Mákos guba
Vadas marha
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Október 18-án az Országos Gombakiállításon kihirdették a 2025-ös év gombáját, ami az internetes szavazások alapján a sárga gévabomba (Laetiporus sulphureus) lett. Hogyan kapcsolódik ehhez a címben említett erdő csirkéje? Nos, angolul így nevezik ezt a gombát – cikkünkből megtudhatod, miért!

Az Európában kevéssé ismert, sárga gévagomba a taplófélék családjába tartozó, élősködő gombafaj, amely lombhullató fák törzsén nő, általában sérülések helyén. A gomba sok egymásra tornyosuló kalapja hullámos szélű, kénsárga telepet alkot, amelynek súlya a tíz kilót is elérheti. 

Laetiporus,Sulphureus,Bracket,Fungus,Growing,On,A,Tree,In,Springtime
A kénsárga telepek súlya akár a tíz kilót is elérheti /Fotó: Shutterstock

Mit kell tudni a sárga gévagombáról?

Tavasztól őszig találkozhatunk termőtestével, ami kezdetben dudoros, élénksárga esetleg narancsos színű. Később ellaposodik, több gombatest összenő, a színe pedig fehéressé válik. A sárga gévagomba kezdetben puha termőteste szívós, fás lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik. Addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad. Leszedés után nagyon hamar kiszárad.

Miért érdemes sárga gévagombát enni?

Magas a C-vitamin tartalma, és kálium is található benne bőségesen. Ezeknek köszönheti gyógyhatásait: gátolja a vörösvér-testek összetapadását, csökkenti a vércukorszintet, semlegesíti a szabad gyökök káros hatásait. Nincs jellegzetes gomba íze, ezért remek fehérjeforrás azoknak is, akik nem szeretik a gombát. (Egyesek szerint a jövőben a legfontosabb húshelyettesítővé válhat.) Erre utal egyébként az angol elnevezése is: chicken of the woods, azaz az „erdő csirkéje”.

Hands,Pick,Sulphur,Shelf,Fungus,,Laetiporus,Sulphureus,,Or,Chicken,Of
Az erdő csirkéje addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad / Fotó: Shutterstock

Hogyan fogyasztható az erdő csirkéje?

Íze savanykás, amit fogyasztás előtt tejben áztatva enyhíthetünk. Készíthetjük húsokhoz, vagy éppen azok helyettesítéseként, adhatjuk salátákhoz, készíthetünk belőle pörköltet – bármit, amit csirkehúsból is elkészítenénk, azt a sárga gévagombából is előállíthatjuk. Fontos, hogy felhasználásakor legalább 20 perces hőkezelést igényel.

Forrás: agroinform.hu

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.