Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Érdekességek

Ez minden diétázó álma: cukor nélküli csokit gyárthatnak a közeljövőben

Képzeld el, hogy egy egészséges, lédús almának csak a magját fogyasztod el, a többit pedig kidobod. Durván leegyszerűsítve ez történik most a csokoládégyártás során – remélhetőleg már nem sokáig. Egy új eljárás ugyanis a kakaóbab minden részét hasznosítaná majd, és ez lehetővé tenné, hogy ne hozzáadott cukorral édesítsék a világ legkedveltebb édességét.

Az eljárás során a teljes kakaógyümölcsöt felhasználják, így nincs szükség hozzáadott cukorra. Ez persze nemcsak élettanilag jó dolog, hanem ökológiai és gazdasági szempontból is.

Veszélyben a csokoládégyártás / Fotó: Shutterstock
Veszélyben a csokoládégyártás / Fotó: Shutterstock

Miért jó az új gyártási technológia?

A csokoládégyártás során teljes mértékben kihasználják a kakaó növény minden részét, csökkentve ezzel a hulladékot, és új, természetesen édes csokoládét hoznak létre. A hagyományos csokoládégyártás során ugyanis cukrot adnak a kakaómasszához, hogy ellensúlyozzák a kakaó keserűségét. Ebben az új eljárásban azonban a cukrot a kakaógyümölcs húsával helyettesítik, amely természetesen édes, így nincs szükség hozzáadott cukorra. Ez nemcsak az ízvilágot gazdagítja, hanem fenntarthatóbbá is teszi a termelési folyamatot.

Mivel a kakaógyümölcs egészét felhasználják, csökken az élelmiszer-hulladék, és a termelés ökológiai lábnyoma is kisebb lesz. Ez az innováció elősegíti a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést, ami különösen fontos a globális élelmiszeripar környezetre gyakorolt hatásának csökkentése szempontjából.

Az új eljárás megoldaná a kakaótermesztők és a csokoládégyártók problémáinak nagy részét / Fotó: Shutterstock
Az új eljárás megoldaná a kakaótermesztők és a csokoládégyártók problémáinak nagy részét / Fotó: Shutterstock

Új íz, új élmény?

Az új csokoládé természetes édessége különbözik a hagyományos cukorral édesített csokoládéktól. A kakaógyümölcs húsának felhasználása egy újfajta, gyümölcsösebb, természetes ízélményt ad a csokoládénak, amelyet sok fogyasztó egészségesebb alternatívaként értékelhet.

Az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét, akik az innovációban nemcsak egy új ízvilágot, hanem a csokoládéipar jövőjét látják.

Fellegek a csokoládégyártás felett

Az édességgyártók egyébként már évek óta kongatják a vészharangot, hiszen egyre kevesebb kakaó terem. Ennek több oka van: egyrészt a kakaófa, amely a csokoládé alapanyaga, nagyon érzékeny a környezeti változásokra, különösen a hőmérsékletre és a csapadékra. A klímaváltozás következtében emelkedő hőmérséklet és változó csapadékmennyiség miatt sok jelenlegi kakaótermesztő terület alkalmatlanná válhat a kakaófa számára. Előrejelzések szerint a 2050-re bekövetkező éghajlati változások drámaian csökkenthetik a kakaótermesztésre alkalmas területek nagyságát. A szárazság és az extrém időjárási körülmények, a klímaváltozás miatt elszaporodó kártevők és a különféle növénybetegségek terjedése sem túl megnyugtató. Arról, hogy milyen, egyébként sikerrel kecsegtető eljárásokkal próbálkoztak már, hogy a világnak ne kelljen lemondani kedvenc édességéről, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.