vált Illinois, Ohio és Indiana nagy almatermesztővé.

Az almabor fogyasztásának azonban a német bevándorlók által magukkal hozott sör sem használt. A nyugati vidékek talaja jobban megfelelt az árpának, így már csak afféle záróakkordot jelentett az alkoholtilalom a cider amerikai történelmében. Bor hiányában a gyümölcsösök nagy részét felégették.

Forrón, fűszeresen is ihatjuk, mint a forralt bort
Forrón, fűszeresen is ihatjuk, mint a forralt bort

Európában a világháborúk következtében szökött ki a köztudatból az almabor, és csak az utóbbi 10-15 évben kezd erőre kapni az újra divatos ital.

A könnyű, frissítő ital alkoholtartalma erjesztési folyamattól függően 1,2 és 8,5 százalék között mozog. Az almabor lehet száraz vagy akár édes is. Színe a világostól a barnáig változhat az erjesztésnek és a szűrésnek megfelelően.

Körtéből is készül cider
Körtéből is készül cider

A nagy gyártók mellett a kis, kézműves borászatok termékei is egyre több helyen kaphatóak, a nyári italkínálat szerves részévé téve a cidert. Az almabor mellett kedvelt még a körtéből nyert bor is, sőt sok esetben az almát más gyümölcsökkel házasítva készítenek bort. Ilyen például a málnás cider, ahol az alapot az alma képezi, és az extra gyümölcsösséget a málna hordozza. Ha a gyártás folyamán nem kerül bele, akkor a mixer teszi hozzá. Ilyen a Franciaországban kedvelt Kir Breton, ahol feketeribizli likőrrel keverik el az alaposan lehűtött almabort. Illetve szintén francia kedvenc a dupla lepárlás eredményeként – a francia forradalmat követő időkben - létrejövő Calvados, az almapálinka.

Amellett, hogy finom, az almabor egészséges is. Fenolokban gazdag, amelyek az érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszanak fontos szerepet.

A cidert nem csak magában ihatjuk, hanem forralt bort varázsolhatunk belőle, vagy főzhetünk is vele. Akár csak a bor, a cider is jó kiegészítője a raguknak, sőt gyümölcslevesekhez, desszertekhez is adhatjuk.

Almaboros krumplipüré

Hozzávalók:
1 kg krumpli
cider

frissen őrölt feketebors
6 dkg vaj

Elkészítés: A krumplikat meghámozom, apróbb kockákra vágom, majd ciderrel felöntöm. Annyi almabort adok hozzá, ami épp ellepi, majd fedve főzöm. Amikor kész a krumpli, akkor hozzáadom a vajat, majd alaposan összetöröm. Sózom, borsozom és tálalom.

Forralt cider

Hozzávalók:
1 l cider
2-3 alma
8 db szegfűszeg
1/2 rúd fahéj
barna nádcukor
3 szegfűbors

Elkészítés: Az almákat negyedbe vágom, majd magházukat kiszedve egy lábasba teszem és felöntöm a borral. A borhoz adom a fűszereket rejtő fűszerlabdát. Amikor már melegszik a bor, ízlés szerinti mennyiségű cukorral édesítem, majd közepes lángon addig főzöm, amíg az alma meg nem fő. Ezután bögrékbe szedem az almagerezdeket, rámerem a bort, és már kínálom is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.