Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Érdekességek

Melyik májkrém a legjobb? A Nébih letesztelte, hogy neked már ne kelljen - íme a lista!

A Nébih Szupermenta tesztcsapata ezúttal a bolti tartós májkrémeket vette górcső alá. A teszt során 13 terméknél állapítottak meg jelölési problémát, ugyanakkor biztonsági és élelmiszerminőségi hiba nem merült fel. A kedveltségi vizsgálat alapján ezúttal a csirke- és a sertésmájkrémek Szupermenta rangsora is összeállt.

A boltok polcain – megnevezésüket, ízesítésüket, összetételüket és csomagolásukat tekintve – többféle májtartalmú húskészítménnyel is találkozhatunk. A Nébih tesztcsapata, a Szupermenta, az ezek közül is a legnépszerűbbeket, a májkrémeket vette górcső alá.

Sandwiches,With,Homemade,Chicken,Liver,Pate,For,Breakfast,On,Wooden
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint májasnak vagy májkrémnek abban az esetben nevezhető a termék, ha legalább 25% májat tartalmaz / Fotó: Shutterstock
 

Összesen 37 tartós, ipari mennyiségben gyártott krém került a kosarukba, amelyek mindegyike a minimum 25% májat tartalmazott. A vizsgált termékek közül 21-nél a sertésmáj, 16 esetben pedig a csirkemáj volt a meghatározó összetevő, és ez bizony hatással van a termék textúrájára, táplálkozásélettani tulajdonságaira, valamint beltartalmi és élvezeti értékére is - származásukat tekintve 17 magyar és 20 külföldi előállítású volt.

Tudtad? 

A Magyar Élelmiszerkönyv három csoportba sorolja a májtartalmú húskészítményeket.

  • Húskészítmény …% májtartalommal: Abban az esetben, ha a termék nem tartalmaz legalább 25%-ban májat, akkor ki kell írni a máj mennyiségét a húskészítmény szó után.
  • Májas/májkrém: Májasnak vagy májkrémnek abban az esetben nevezhető a termék, ha legalább 25% májat tartalmaz.
  • Májpástétom: A májpástétom legalább 35%-ban tartalmaz sertésből vagy szarvasmarhából, esetleg pulykából származó májat. Vízi szárnyas vagy csirke esetében akkor nevezhető a termék májpástétomnak, ha legalább 50% májat tartalmaz.

Melyik májkrém a legjobb? Íme az eredmények!

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a termékek kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmát ellenőrizték. Jó hír, hogy élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból a szakemberek minden vizsgálati eredményt rendben találtak.

A tesztalanyok közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságokat főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek. A feltárt hibák miatt a Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke mintegy 650.000 forint.

Ha jó májkrémet akarsz, ezt vedd meg!

A Szupermenta-tesztek népszerű mozzanata a kedveltségi vizsgálat, mely a májkrémeknél sem maradhatott el. Ezúttal is szakértők és laikusok pontozták a termékeket. 

Az értékelésük alapján a csirkemájas termékek versenyében a dobogó legfelső fokára a Premiko fejedelmi csirkemájkrém 120g állhatott, második lett a Hamé csirkemájas libamájjal 105g, harmadik helyen pedig a Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal 120g végzett. 

A sertésmájat tartalmazó termékek közül első helyezett lett a Globus sertésmájkrém, a második helyet a Dárdás sertésmájkrém érdemelte ki, a harmadik a Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém lett.

Ha valaki mindezek ellenére házilag készítené el a májkrémet, mondvá, mégiscsak az az igazi, annak mutatunk egy isteni recepet, videón!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.