Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Október 18-án az Országos Gombakiállításon kihirdették a 2025-ös év gombáját, ami az internetes szavazások alapján a sárga gévabomba (Laetiporus sulphureus) lett. Hogyan kapcsolódik ehhez a címben említett erdő csirkéje? Nos, angolul így nevezik ezt a gombát – cikkünkből megtudhatod, miért!

Az Európában kevéssé ismert, sárga gévagomba a taplófélék családjába tartozó, élősködő gombafaj, amely lombhullató fák törzsén nő, általában sérülések helyén. A gomba sok egymásra tornyosuló kalapja hullámos szélű, kénsárga telepet alkot, amelynek súlya a tíz kilót is elérheti. 

Laetiporus,Sulphureus,Bracket,Fungus,Growing,On,A,Tree,In,Springtime
A kénsárga telepek súlya akár a tíz kilót is elérheti /Fotó: Shutterstock

Mit kell tudni a sárga gévagombáról?

Tavasztól őszig találkozhatunk termőtestével, ami kezdetben dudoros, élénksárga esetleg narancsos színű. Később ellaposodik, több gombatest összenő, a színe pedig fehéressé válik. A sárga gévagomba kezdetben puha termőteste szívós, fás lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik. Addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad. Leszedés után nagyon hamar kiszárad.

Miért érdemes sárga gévagombát enni?

Magas a C-vitamin tartalma, és kálium is található benne bőségesen. Ezeknek köszönheti gyógyhatásait: gátolja a vörösvér-testek összetapadását, csökkenti a vércukorszintet, semlegesíti a szabad gyökök káros hatásait. Nincs jellegzetes gomba íze, ezért remek fehérjeforrás azoknak is, akik nem szeretik a gombát. (Egyesek szerint a jövőben a legfontosabb húshelyettesítővé válhat.) Erre utal egyébként az angol elnevezése is: chicken of the woods, azaz az „erdő csirkéje”.

Hands,Pick,Sulphur,Shelf,Fungus,,Laetiporus,Sulphureus,,Or,Chicken,Of
Az erdő csirkéje addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad / Fotó: Shutterstock

Hogyan fogyasztható az erdő csirkéje?

Íze savanykás, amit fogyasztás előtt tejben áztatva enyhíthetünk. Készíthetjük húsokhoz, vagy éppen azok helyettesítéseként, adhatjuk salátákhoz, készíthetünk belőle pörköltet – bármit, amit csirkehúsból is elkészítenénk, azt a sárga gévagombából is előállíthatjuk. Fontos, hogy felhasználásakor legalább 20 perces hőkezelést igényel.

Forrás: agroinform.hu

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.