Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Érdekességek

Ez minden diétázó álma: cukor nélküli csokit gyárthatnak a közeljövőben

Képzeld el, hogy egy egészséges, lédús almának csak a magját fogyasztod el, a többit pedig kidobod. Durván leegyszerűsítve ez történik most a csokoládégyártás során – remélhetőleg már nem sokáig. Egy új eljárás ugyanis a kakaóbab minden részét hasznosítaná majd, és ez lehetővé tenné, hogy ne hozzáadott cukorral édesítsék a világ legkedveltebb édességét.

Az eljárás során a teljes kakaógyümölcsöt felhasználják, így nincs szükség hozzáadott cukorra. Ez persze nemcsak élettanilag jó dolog, hanem ökológiai és gazdasági szempontból is.

Veszélyben a csokoládégyártás / Fotó: Shutterstock
Veszélyben a csokoládégyártás / Fotó: Shutterstock

Miért jó az új gyártási technológia?

A csokoládégyártás során teljes mértékben kihasználják a kakaó növény minden részét, csökkentve ezzel a hulladékot, és új, természetesen édes csokoládét hoznak létre. A hagyományos csokoládégyártás során ugyanis cukrot adnak a kakaómasszához, hogy ellensúlyozzák a kakaó keserűségét. Ebben az új eljárásban azonban a cukrot a kakaógyümölcs húsával helyettesítik, amely természetesen édes, így nincs szükség hozzáadott cukorra. Ez nemcsak az ízvilágot gazdagítja, hanem fenntarthatóbbá is teszi a termelési folyamatot.

Mivel a kakaógyümölcs egészét felhasználják, csökken az élelmiszer-hulladék, és a termelés ökológiai lábnyoma is kisebb lesz. Ez az innováció elősegíti a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést, ami különösen fontos a globális élelmiszeripar környezetre gyakorolt hatásának csökkentése szempontjából.

Az új eljárás megoldaná a kakaótermesztők és a csokoládégyártók problémáinak nagy részét / Fotó: Shutterstock
Az új eljárás megoldaná a kakaótermesztők és a csokoládégyártók problémáinak nagy részét / Fotó: Shutterstock

Új íz, új élmény?

Az új csokoládé természetes édessége különbözik a hagyományos cukorral édesített csokoládéktól. A kakaógyümölcs húsának felhasználása egy újfajta, gyümölcsösebb, természetes ízélményt ad a csokoládénak, amelyet sok fogyasztó egészségesebb alternatívaként értékelhet.

Az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét, akik az innovációban nemcsak egy új ízvilágot, hanem a csokoládéipar jövőjét látják.

Fellegek a csokoládégyártás felett

Az édességgyártók egyébként már évek óta kongatják a vészharangot, hiszen egyre kevesebb kakaó terem. Ennek több oka van: egyrészt a kakaófa, amely a csokoládé alapanyaga, nagyon érzékeny a környezeti változásokra, különösen a hőmérsékletre és a csapadékra. A klímaváltozás következtében emelkedő hőmérséklet és változó csapadékmennyiség miatt sok jelenlegi kakaótermesztő terület alkalmatlanná válhat a kakaófa számára. Előrejelzések szerint a 2050-re bekövetkező éghajlati változások drámaian csökkenthetik a kakaótermesztésre alkalmas területek nagyságát. A szárazság és az extrém időjárási körülmények, a klímaváltozás miatt elszaporodó kártevők és a különféle növénybetegségek terjedése sem túl megnyugtató. Arról, hogy milyen, egyébként sikerrel kecsegtető eljárásokkal próbálkoztak már, hogy a világnak ne kelljen lemondani kedvenc édességéről, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.