Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Október 18-án az Országos Gombakiállításon kihirdették a 2025-ös év gombáját, ami az internetes szavazások alapján a sárga gévabomba (Laetiporus sulphureus) lett. Hogyan kapcsolódik ehhez a címben említett erdő csirkéje? Nos, angolul így nevezik ezt a gombát – cikkünkből megtudhatod, miért!

Az Európában kevéssé ismert, sárga gévagomba a taplófélék családjába tartozó, élősködő gombafaj, amely lombhullató fák törzsén nő, általában sérülések helyén. A gomba sok egymásra tornyosuló kalapja hullámos szélű, kénsárga telepet alkot, amelynek súlya a tíz kilót is elérheti. 

Laetiporus,Sulphureus,Bracket,Fungus,Growing,On,A,Tree,In,Springtime
A kénsárga telepek súlya akár a tíz kilót is elérheti /Fotó: Shutterstock

Mit kell tudni a sárga gévagombáról?

Tavasztól őszig találkozhatunk termőtestével, ami kezdetben dudoros, élénksárga esetleg narancsos színű. Később ellaposodik, több gombatest összenő, a színe pedig fehéressé válik. A sárga gévagomba kezdetben puha termőteste szívós, fás lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik. Addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad. Leszedés után nagyon hamar kiszárad.

Miért érdemes sárga gévagombát enni?

Magas a C-vitamin tartalma, és kálium is található benne bőségesen. Ezeknek köszönheti gyógyhatásait: gátolja a vörösvér-testek összetapadását, csökkenti a vércukorszintet, semlegesíti a szabad gyökök káros hatásait. Nincs jellegzetes gomba íze, ezért remek fehérjeforrás azoknak is, akik nem szeretik a gombát. (Egyesek szerint a jövőben a legfontosabb húshelyettesítővé válhat.) Erre utal egyébként az angol elnevezése is: chicken of the woods, azaz az „erdő csirkéje”.

Hands,Pick,Sulphur,Shelf,Fungus,,Laetiporus,Sulphureus,,Or,Chicken,Of
Az erdő csirkéje addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad / Fotó: Shutterstock

Hogyan fogyasztható az erdő csirkéje?

Íze savanykás, amit fogyasztás előtt tejben áztatva enyhíthetünk. Készíthetjük húsokhoz, vagy éppen azok helyettesítéseként, adhatjuk salátákhoz, készíthetünk belőle pörköltet – bármit, amit csirkehúsból is elkészítenénk, azt a sárga gévagombából is előállíthatjuk. Fontos, hogy felhasználásakor legalább 20 perces hőkezelést igényel.

Forrás: agroinform.hu

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.